Właściwości lecznicze pokrzywy potwierdzają liczne badania. Wynika z nich, że pokrzywa jest jednym z najcenniejszych ziół. Żal nie wykorzystać jej potencjału. Trzeba jednak zrobić to nim zacznie kwitnąć! Podpowiadamy, jak zbierać i suszyć pokrzywę, a także w jaki sposób przygotować m.in. herbatę z pokrzywy, nalewkę pokrzywową, miód z pokrzywy.
Spis treści
Pokrzywa, znana również jako Urtica dioica, to roślina, która przez wieki była wykorzystywana w medycynie ludowej ze względu na swoje liczne właściwości lecznicze. Chociaż pokrzywa bywa często niedoceniana ze względu na swój ostry i piekący dotyk, warto zwrócić uwagę na jej wartość prozdrowotną, która sprawia, że jest skarbnicą składników odżywczych, witamin i minerałów.
Pokrzywa zwyczajna to jedna najcenniejszych pod względem leczniczym i zdrowotnym roślin. Zawiera przede wszystkim mnóstwo witamin i mikroelementów. Jest zasobna w żelazo, magnez, siarkę, potas, witaminę A, C, K. Działa korzystnie na ciśnienie, łagodzi infekcje układu moczowego (działa moczopędnie). Ułatwia przemianę materii i poprawia apetyt. Można ją stosować w przypadku chorób układu pokarmowego, łagodzi m.in. biegunki wirusowe. Ma też działanie przeciwzapalne i antyalergiczne. Pokrzywa słynie także z właściwości wzmacniających i oczyszczających organizm z toksyn. Poprawia odporność, szybko dodaje wigoru, likwiduje ociężałość, korzystnie wpływa na koncentrację. Wzmacnia włosy i paznokcie. Polecana jest rekonwalescentom, osobom zestresowanym, osłabionym, cierpiącym na anemię.
Z pokrzywy warto przygotować domowe leki:
Najwięcej właściwościowi odżywczych mają młode listki pokrzywy – najcenniejsze są cztery górne. Najlepiej ścinać je ostrymi nożyczkami i wkładać do koszyka (nie do foliowej torby). Pokrzywę zbieraj w miejscach oddalonych od ruchu drogowego. W domu zebrane pędy opłucz pod bieżącą wodą i osusz, np. bawełnianą ściereczka. Potem ułóż je na ręczniku papierowym i umieść w suchym przewiewnym miejscu. Możesz też użyć suszarki do ziół. Pamiętaj, dobrze zasuszona pokrzywa powinna mieć wciąż zielony kolor. Susz przechowuj w puszce lub słoiku. Dzięki temu nie zawilgotnieje. Uwaga! Surowcem leczniczym jest także korzeń pokrzywy. Po zbiorze oczyść go, pokrój w drobne kawałki i wysusz w piekarniku w temp. 50 st. C. Wysuszony przechowuj w szczelnie zamykanym pojemniku. Pamiętaj! Idąc na łąkę po pokrzywę, koniecznie zabierz ze sobą rękawiczki ogrodnicze. Młode listki najbardziej parzą!
Rozetrzyj w mikserze młode pędy pokrzywy, odciśnij z nich sok. Pij łyżeczkę po posiłku. (Taki sok możesz przechowywać w lodówce nie dłużej niż 48 godzin). Możesz również zmieszać świeży sok z miodem – w proporcji 1:1 i zjadać raz dziennie taką miksturę. To pomoże wzmocnić się po chorobie i odbudować siły witalne.
2 łyżeczki pociętych listków młodej pokrzywy zalej filiżanką wrzącej wody i pozostaw do naciągnięcia. Profilaktycznie pij filiżankę naparu dziennie. W przypadku zapalenia pęcherza sięgaj nawet po 4-6 filiżanek dziennie. 1-2 filiżanki na dobę pomogą w bólach artretycznych i kłopotach z wątrobą.
Oczyść 3 cm korzeń dorodnej pokrzywy. Pokrój go na małe kawałki. Wrzuć do słoja. Dodaj garść pociętych listków pokrzywowych. Wszystko zalej litrem białego wytrawnego wina i 50 ml spirytusu. Zakręć słoik i potrząśnij nim. Odstaw na 10 dni w chłodne miejsce. Codziennie potrząsaj słoikiem. Przecedź (dobrze odciśnij roślinę) i przelej do butelek. Taki napitek działa krwiotwórczo, dlatego zalecany jest m.in. w przypadku anemii. Dawkowanie – 25 ml wieczorem przez miesiąc.
Pół szklanki pociętej drobno pokrzywy sparz na sitku wrzątkiem. Następnie rozłóż ja na papierowych ręcznikach i wysusz. Następnie wrzuć ją do miksera. Dodaj pół szklanki miodu. Zmiksuj. Przechowuj w lodówce. Stosuj na wzmocnienie odporności 2 łyżeczki dziennie. Taki miód to także doskonały środek na zapalenie pęcherza – łyżeczkę miodu dodaj do szklanki wody. Wciśnij kilka kropli cytryny. Pij 3-5 razy dziennie.
100 g oczyszczonego i pociętego korzenia pokrzywy zalej 0,5 l spirytusu. Dodaj 50 g miodu. Dokładnie wymieszaj. Przelej do słoja. Odstaw w ciemne miejsce, każdego dni potrząsaj słoikiem. Po dwóch tygodniach przelej przez gazę do butelek. Stosuj 2 razy dziennie po 30 kropel na pół szklanki wody. Taki lek pomoże pokonać bóle reumatyczne, wspomoże ogólna odporność organizmu.
4 garście świeżych liści pokrzywy zalej 3 litrami zimnej wody. Odstawić na 12 godzin. Zagotuj, przecedź. Tak otrzymany odwar wlej do wanny. Uzupełnij wodą. Zanurz się na kwadrans w kąpieli. To zmniejszy bóle i pomoże ci się zrelaksować.
Wymieszać w równych proporcjach: suszone lub świeże liście pokrzywy, pietruszki i mniszka. Łyżkę mieszanki zalej szklanką wrzątku. Parz 15 minut. Pij szklankę raz dziennie. To pomoże na bieżąco oczyszczać układ moczowy z bakterii.
Łyżkę świeżej pokrzywy zalej szklanką zimnej wody. Podgrzewaj na słabym ogniu przez 20 min. Odcedź. Ostudź. Wcieraj w skórę głowy, najlepiej dobę przed umyciem. To przyczyni się nie tylko do poprawy kondycji włosów, ale i do wzrostu nowych.
Rozetrzyj 5 łyżek świeżo ususzonych liści pokrzywy z dodatkiem 3 łyżek oliwy z oliwek. Powstałą papkę smaruj przez snem skronie. Św. Hldegarda z Bingen, znana benedyktyńska zielarka uważała, że taki zabieg poprawia pamięć i koncentrację.