Fit szarlotka to świetna propozycja dla wszystkich, którzy dbają o linię i jednocześnie uwielbiają desery. Jest niskokaloryczna, równie smaczna i słodka jak klasyczny wypiek, i przede wszystkim – zdrowsza. Odkryj proste i szybkie przepisy na fit szarlotkę z jogurtem, fit szarlotkę z płatków owsianych, fit szarlotkę na kruchym spodzie oraz fit szarlotkę sypaną.
Fit szarlotka to idealny deser dla osób będących na diecie i dbających o zdrowie. Tradycyjny wypiek jest dość kaloryczny ze względu na dużą ilość masła, oleju oraz cukru. W „odchudzonej” wersji tłuszcz został ograniczony do minimum lub całkowicie wyeliminowany, mąka pszenna zamieniona na pełnoziarnistą lub orkiszową, a słodycz zapewnia erytrytol (naturalny, bezkaloryczny słodzik, który nie podnosi poziomu cukru we krwi), ksylitol (słodzik z brzozy o niskim indeksie glikemicznym) lub stewia (roślinny słodzik bez kalorii, odpowiedni dla diabetyków). Dzięki temu, ciasto ma nie tylko mniej kalorii, ale jest również bardzo zdrowe – bogate jest w błonnik, witaminy i minerały. Kolejną zaletą fit szarlotki jest łatwość przygotowania – zrobisz ją, nawet jeśli nie jesteś mistrzynią w kuchni.
Jakie jabłka wybrać do fit szarlotki?
Jabłka mają kluczowe znaczenie dla smaku i konsystencji fit szarlotki. Najlepiej sprawdzą się odmiany:
-
Szara Reneta – winno-kwaśny smak, idealnie równoważy słodycz ciasta;
-
Mutsu – soczyste i twarde;
-
Antonówka – kruche, lekko kwaśne;
-
Papierówka – lekko kwaśne, niezwykle aromatyczne, soczyste;
-
Gala – soczyste, słodkie;
-
Golden Delicious – winno-słodki smak, soczyste;
-
Ligol – bardzo soczyste, o intensywnym smaku, fit szarlotka będzie wilgotna i bardzo aromatyczna;
-
Jonagold – miękkie, soczyste, nadają ciastu słodko-kwaśny smak;
-
Cortland – lekko kwaskowaty smak, soczyste, miękkie, nie brązowieją szybko po krojeniu.
Fit ciasto bananowe: słodkie, niskokaloryczne, bez cukru. Możesz jeść je na diecie!
Jakie przyprawy i dodatki do fit szarlotki?
Aby wzmocnić smak fit szarlotki, użyj aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon czy wanilia. Możesz również dodać posiekane orzechy i suszone owoce.
Z czym podawać fit szarlotkę?
Fit szarlotkę podawaj solo (doskonale smakuje na ciepło) lub z dodatkami np. gałką lodów bez cukru (dostępne w wybranych sklepach), niskokalorycznym sosem waniliowym, syropem klonowym lub daktylowym lub posypaną zmielonym erytrytolem.
Te fit serniki możesz jeść bez wyrzutów sumienia! Rozpływają się w ustach i mają mało kalorii
Błyskawiczna fit szarlotka z jogurtem
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego light,
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- 3 jajka rozm. M,
- 3 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta gałki muszkatołowej/cynamonu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na średniej grubości plasterki lub w kostkę.
- W dużej misce wymieszaj jogurt, jajka, słodzik oraz sól.
- W drugiej misce połącz suche składniki: mąkę, gałkę muszkatołową/cynamon i proszek do pieczenia.
- Połącz suche i mokre składniki.
- Dodaj jabłka i wymieszaj szpatułką.
- Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Fit szarlotkę z jogurtem piecz około 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Błyskawiczna fit szarlotka z jogurtem
fot. 123 RF
Fit ciasta z serka wiejskiego: 3 przepisy na pyszne, niskokaloryczne i pełne białka wypieki. Dla aktywnych i na diecie
Fit szarlotka z płatków owsianych bez cukru
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 200 g płatków owsianych górskich,
- 160 g mąki pełnoziarnistej,
- 3 jajka rozm. M,
- 3-4 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii,
- 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
- W dużej misce wymieszaj jajka, słodzik oraz szczyptę soli.
- W drugiej misce połącz suche składniki: płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, cynamon, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli.
- Połącz suche i mokre składniki.
- Na koniec dodaj do masy jabłka i wymieszaj szpatułką.
- Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
- Fit szarlotkę z płatków owsianych piecz około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Fit szarlotka z płatków owsianych bez cukru
fot. 123 RF
Fit szarlotka na kruchym spodzie bez masła
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 200 g mąki pełnoziarnistej,
- 50 g mielonych migdałów,
- 100 g oleju rzepakowego,
- 3 łyżki miodu,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na średniej grubości plasterki.
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, mielone migdały, cynamon, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
- Dodaj olej rzepakowy oraz miód i zagnieć ciasto.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż równomiernie ciasto.
- Na ciasto połóż plasterki jabłek.
- Fit szarlotkę piecz około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Fit szarlotka na kruchym spodzie bez masła
fot. 123 RF
Fit szarlotka sypana bez mąki i cukru
Składniki:
- 1 kg jabłek,
- 200 g płatków owsianych górskich,
- 50 g mielonych migdałów/orzechów laskowych/włoskich/ziemnych,
- 50 ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego light,
- 3-4 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotowanie:
- Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną cynamonu.
- Zmiel płatki owsiane, dodaj mielone orzechy, jogurt oraz słodzik i dokładnie wymieszaj.
- Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż połowę masy, następnie lekko ostudzone jabłka i przykryj pozostałą częścią masy.
- Fit szarlotkę sypaną przechowuj w lodówce.
Fit szarlotka sypana bez mąki i cukru
fot. 123 RF