Fit szarlotka: 4 najlepsze przepisy na niskokaloryczne ciasta. Mają mało tłuszczu i ani grama cukru
Fit szarlotka: 4 najlepsze przepisy na niskokaloryczne ciasta
Fot. 123 rf

Fit szarlotka: 4 najlepsze przepisy na niskokaloryczne ciasta. Mają mało tłuszczu i ani grama cukru

Fit szarlotka to świetna propozycja dla wszystkich, którzy dbają o linię i jednocześnie uwielbiają desery. Jest niskokaloryczna, równie smaczna i słodka jak klasyczny wypiek, i przede wszystkim – zdrowsza. Odkryj proste i szybkie przepisy na fit szarlotkę z jogurtem, fit szarlotkę z płatków owsianych, fit szarlotkę na kruchym spodzie oraz fit szarlotkę sypaną.

Fit szarlotka to idealny deser dla osób będących na diecie i dbających o zdrowie. Tradycyjny wypiek jest dość kaloryczny ze względu na dużą ilość masła, oleju oraz cukru. W „odchudzonej” wersji tłuszcz został ograniczony do minimum lub całkowicie wyeliminowany, mąka pszenna zamieniona na pełnoziarnistą lub orkiszową, a słodycz zapewnia erytrytol (naturalny, bezkaloryczny słodzik, który nie podnosi poziomu cukru we krwi), ksylitol (słodzik z brzozy o niskim indeksie glikemicznym) lub stewia (roślinny słodzik bez kalorii, odpowiedni dla diabetyków). Dzięki temu, ciasto ma nie tylko mniej kalorii, ale jest również bardzo zdrowe – bogate jest w błonnik, witaminy i minerały. Kolejną zaletą fit szarlotki jest łatwość przygotowania – zrobisz ją, nawet jeśli nie jesteś mistrzynią w kuchni.

Jakie jabłka wybrać do fit szarlotki?

Jabłka mają kluczowe znaczenie dla smaku i konsystencji fit szarlotki. Najlepiej sprawdzą się odmiany:

  • Szara Reneta – winno-kwaśny smak, idealnie równoważy słodycz ciasta;
  • Mutsu – soczyste i twarde;
  • Antonówka – kruche, lekko kwaśne;
  • Papierówka – lekko kwaśne, niezwykle aromatyczne, soczyste;
  • Gala – soczyste, słodkie;
  • Golden Delicious – winno-słodki smak, soczyste;
  • Ligol – bardzo soczyste, o intensywnym smaku, fit szarlotka będzie wilgotna i bardzo aromatyczna;
  • Jonagold – miękkie, soczyste, nadają ciastu słodko-kwaśny smak;
  • Cortland – lekko kwaskowaty smak, soczyste, miękkie, nie brązowieją szybko po krojeniu.

Fit ciasto bananowe: słodkie, niskokaloryczne, bez cukru. Możesz jeść je na diecie!

Jakie przyprawy i dodatki do fit szarlotki?

Aby wzmocnić smak fit szarlotki, użyj aromatycznych przypraw, takich jak cynamon, gałka muszkatołowa, goździki, kardamon czy wanilia. Możesz również dodać posiekane orzechy i suszone owoce.

Z czym podawać fit szarlotkę?

Fit szarlotkę podawaj solo (doskonale smakuje na ciepło) lub z dodatkami np. gałką lodów bez cukru (dostępne w wybranych sklepach), niskokalorycznym sosem waniliowym, syropem klonowym lub daktylowym lub posypaną zmielonym erytrytolem.

Te fit serniki możesz jeść bez wyrzutów sumienia! Rozpływają się w ustach i mają mało kalorii

Błyskawiczna fit szarlotka z jogurtem  

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego light,
  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • 3 jajka rozm. M,
  • 3 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta gałki muszkatołowej/cynamonu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na średniej grubości plasterki lub w kostkę.
  2. W dużej misce wymieszaj jogurt, jajka, słodzik oraz sól.
  3. W drugiej misce połącz suche składniki: mąkę, gałkę muszkatołową/cynamon i proszek do pieczenia.
  4. Połącz suche i mokre składniki.
  5. Dodaj jabłka i wymieszaj szpatułką.
  6. Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Fit szarlotkę z jogurtem piecz około 40-45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Błyskawiczna fit szarlotka z jogurtem_68497227_m

Błyskawiczna fit szarlotka z jogurtem
fot. 123 RF

Fit ciasta z serka wiejskiego: 3 przepisy na pyszne, niskokaloryczne i pełne białka wypieki. Dla aktywnych i na diecie

Fit szarlotka z płatków owsianych bez cukru 

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 200 g płatków owsianych górskich,
  • 160 g mąki pełnoziarnistej,
  • 3 jajka rozm. M,
  • 3-4 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii,
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na kawałki.
  2. W dużej misce wymieszaj jajka, słodzik oraz szczyptę soli.
  3. W drugiej misce połącz suche składniki: płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, cynamon, proszek do pieczenia oraz odrobinę soli.
  4. Połącz suche i mokre składniki.
  5. Na koniec dodaj do masy jabłka i wymieszaj szpatułką.
  6. Wylej ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Fit szarlotkę z płatków owsianych piecz około 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Fit szarlotka z płatków owsianych bez cukru _13189797_m

Fit szarlotka z płatków owsianych bez cukru
fot. 123 RF

4 proste i szybkie przepisy na fit ciasta z płatków owsianych. Idealne, gdy jesteś na diecie

Fit szarlotka na kruchym spodzie bez masła

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 200 g mąki pełnoziarnistej,
  • 50 g mielonych migdałów,
  • 100 g oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój na średniej grubości plasterki.
  2. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę, mielone migdały, cynamon, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli.
  3. Dodaj olej rzepakowy oraz miód i zagnieć ciasto.
  4. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż równomiernie ciasto.
  5. Na ciasto połóż plasterki jabłek.
  6. Fit szarlotkę piecz około 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Fit szarlotka na kruchym spodzie bez masła_201832306_m

Fit szarlotka na kruchym spodzie bez masła
fot. 123 RF

Fit szarlotka sypana bez mąki i cukru

Składniki:

  • 1 kg jabłek,
  • 200 g płatków owsianych górskich,
  • 50 g mielonych migdałów/orzechów laskowych/włoskich/ziemnych,
  • 50 ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego light,
  • 3-4 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii,
  • 1 łyżeczka cynamonu.

Przygotowanie:

  1. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną cynamonu.
  2. Zmiel płatki owsiane, dodaj mielone orzechy, jogurt oraz słodzik i dokładnie wymieszaj.
  3. Na dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż połowę masy, następnie lekko ostudzone jabłka i przykryj pozostałą częścią masy.
  4. Fit szarlotkę sypaną przechowuj w lodówce.

Fit szarlotka sypana bez mąki i cukru_158991620_m

Fit szarlotka sypana bez mąki i cukru
fot. 123 RF

 

Czytaj więcej