Szarlotka bez tłuszczu. Prosta i szybka wersja fit klasycznego ciasta
Szarlotka w wersji fit.
Fot. 123RF

Szarlotka bez tłuszczu. Prosta i szybka wersja fit klasycznego ciasta

Szarlotka bez tłuszczu jest prosta i szybka w przygotowaniu. Możesz polać ją odchudzonym sosem waniliowym według naszego przepisu. To idealny deser dla wszystkich dbających o linię.

Fit szarlotka bez tłuszczu

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1/3 szklanki cukru
  • skórka i sok z 1/2 cytryny
  • 4 jabłka
  • cynamon
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczkami proszku do pieczenia.
  • 1/3 szklaki mleka

Przygotowanie:

Tortownicę (22 cm) wyłóż pergaminem. Utrzyj jajka z cukrem i skórką startą z cytryny. Obierz  jabłka. Oczyść je i potnij na kawałki. Skrop je sokiem z cytryny i oprósz cynamonem. Masę jajeczną połącz z mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko i jabłka. Przełóż do formy. Piecz 35 minut w 180˚C.

Sos waniliowy w wersji light

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 4 łyżki ksylitolu
  • rdzeń z 1 laski wanilii
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mleka.

Przygotowanie:

Utrzyj żółtka z ksylitolem oraz rdzeniem z laski wanilii. Do masy jajecznej domieszaj łyżkę mąki ziemniaczanej. W garnku zagotuj mleko. Dodaj masę żółtkową. Podgrzewaj, mieszając, aż sos zacznie gęstnieć, ale już go nie gotuj.

rfghjkl;
Odchudzony sos waniliowy.
123RF

 

Czytaj więcej