Cytrusy wspomagają odchudzanie. Przepisy na lekkie i zdrowe dania z dodatkiem owoców
Fot. .

Cytrusy wspomagają odchudzanie. Przepisy na lekkie i zdrowe dania z dodatkiem owoców

W czasie odchudzania nie musimy rezygnować z owoców – niektóre z nich, np. pomarańcza, wręcz wspomagają odchudzanie. Wyjątkowo ważna jest witamina C, która ułatwia spalanie tkanki tłuszczowej, a także błonnik i flawonoidy. Zdrowa, zbilansowana dieta z dużą ilością cytrusów sprzyja zachowaniu szczupłej sylwetki. Oto przepisy na koktajle, sałatki i dania główne z pomarańczami. 

Niektóre witaminy wpływają na przyspieszenie metabolizmu, a tym samym spalanie niechcianej tkanki tłuszczowej. Dlatego jeśli chcemy schudnąć, warto zwracać uwagę nie tylko na ilość zjadanego pokarmu, ale też na to, jakie witaminy i minerały zawierają zjadane produkty. Chodzi zwłaszcza o witaminę C. Kobietom zaleca się spożywanie ok 75 mg witaminy C na dobę, a mężczyznom ok. 90 mg. Tyle zapewni jedna duża pomarańcza. Dobrze jest zjeść ją w całości lub zmiksować, by nie tracić błonnika pokarmowego, który dodatkowo syci i usprawnia przemianę materii.

Często podczas odchudzania niepotrzebnie wykluczamy owoce, a to przecież źródło zdrowia. Pomarańcza obfituje w błonnik pokarmowy, pektyny, wit. C, A, B12, kwas foliowy i karotenoidy. Owoce te mają właściwości przeciwmiażdżycowe, bakteriobójcze i antywirusowe. Fitoskładniki zawarte w pomarańczach chronią przed rakiem jelita grubego i obniżają poziom „złego” cholesterolu LDL. 

– Odchudzając się, jedzmy pomarańcze  mówi Małgorzata Wilkowska, dietetyczka z dietoswiat.pl. Jedna duża pomarańcza (200 g), to zaledwie 94 kcal i ok. 100 mg witaminy C, dzięki której łatwiej nam się pozbyć tkanki tłuszczowej.

W białych błonkach rozdzielających cząstki znajdują się flawonoidy, które wzmacniają działanie tej witaminy. Metabolizm usprawniają również: witamina B 6 (zaleca się 1,3 mcg/dzień), witamina B1 (dla kobiet 1,1, dla mężczyzn 1,3 mg/dzień), witamina B5 (5 mg/dzień), witamina A (kobiety potrzebują 700, a mężczyźni 900 mcg/dzień.) i witamina D (15 mcg/dzień).

W jaki sposób witamina C wpływa na sylwetkę

  • Wpływa na zwiększenie produkcji noradrenaliny w nadnerczach. Jest to hormon, który m.in. odpowiada za spalanie tłuszczu.
  • Uczestniczy w budowaniu tkanki łącznej, zatem ma wpływ na kondycję skóry, stawów, więzadeł. Dzięki niej, możemy zachować „sportową” figurę.
  • Poprawia przyswajanie żelaza, a tym samym usprawnia transport do komórek tlenu, potrzebnego w procesie przemiany materii.
  • Jest niezbędna organizmowi do wytwarzania hormonu HGH (hormon wzrostu, potrzebują go również dorośli). Przyspiesza on spalanie tkanki tłuszczowej, szczególnie w przypadku otyłości brzusznej.

Przepisy na koktajle, które pomogą schudnąć

Dietetyczny koktajl z pomarańczy, malin i dyni

Taki napój nasyci cię i przyspieszy spalanie tłuszczu.
ok. 260 kcal

Zmiksuj:

  • 1 obraną pomarańczę
  • 1 szkl. pokrojonej w kostkę dyni
  • garść malin (mogą być mrożone)
  • 1 cm korzenia imbiru
  • szczyptę kurkumy
  • 1 szklanka napoju roślinnego, np. „mleka” kokosowego z kartonu

Dietetyczny koktajl z jabłkiem i bananem
ok. 290 kcal

Zmiksuj:

  • 1 obraną pomarańczę
  • 1/2 jabłka
  • 1/2 banana
  • 1/2 mango
  • 1/2 szklanka zimnej wody – najlepiej mineralnej, ew. przegotowanej

Miksuj do momentu, aż składniki dobrze się połączą.

Dietetyczny koktajl z natką pietruszki i kiwi
ok. 290 kcal

Zmiksuj:

  • 1 obraną pomarańczę
  • 2 obrane owoce kiwi
  • dużą garść natki pietruszki
  • 1 łyżeczkę miodu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczkę oleju lnianego
  • 1/2 szklanki zimnej wody – najlepiej mineralnej, ew. przegotowanej

Dania z witaminami, które podkręcają metabolizm

Makrela z pomarańczą - źródło witaminy D
ok. 350 kcal

Witamina D dodaje energii potrzebnej do ruchu, pobudza przemianę materii. Zawierają ją m.in. tłuste ryby: śledź i makrela.

  • 2 listki sałaty posyp jedną pokrojoną łodygą selera, 1/4 wędzonej makreli i cząstkami 1 pomarańczy. Skrop sosem z soku z 1/4 pomarańczy i 1 łyżeczki oliwy, posyp 1 i 1/2 orzecha włoskiego oraz szczypiorem.

Indyk z pomarańczą -  źródło witaminy B6
ok. 300 kcal 

Witamina B6 przyspiesza tempo przemiany węglowodanów, kwasów tłuszczowych, cholesterolu. Jest m.in. w mięsie i jego przetworach.

  • 150 g piersi indyka podsmaż na oliwie
  • dodaj 1 ząbek czosnku i szczyptę imbiru
  • 1/2 szklanka bulionu
  • 1 pokrojoną pomarańczę
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • duś na średnim ogniu 10 minut

Pomarańczowa owsianka - źródło witaminy B1 (tiamina)
ok. 315 kcal

Witamina B1 (tiamina) ułatwia trawienie węglowodanów. Jest m.in. w wieprzowinie, jarmużu, płatkach owsianych.

  • 3 łyżki płatków zalej wrzątkiem, dodaj 2 łyżki chudego jogurtu, pomarańczę w cząstkach, szczyptę cynamonu. Dołóż 2 orzechy włoskie.

Wątróbka z pomarańczą - źródło witaminy B5
ok. 340 kcal

Witamina B5 odgrywa kluczową rolę w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów, białek. Jest m.in. w warzywach liściastych, mięsie drobiowym i wątróbce.

  • 100 g wątróbek drobiowych oprósz 1 łyżką mąki i podsmaż na oleju. Dodaj skórkę i sok z 1/4 pomarańczy oraz drobno pokrojone 3/4 owocu. Dopraw szczyptą chili, solą, pieprzem. 
148622860_s.jpg wątróbka
Wątróbka z pomarańczą.
123RF

Surówka z marchwi z pomarańczą - źródło witaminy A
ok. 190 kcal 

Witamina A jest konieczna, żeby strawić białko. Występuje m.in. w tranie, maśle, a prekursor wit. A, czyli karotenoidy, m.in. w dyni, morelach, brzoskwiniach i marchwi.

  • 1 pomarańcza
  • 2 starte marchewki (100 g),
  • po szczypcie soli i cukru, sok z cytryny do smaku
  •  łyżeczka oleju

Czytaj więcej