Dieta sokowa podbiła serca osób chcących schudnąć i oczyścić organizm. Warto wiedzieć, w jaki sposób działa dieta z soków, kto może ją stosować, a komu może zaszkodzić. Sprawdź jej zasady i dowiedz się, jak ją przeprowadzić, by była zdrowa i skuteczna. Wykorzystaj nasze przepisy na soki w oczyszczającej diecie sokowej.
Spis treści
Do płynnej diety trzeba się przygotować. Z założenia trwa ona od 3 do maksymalnie 7 dni i bazuje na świeżych sokach owocowo-warzywnych. Ponieważ organizm nie lubi drastycznych zmian, kilka dni przed jej rozpoczęciem zmniejsz porcje spożywanych posiłków i jedz mniej żywności przetworzonej. Pij więcej płynów, zwłaszcza wody. Dieta sokowa dostarczy mniej kalorii niż ta codzienna, więc zdecyduj się na nią wtedy, kiedy nie musisz być aktywna fizycznie. W jej trakcie należy też ograniczyć wysiłek.
Warto podkreślić, że nasz organizm sam pozbywa się toksyn i nie potrzebuje do tego specjalnej diety. Jednak żeby szybciej pozbyć się niezdrowych związków, warto wyeliminować produkty wysokoprzetworzone, a wzbogacić jadłospis o te, których źródłami mogą być właśnie soki.
Wątrobę wspomogą: witaminy z grupy B, cynk, siarka (w marchwi, gruszce, selerze). Według badań amerykańskich naukowców, 3 dni na sokach wystarczą, żeby zmienić mikrobiotę jelitową związaną z utratą wagi, a dodatkowo poprawić ogólne samopoczucie.
Nie każdy sok jest równie zdrowy. Uważać należy zwłaszcza na gotowe owocowe dostępne w sklepach. Mają dużo cukru, a nie zawierają błonnika – mogą więc sprawić, że przytyjesz! Więcej wartości mają soki tłoczone lub oznaczone jako świeże, a także warzywne. Chociaż oczywiście możesz zamówić dietę sokową, najlepszym rozwiązaniem jest samodzielne przygotowywanie soków wyciskarką wolnoobrotową lub sokowirówką. Wymaga to trochę czasu, jednak nie więcej niż gotowanie.
Łącz swoje ulubione owoce z mniej lubianymi warzywami i pij 5 razy dziennie w porze posiłku. Dozwolona jest także woda, ale nie kawa czy herbata. Dieta sokowa jest lekkostrawna. Płynna konsystencja i błonnik odciążą układ trawienny i wyregulują tempo pasażu jelitowego. Taka dieta jest też bogata w antyoksydanty, które mają m.in. działanie antyzapalne, wspomagają odporność i koncentrację. Powinnaś też poczuć się lżej. Przez kilka dni żywienia się sokami powinnaś zauważyć spadek wagi. Nie to jest jednak głównym celem: chodzi o nauczenie się regularnego spożywania posiłków, zmniejszenia porcji i wybierania zdrowszych potraw. Nie daj się zwieść szybkiemu spadkowi wagi! Dieta sokowa, choć może spowodować utratę ok. 2-3 kg w ciągu kilku dni, nie ma na celu odchudzania. Jeśli od razu po jej zakończeniu wrócisz do starych nawyków, nie tylko szybko odzyskasz wagę sprzed „detoksu”, ale też przytyjesz.
Według definicji sok to produkt otrzymany z dojrzałych, świeżych lub przechowywanych owoców lub warzyw, jednego lub większej liczby gatunków, posiadający barwę, smak i zapach charakterystyczny dla owoców lub warzyw, z których pochodzą, zdolny do fermentacji, lecz niesfermentowany.
W diecie sokowej wykorzystywany jest przede wszystkim sok świeżo wyciskany. Dopuszczany jest także sok przygotowany np. metodą janginizacji - wtedy należy go rozcieńczyć wodą.
Celem diety sokowej jest przede wszystkim wspieranie detoksykacji organizmu, czyli – w praktyce - wspomaganie pracy wątroby i nerek. Jest polecana osobom, które z powodu picia dużych ilości kawy, alkoholu, palenia papierosów czy niewłaściwego odżywiania się powinny oczyścić ciało z toksyn i poprawić pracę nerek i wątroby. Dieta sokowa może być również wstępem do zmiany stylu życia i poznania na nowo smaków pozbawionych sztucznych polepszaczy. Jest to godne polecenia.
Dietetycy podkreślają, że detoks sokowy nie powinien być stosowany wyłącznie po to, by szybko schudnąć. Rzeczywiście, diecie sokowej zwykle towarzyszy utrata kilku kilogramów, ale kontynuowanie diety z soków dłużej niż przez kilka dni, bez wprowadzania normalnych, urozmaiconych posiłków, może prowadzić do spowolnienia procesów przemiany materii, czego konsekwencją może być efekt jo-jo i tycie.
Możesz potraktować dietę sokową jako rodzaj głodówki, ale nie powinna ona trwać zbyt długo, bo spowolni przemianę materii i doprowadzi do osłabienia.
Podchodząc do niej pierwszy raz, zdecyduj się na wariant trzydniowy. Dieta sokowa nie jest dla wszystkich! To dość drastyczna zmiana żywieniowa i może być obciążająca. Przeciwwskazaniem do niej są choroby nerek, wątroby oraz nadczynność tarczycy, a także cukrzyca i nadciśnienie. Sokowego detoksu nie powinny stosować kobiety w ciąży.
Znacznie lepiej traktować dietę skową jako pierwszy krok na drodze do wprowadzenia na stałe lżejszego, niskokalorycznego i urozmaiconego jadłospisu, który pomoże skutecznie pozbyć się nadprogramowych kilogramów, bez efektu jo-jo, a następnie utrzymać masę ciała na odpowiednim poziomie.
Dieta sokowa nie jest odpowiednia dla wszystkich. Nie powinny jej stosować przede wszystkim osoby:
Ponadto nie jest ona zalecana osobom, które prowadzą intensywny tryb życia i wykonują ciężką pracę fizyczną. Przeciwwskazaniem do rozpoczęcia detoksu sokowego jest też ciąża oraz karmienie piersią.
Dietę sokową – oczyszczającą lub leczniczą – można przeprowadzać cały rok, chociaż najlepiej latem i jesienią, kiedy mamy pod dostatkiem świeżych owoców i warzyw z naszej strefy klimatycznej. Nie są transportowane z daleka, nie tracą więc swoich wartości odżywczych i są najsmaczniejsze.
Dieta sokowa cieszy się popularnością, ponieważ została uznana za skuteczny sposób na detoks organizmu. Jest wygodna i łatwa. Dieta z soków ma postać płynną. Polega na piciu napojów – głównie soków, a czasem też koktajli z warzyw i owoców. W niektórych wariantach diety sokowej w ciągu dnia rezygnuje się z innych potraw – o stałej konsystencji. W innych natomiast soki i koktajle są uzupełnieniem normalnego jadłospisu, po prostu zastępują 1, 2 lub nawet trzy posiłki.
Płynna forma posiłków w oczyszczającej diecie sokowej pozwala wspomaga trawienie, odciąża układ pokarmowy i przyśpiesza przenikanie substancji odżywczych do organizmu.
Uzupełnieniem diety sokowej mogą być inne płyny i napoje, takie jak woda czy herbata: zielona, owocowa lub ziołowa albo napoje (mleka) roślinne. Dopuszczalna jest także kawa, ale zaleca się ją pić bez dodatków, czyli mleka lub cukru.
Dieta sokowa jest dietą, w której posiłki (soki i koktajle) spożywa się (pije) na zimno. Zdaniem niektórych dietetyków sprzyja to szybszemu gubieniu zbędnych kilogramów. Zazwyczaj na diecie sokowej można schudnąć 3-5 kg w ciągu 3-7 dni). Tracimy głównie wodę, nie tkankę tłuszczową, dlatego po zakończeniu diety sokowej, warto stosować zdrową, urozmaiconą dietę niskokaloryczną.
Dieta z soków nie może trwać zbyt długo. Zwykle stosuje się ją od 1 do 7 dni, w zależności od tego, jakie mamy możliwości i jakich rezultatów oczekujemy. Niektóre odmiany diety sokowej dopuszczają dodatkowo jedzenie określonych pokarmów stałych. Wówczas taka dieta sokowa może trwać dłużej.
Niezależnie od wybranego wariantu, diety sokowe z reguły są bardzo niskokaloryczne i nie wymagają przyrządzania wymyślnych posiłków – jadłospis stosujących je osób składa się przede wszystkim z napojów warzywnych, owocowych, warzywno-owocowych, a czasem także koktajli.
Aby przeprowadzić oczyszczającą dietę sokową, trzeba wiedzieć, jakie są jej zasady.
W czasie stosowania oczyszczającej diety sokowej pijemy soki z warzyw, w zasadzie wszystkich dostępnych – zielonych, liściastych, korzeniowych, rzadziej kapustnych oraz owoców takich jak np. jabłko, truskawka, maliny, cytrusy.
Najlepiej wybierać dietę z soków bazującą na sokach warzywnych, soki owocowe powinny stanowić tylko 2 posiłki. Program odchudzający nie powinien opierać się jedynie na diecie z soków owocowych, ponieważ zawierają one sporo fruktozy, czyli naturalnego cukru.
Dieta z soków, zwłaszcza warzywnych, może stanowić element tzw. postu oczyszczającego. Wtedy codziennie pijemy 5-6 porcji soku - powinny one być jedynym posiłkiem.
Warto pić wodę, lepiej jednak zrezygnować z picia kawy. Jeżeli natomiast nie wyobrażamy sobie dnia bez kofeiny, to kawę i sok musi oddzielać minimum 30-minutowa przerwa. Jak już było wspomniane, dietę można uzupełniać zieloną herbatą lub naparami ziołowymi. Taka dzienna porcja soków warzywno-owocowych dostarcza około 1000 kcal.
Inna odmiana diety sokowej polega, na zastąpieniu 2 posiłków (np. drugiego śniadania i podwieczorku) sokami.
Najważniejszą zasadą diety sokowej jest przygotowywanie soków ze świeżych warzyw i owoców. Można do tego użyć tradycyjnej sokowirówki, blendera (ręcznego lub kielichowego albo specjalnej wyciskarki wolnoobrotowej.
Jedną z odmian diety sokowej jest dieta z soków wyciskanych na zimno wyciskarką wolnoobrotową, tzw. metodą cold press.
Dzięki niej warzywa i owoce są mało przetworzone, a sposób wyciskania „na zimno”, sprawia, że soki cold press pozwalają zachować większość witamin i składników mineralnych.
Sokowirówka
Wyciskarka
Takie soki – świeżo wyciskane lub pasteryzowane - mogą być też elementem naszej codziennej, zdrowej diety, a nie tylko specjalnej sokowej diety oczyszczającej. Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania należy bowiem jeść co najmniej pięć porcji warzyw i jedną, dwie porcje owoców dziennie. Jedną z nich może być sok. Jakie soki wybrać?
Pół ananasa i łodygę selera kroimy w kostkę, zielone jabłko obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Dorzucamy garść młodego szpinaku, dolewamy sok cytrynowy (ilość wg uznania). Wszystko miksujemy i dodajemy tyle wody, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
Obieramy, kroimy i wyciskamy sok z 4 marchewek, korzeni imbiru, kurkumy (ok. 1,5 cm długości) i 4 pomarańczy. Mieszamy go z łyżeczką oleju lnianego i 2 łyżkami soku cytrynowego.
Pół jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Dwa buraki również kroimy w grubą kostkę. Drobno ścieramy imbir, aby uzyskać 1/2 łyżeczki przyprawy, a z limonki wyciskamy sok. Miksujemy buraki, jabłko, sok z limonki, imbir i wodę (ilość dowolna, zależy, jak gęsty chcemy sok).
Porzeczki warto włączyć do sokowej diety, bo zawierają sporo żelaza. Pierwiastek ten jest składnikiem hemoglobiny, barwnika, który wiąże tlen i umożliwia jego transport do wszystkich komórek we krwi. Dlatego produkty oraz suplementy diety zawierające żelazo, zwłaszcza w połączeniu z witaminą C (ułatwia przyswajanie żelaza) pomagają w leczeniu anemii oraz dodają energii, co jest ważne np. przy zespole przewlekłego zmęczenia.
W czereśniach znajduje się witamina B5, która jest pomocna w leczeniu zwyrodnienia stawów, łagodząc ich ból. Poza tym owoce te, zwłaszcza ciemne, zawierają flawonoidy, czyli przeciwutleniacze. Dlatego są ważnym składnikiem diety przeciwzapalnej.
W jabłkach znajdują się pektyny, które działają jak statyny, czyli leki przeciwmiażdżycowe. Obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają zawałom i udarom.
Sok arbuzowy jest niezwykle cenny ze względu na zawartość cytruliny – aminokwasu, który wspomaga pracę serca, a także przyśpiesza regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Dzięki zawartości karotenoidów i likopenu pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Sok malinowy zawiera sporo witamin i minerałów, m.in. magnez, wapń i żelazo, a także wiele innych wartościowych dla zdrowia substancji. To dzięki nim sok z owoców malin wywołuje obfite pocenie się po 30-60 minutach od podania, dzięki czemu obniża się gorączka towarzysząca infekcji.
Sok z owoców poziomek dzięki dużej zawartości potasu usprawnia pracę układu krwionośnego. Dlatego zalecany jest m.in. przy nadciśnieniu tętniczym. Poza tym sok poziomkowy ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecany jest diabetykom (osoby chore na cukrzycę często mają również nadciśnienie).
Sok wiśniowy stanowi naturalne źródło tryptofanu – aminokwasu wspomagającego wydzielanie melatoniny. To ona odpowiada za utrzymanie prawidłowego rytmu snu i czuwania, reguluje nasz zegar biologiczny. Jeśli mamy kłopoty z zasypianiem, warto pić sok wiśniowy.
Do diety sokowej można wykorzystać także owocowe soki przygotowane metodą janginizacji. Polega ona na duszeniu owoców we własnym soku z odrobiną soli: morskiej, himalajskiej, gruboziarnistej lub zwykłej, kuchennej. Sól sprawia, że z owoców wytrąca się naturalny cukier, puszczają one więcej soku, zachowują naturalny kolor.
Wybrane owoce oczyszczamy, osuszamy. Wkładamy do garnka, wsypujemy szczyptę soli, dusimy na małym ogniu 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Powstały gorący sok zlewamy do butelek lub słoików, owoce z sokiem wkładamy do słoików. Pasteryzujemy: słoiki umieszczamy w garnku tak, aby nie stykały się ze sobą. Wlewamy tyle gorącej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Pozostawiamy słoiki do całkowitego ostygnięcia w garnku.