Soki owocowe - zarówno świeże, jak i pasteryzowane, zawierają wiele cennych witamin i minerałów, dzięki czemu wykazują właściwości zdrowotne. Na co pomaga sok czereśniowy, jabłkowy, poziomkowy, porzeczkowy, arbuzowy, malinowy i wiśniowy i jak go stosować? Sprawdź, jak zrobić soki na zimę, aby zachować ich lecznicze właściwości.
Spis treści
Zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania należy jeść dwie porcje owoców dziennie. Jedną z nich może być sok. Każdy sok owocowy ma inne właściwości zdrowotne i pomaga na inne dolegliwości. Jakie soki wybrać i jak je zrobić?
Porzeczki zawierają sporo żelaza. Pierwiastek ten jest składnikiem hemoglobiny, barwnika, który wiąże tlen i umożliwia jego transport do wszystkich komórek we krwi. Dlatego produkty oraz suplementy diety zawierające żelazo, zwłaszcza w połączeniu z witaminą C (ułatwia przyswajanie żelaza) pomagają w leczeniu anemii oraz dodają energii, co jest ważne np. przy zespole przewlekłego zmęczenia.
Jak go stosować? Pij sok porzeczkowy przy każdej okazji.
W czereśniach znajduje się witamina B5, która jest pomocna w leczeniu zwyrodnienia stawów, łagodząc ich ból. Poza tym owoce te, zwłaszcza ciemne, zawierają flawonoidy, czyli przeciwutleniacze. Dlatego są ważnym składnikiem diety przeciwzapalnej.
Sok z czereśni najlepiej dodawać do koktajli, np. z kiwi, ogórka i selera naciowego i pić rano. Składniki napoju wzmacniają nawzajem swoje działanie.
W jabłkach znajdują się pektyny, które działają jak statyny, czyli leki przeciwmiażdżycowe. Obniżają poziom cholesterolu, zapobiegają zawałom i udarom.
Aby sok zawierał jak najwięcej pektyn, należy wyciskać go z owoców ze skórką. Sok (dobrze, jeśli zawiera miąższ) najlepiej pić wieczorem (najskuteczniej obniża cholesterol).
Sok arbuzowy jest niezwykle cenny ze względu na zawartość cytruliny – aminokwasu, który wspomaga pracę serca, a także przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Dzięki zawartości karotenoidów i likopenu pomaga obniżyć ciśnienie krwi.
Sok najlepiej pić przy każdej okazji, zwłaszcza po wysiłku. Warto go dodawać do smoothie lub chłodnika pomidorowego w upały.
Sok malinowy zawiera sporo witamin i minerałów, m.in. magnez, wapń i żelazo, a także wiele innych wartościowych dla zdrowia substancji. To dzięki nim sok z owoców malin wywołuje obfite pocenie się po 30-60 minutach od podania, dzięki czemu obniża się gorączka towarzysząca infekcji.
W razie gorączki pijemy 2-3 razy dziennie szklankę herbaty lipowej (ekspresowej) z łyżką soku malinowego.
Sok z owoców poziomek dzięki dużej zawartości potasu usprawnia pracę układu krwionośnego. Dlatego zalecany jest m.in. przy nadciśnieniu tętniczym. Poza tym sok poziomkowy ma niski indeks glikemiczny, dlatego polecany jest diabetykom (osoby chore na cukrzycę często mają również nadciśnienie).
W sezonie warto przygotowywać koktajle (np. z malin, jagód) ze świeżym sokiem poziomkowym (miksujemy owoce) i pić je raz dziennie. Na zimę można przygotować sok poziomkowo-truskawkowy i dodawać go do herbaty.
Sok wiśniowy stanowi naturalne źródło tryptofanu – aminokwasu wspomagającego wydzielanie melatoniny. To ona odpowiada za utrzymanie prawidłowego rytmu snu i czuwania, reguluje nasz zegar biologiczny. Jeśli mamy kłopoty z zasypianiem, warto pić sok wiśniowy.
30-50 ml soku (3-5 łyżek stołowych) z wiśni rozcieńczamy wodą (ilość według uznania) i pijemy godzinę przed zaśnięciem albo gdy obudzimy się w środku nocy.
Można wykorzystać metodę janginizacji. Polega ona na duszeniu owoców we własnym soku z odrobiną soli: morskiej, himalajskiej, gruboziarnistej lub zwykłej, kuchennej. Sól sprawia, że z owoców wytrąca się naturalny cukier, puszczają one więcej soku, zachowują naturalny kolor.
Wybrane owoce oczyszczamy, osuszamy. Wkładamy do garnka, wsypujemy szczyptę soli, dusimy na małym ogniu 15-20 minut, od czasu do czasu mieszając. Powstały gorący sok zlewamy do butelek lub słoików, owoce z sokiem wkładamy do słoików.
Pasteryzujemy: słoiki umieszczamy w garnku tak, aby nie stykały się ze sobą. Wlewamy tyle gorącej wody, aby sięgała do 3/4 wysokości słoików. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Pozostawiamy słoiki do całkowitego ostygnięcia w garnku.