Pijąc soki i syropy z wiosennych roślin możesz w naturalny sposób wzmocnić organizm. Na szczególną uwagę zasługują soki z brzozy i pokrzywy oraz syropy z mniszka lekarskiego i młodych pędów sosny. Chcesz poprawić odporność, wyleczyć infekcje i dodać sobie energii? Wypróbuj nasze przepisy!
Wiosną przyroda budzi się do życia. Skorzystaj z jej witalnej siły, przygotowując wzmacniające soki i syropy ze świeżych roślin o właściwościach leczniczych.
Brzozowy wyciąg wspomaga organizm w walce z wirusami, działa przeciwgorączkowo. Pomaga zapobiegać chorobom niedokrwiennym serca. Dzięki właściwościom moczopędnym usuwa z organizmu toksyny i chorobotwórcze drobnoustroje. Jest polecany zwłaszcza seniorom i osobom ze słabą odpornością.
Sok z brzozy kupisz w sklepie zielarskim, aptece i sklepach spożywczych. Kuracja powinna trwać 2-3 tygodnie. W tym czasie wypijaj codziennie 3 porcje po ćwierć szklanki.
Wyciąg z pokrzywy dostarcza żelaza i witaminy C, oczyszcza organizm z toksyn, wspiera pracę nerek, chroni kości, poprawia stan włosów i skóry.
Pokrzywę zbieraj w lesie lub ogrodzie, w miejscach oddalonych od ruchu samochodowego. Zrywaj tylko czubki roślin – w młodych liściach jest najwięcej prozdrowotnych składników.
Syrop z mniszka lekarskiego wspiera organizm w walce z wirusami, łagodzi kaszel oraz spowalnia wchłanianie cukru.
Syrop z pędów sosny szybko wyleczy infekcje dróg oddechowych. Zbieraj młode pędy (tylko poboczne) o długości 8-15 cm. Pędy sosny można zbierać tylko na prywatnych terenach. W lesie jest to zabronione.