Chcesz szybko zrzucić 2 kilogramy przed urlopem, ważnym wyjściem albo po prostu dla lepszego samopoczucia? Dobra wiadomość – to możliwe w zaledwie 5 dni! Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad i trzymać się przygotowanego jadłospisu
Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim sezon na lżejsze ubrania i bikini. Nic dziwnego, że wiele osób zaczyna szukać sposobów na szybkie zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Jeśli zależy Ci na błyskawicznym efekcie, mamy dla Ciebie ekspresowy plan – bez głodówek i drastycznych wyrzeczeń. Oto sprawdzone zasady skutecznego odchudzania oraz szczegółowy jadłospis na 5 dni, który pomoże Ci szybko poczuć się lżej i lepiej wyglądać.
Dieta ekspresowa pobudzi metabolizm, a przy okazji pozwoli szybko zgubić dodatkowe kilogramy.
Dzień 1.
Składniki: mleko, 2 łyżki płatków kukurydzianych, chleb razowy, plaster żółtego sera, pomidor
Wykonanie: płatki zalać mlekiem. Na chlebie ułożyć plaster sera i ćwiartki pomidora.
Składniki: 75 g schabu pokrojonego w kostkę, biała kapusta, jabłko, marchew, makaron
Wykonanie: kawałki schabu upiec. Z warzyw przyrządzić sałatkę. Podawać z makaronem.
Składniki: 2 łyżki ryżu, łyżka rodzynek, starte jabłko, miód, cytryna
Wykonanie: ugotowany ryż posypać rodzynkami i startym jabłkiem. Dodać sok z cytryny i miód do smaku.
Dzień 2.
Składniki: 3 kawałki pieczywa chrupkiego, twarożek, szczypiorek, sok jabłkowy
Wykonanie: szczypior posiekać i wsypać do twarożku. Smarować na pieczywie. Do picia sok.
Składniki: 2 ziemniaki, brokuły, pieczone udko z kurczaka, marchew
Wykonanie: udko podawać z gotowanymi ziemniakami i brokułami oraz startą marchwią. Do picia sok z wiśni.
Składniki: 2 mandarynki, kilka gron winogron, banan, 1/2 grejpfruta
Wykonanie: banana pokroić w talarki. Mandarynki i grejpfruta podzielić na cząstki. Dodać winogrona.
Nasza radaPrzed każdym posiłkiem pij szklankę niegazowanej wody mineralnej. W ten sposób „oszukasz” głód.
Dzień 3.
Składniki: łyżka muesli, szklanka chłodnego mleka, banan, jabłko
Wykonanie: muesli zalać mlekiem. Banana pokroić w talarki. Dodać do płatków. Na drugie śniadanie jabłko.
Składniki: 2 ugotowane parówki, 3 ziemniaki, cytryna, ogórek kiszony, pomidor, cebula
Wykonanie: warzywa pokroić w kostkę, dodać sok z cytryny. Sałatkę podawać z parówkami.
Składniki: bułka, udko z wędzonego kurczaka, sałata, 2 orzechy włoskie, majonez
Wykonanie: kurczaka pokroić w kostkę, dodać posiekane orzechy, paski sałaty i majonez.
Dzień 4.
Składniki: jajko, kromka ciemnego chleba, pomidor, niesłodzony sok pomarańczowy
Wykonanie: z jajka zrobić jajecznicę. Na chlebie ułożyć plastry pomidora. Do picia sok.
Składniki: filiżanka fasolki szparagowej, kotlet sojowy, pomidor, 5 zielonych oliwek
Wykonanie: pomidora pokroić w ćwiartki. Podawać z fasolką z oliwkami i kotletem.
Składniki: tuńczyk z puszki, 2 orzechy włoskie, jabłko, sałata, sos winegret
Wykonanie: pokroić jabłko i orzechy. Wymieszać z pociętą sałatą i rybą. Dodać sos.
Dzień 5.
Składniki: pomidor, świeży ogórek, sałata, 5 rzodkiewek, cebula, 3 pieczarki, marchew
Wykonanie: warzywa i pieczarki pokroić w plastry. Pokropić oliwą. Wymieszać.
Składniki: filet z dorsza, 3/4 szklanki szpinaku, bułka pełnoziarnista
Wykonanie: rybę upiec na łyżce oleju. Szpinak dusić 10 minut na oleju. Przyprawić pieprzem i solą. Podawać z bułką.
Składniki: kromka ziarnistego pieczywa, 2 plastry szynki drobiowej, pomidor
Wykonanie: na chlebie ułożyć wędlinę i grube plastry świeżego pomidora. Posolić.