Dieta ekspresowa, czyli jak schudnąć 2 kilo w pięć dni? Podajemy jadłospis na każdy dzień!
Woda może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości i zredukować uczucie głodu
Fot. 123RF

Dieta ekspresowa, czyli jak schudnąć 2 kilo w pięć dni? Podajemy jadłospis na każdy dzień!

Chcesz szybko zrzucić 2 kilogramy przed urlopem, ważnym wyjściem albo po prostu dla lepszego samopoczucia? Dobra wiadomość – to możliwe w zaledwie 5 dni! Wystarczy przestrzegać kilku prostych zasad i trzymać się przygotowanego jadłospisu

Lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim sezon na lżejsze ubrania i bikini. Nic dziwnego, że wiele osób zaczyna szukać sposobów na szybkie zrzucenie nadprogramowych kilogramów. Jeśli zależy Ci na błyskawicznym efekcie, mamy dla Ciebie ekspresowy plan – bez głodówek i drastycznych wyrzeczeń. Oto sprawdzone zasady skutecznego odchudzania oraz szczegółowy jadłospis na 5 dni, który pomoże Ci szybko poczuć się lżej i lepiej wyglądać.

Jak szybko schudnąć 2 kilo – zasady ogólne 

  • Zmniejsz liczbę kalorii, które spożywasz każdego dnia. Zredukuj ilość tłuszczów, wyklucz cukry i alkohol w diecie.
  • Zwiększ aktywność fizyczną: Ćwicz więcej niż zwykle, aby spalić dodatkowe kalorie. Skup się na ćwiczeniach aerobowych, takich jak bieganie, pływanie czy jazda na rowerze.
  •  Jedz mniejsze porcje posiłków, aby zmniejszyć spożycie kalorii. Nie podjadaj między posiłkami.
  • Pij dużo wody: Woda może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości i zredukować uczucie głodu. 
  • Zrezygnuj z dosalania. Sól może powodować zatrzymanie wody w organizmie. 

Dieta ekspresowa – jadłospis na 5 dni

Dieta ekspresowa pobudzi metabolizm, a przy okazji pozwoli szybko zgubić dodatkowe kilogramy.

Dzień 1.

  • śniadanie: płatki z mlekiem i kanapka

Składniki: mleko, 2 łyżki płatków kukurydzianych, chleb razowy, plaster żółtego sera, pomidor

Wykonanie: płatki zalać mlekiem. Na chlebie ułożyć plaster sera i ćwiartki pomidora.

  • obiad: schab z makaronem i sałatką

Składniki: 75 g schabu pokrojonego w kostkę, biała kapusta, jabłko, marchew, makaron

Wykonanie: kawałki schabu upiec. Z warzyw przyrządzić sałatkę. Podawać z makaronem.

  • kolacja: ryż z rodzynkami i jabłkiem

Składniki: 2 łyżki ryżu, łyżka rodzynek, starte jabłko, miód, cytryna

Wykonanie: ugotowany ryż posypać rodzynkami i startym jabłkiem. Dodać sok z cytryny i miód do smaku.

117081916_m
Każdy marzy o tym, żeby szybko schudnąć.
123RF

Dzień 2.

  • śniadanie: kanapka z twarogiem

Składniki: 3 kawałki pieczywa chrupkiego, twarożek, szczypiorek, sok jabłkowy

Wykonanie: szczypior posiekać i wsypać do twarożku. Smarować na pieczywie. Do picia sok.

  • obiad: udko z warzywami

Składniki: 2 ziemniaki, brokuły, pieczone udko z kurczaka, marchew

Wykonanie: udko podawać z gotowanymi ziemniakami i brokułami oraz startą marchwią. Do picia sok z wiśni.

  • kolacja: sałatka owocowa

Składniki: 2 mandarynki, kilka gron winogron, banan, 1/2 grejpfruta

Wykonanie: banana pokroić w talarki. Mandarynki i grejpfruta podzielić na cząstki. Dodać winogrona.

Nasza rada

Przed każdym posiłkiem pij szklankę niegazowanej wody mineralnej. W ten sposób „oszukasz” głód.

Dzień 3.

  • śniadanie: muesli z owocami

Składniki: łyżka muesli, szklanka chłodnego mleka, banan, jabłko

Wykonanie: muesli zalać mlekiem. Banana pokroić w talarki. Dodać do płatków. Na drugie śniadanie jabłko.

  • obiad: sałatka z parówkami

Składniki: 2 ugotowane parówki, 3 ziemniaki, cytryna, ogórek kiszony, pomidor, cebula

Wykonanie: warzywa pokroić w kostkę, dodać sok z cytryny. Sałatkę podawać z parówkami.

  • kolacja: sałaka z kurczakiem

Składniki: bułka, udko z wędzonego kurczaka, sałata, 2 orzechy włoskie, majonez

Wykonanie: kurczaka pokroić w kostkę, dodać posiekane orzechy, paski sałaty i majonez.

14054138_m
Na diecie ekspresowej wybieraj niskokaloryczne produkty.
123RF

Dzień 4.

  • śniadanie: jajecznica

Składniki: jajko, kromka ciemnego chleba, pomidor, niesłodzony sok pomarańczowy

Wykonanie: z jajka zrobić jajecznicę. Na chlebie ułożyć plastry pomidora. Do picia sok.

  • obiad: kotlet sojowy z fasolką

Składniki: filiżanka fasolki szparagowej, kotlet sojowy, pomidor, 5 zielonych oliwek

Wykonanie: pomidora pokroić w ćwiartki. Podawać z fasolką z oliwkami i kotletem.

  • kolacja: sałatka z tuńczykiem

Składniki: tuńczyk z puszki, 2 orzechy włoskie, jabłko, sałata, sos winegret

Wykonanie: pokroić jabłko i orzechy. Wymieszać z pociętą sałatą i rybą. Dodać sos.

Dzień 5.

  • śniadanie: sałatka warzywna

Składniki: pomidor, świeży ogórek, sałata, 5 rzodkiewek, cebula, 3 pieczarki, marchew

Wykonanie: warzywa i pieczarki pokroić w plastry. Pokropić oliwą. Wymieszać.

  • obiad: pieczony dorsz

Składniki: filet z dorsza, 3/4 szklanki szpinaku, bułka pełnoziarnista

Wykonanie: rybę upiec na łyżce oleju. Szpinak dusić 10 minut na oleju. Przyprawić pieprzem i solą. Podawać z bułką.

  • kolacja: kanapka z szynką i pomidorem

Składniki: kromka ziarnistego pieczywa, 2 plastry szynki drobiowej, pomidor

Wykonanie: na chlebie ułożyć wędlinę i grube plastry świeżego pomidora. Posolić.

Czytaj więcej