Lubisz robić przetwory i konfitury, ale wychodzą ci niesmaczne lub szybko się psują? Być może źle wybierasz owoce lub popełniasz techniczne błędy podczas samego pasteryzowania. Niewłaściwy dobór zakrętki do słoika, niedokładne zakręcenie lub odwracanie słoików po pasteryzacji może sprawić, że konfitury szybciej się zepsują. Sprawdź, jakich błędów nie popełniać!
Dżemy czy konfitury pleśnieją, ogórki są gorzkie, a kompoty fermentują? Okazuje się, że nawet źle wybrany dzień na produkcję zapasów może spowodować, że nasza praca pójdzie na marne. Warto więc zwrócić uwagę, co może pójść nie tak.
Owoców i warzyw nie zbieramy (oraz nie kupujemy), gdy padało dłużej niż dwa dni. Trzeba odczekać co najmniej 4 dni po deszczu, żeby produkty dojrzały w słońcu (zawierają wtedy mniej wody). Unikamy też zbierania owoców i przerabiania ich podczas upału, bo przetwory z nich nie będą trwałe!
Bywają przecenione, ale po przerobieniu takie warzywa i owoce się rozlatują. Są na to skuteczne sposoby!
Najczęściej jest uzdatniana. W zależności od regionu Polski zawiera różne mikroelementy. To nie tylko wpływa na smak i zapach przetworów, ale też na proces kiszenia czy marynowania. Dlatego do przetworów lepiej używać wody mineralnej albo źródlanej.
Słoiki wyparzane we wrzątku nie zawsze są idealnie czyste, a resztki wody na dnie mogą zepsuć przetwory. Skuteczniejsze jest wyparzanie słoików w piekarniku: kładziemy na blaszce papier do pieczenia i ustawiamy na nim słoiki, zachowując odstępy, aby się nie stykały (pod wpływem wysokiej temperatury mogłyby popękać). Ustawiamy piekarnik na temperaturę 120-130 st. i wyparzamy słoiki przez 20 minut.
Zakrętki wyparzamy wrzątkiem, bo w piekarniku mogłyby się zdeformować. Po wyparzeniu nie wycieramy ich ściereczką – pozostawione przez nią mikrowłókna mogą zaszkodzić jakości przetworów. Można je przetrzeć gazą zmoczoną spirytusem albo 10-procentowym octem spirytusowym.
Zanim zaczniesz robić przetwory, sprawdź, ile ząbków ma gwint każdego słoika. Policz przerwy w gwincie słoika (jadąc palcem dokoła niego) oraz zgięcia pod spodem nakrętki i dobierz je w pary.
Ciepłe przetwory są płynne i po odwróceniu przyklejają się do wieczka lub wyciekają. Po pasteryzacji ustawmy słoiki na ścierce i przykryjmy ręcznikiem (gdy wolniej stygną, zamykają się szczelniej).
Poznamy po tym, że owoce w słoiku od razu idą na dno. Należy je ponownie zapasteryzować, a po wyjęciu dokręcić zakrętkę przez ścierkę.