Wakacyjne smaki dzieciństwa: knedle, kluski i pierogi z letnimi owocami
Dorota Sychowiec
12.08.2024 09:42
Knedle, kluski i pierogi z pysznymi owocami to obiadowe smaki dzieciństwa. Niezależnie od tego, gdzie spędzaliśmy lato, królowały wśród wakacyjnych dań. Na ich wspomnienie kręci się łezka w oku i cieknie ślinka. Wypróbuj przepisy na te letnie potrawy.
Masz ochotę na sezonowy obiad jak za dawnych lat? Zrób pierogi z jagodami, pierogi twarogowe z truskawkami, kluski leniwe lub knedle z morelami. Te dania na pewno przypadną do gustu całej rodzinie.
Letni obiad: pierogi z jagodami
Składniki
2 szklanki mąki pszennej
1 całe jajko
80 dag jagód
2-3 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2/3 szklanki pokruszonych drobno biszkoptów albo herbatników
sól
spora szczypta mielonego cynamonu
Dodatkowo:
mąka pszenna do oprószenia stolnicy
masło klarowane do polania
1 cukier waniliowy
1 łyżka oleju
Przygotowanie
Jagody przebierz, opłucz, osącz na sitku. Osusz na kuchennej ściereczce. Owoce posyp cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i pokruszonymi ciastkami, wymieszaj.
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj do niej jajko i trochę soli. Wlej 1/2 szklanki wody. Wyrób. Ciasto podziel na porcje i cienko rozwałkuj na stolnicy oprószonej mąką.
Z placków powycinaj szklanką krążki. Na środku każdego połóż po porcji nadzienia. Złóż i zlep, formując ozdobne brzegi. W garnku zagotuj posoloną wodę z olejem.
Pierogi wkładaj partiami do wrzątku, zamieszaj. Gdy wypłyną, gotuj 2 minuty (razem 10 minut). Wyjmij. Polej stopionym masłem i posyp cukrem waniliowym.
Letni obiad: knedle z truskawkami
Składniki
50 dag tłustego twarogu trzykrotnie mielonego
około 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
24 duże truskawki
2 jajka
sól
Dodatkowo:
bułka tarta zrumieniona na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu lub gęsta kwaśna śmietana (albo jogurt) z cukrem waniliowym
Przygotowanie
Truskawki opłucz, osusz, usuń szypułki. Do twarogu dodaj szczyptę soli oraz jajka. Wymieszaj. Potem dosypując porcje mąki, zagnieć ciasto. Dosyp tyle mąki, by ciasto nie kleiło się do rąk.
Odrywaj po kawałeczku ciasta. Formuj placuszki, na środku każdego połóż truskawkę. Zlep końce ciasta i uformuj kulę.
Gotowe knedle od razu po przygotowaniu wrzuć do wrzącej posolonej wody. Gotuj około 5 minut od wypłynięcia. Wyjmij łyżką cedzakową. Polej bułką zrumienioną z masłem z dodatkiem cukru i cynamonu albo polej śmietaną (ew. jogurtem) z cukrem waniliowym.
Letni obiad: kluski leniwe
Składniki
4-5 średnich ziemniaków
40 dag tłustego twarogu
1 jajko
ok. 2 szklanki mąki pszennej + trochę mąki do oprószenia stolnicy
sól
Dodatkowo:
kwaśna śmietana do polania
drobne owoce jagodowe i cukier do posypania
Przygotowanie
Ziemniaki wyszoruj pod bieżącą wodą. Gotuj około 20 minut w mundurkach w posolonej wodzie. Potem odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz z łupinek i odłóż do wystudzenia.
Zimne ziemniaki zmiel w maszynce do mięsa. Twaróg pokrusz. Wrzuć do ziemniaków. Dosyp sól (do smaku), wbij jajko. Dosypując porcjami mąkę, zagnieć ciasto. Stolnicę oprósz mąką.
Odrywaj porcje ciasta. Formuj z nich wałeczki. Potnij je na kawałki. Kluski wrzuć na posolony wrzątek. Gotuj przez minutę od momentu wypłynięcia (w sumie zajmie to ok. 10 minut). Gotowe kluski wyjmij łyżką cedzakowa. Podawaj polane śmietaną i posypane cukrem oraz owocami.
Letni obiad: knedle z morelami
Składniki
1 kg mączystych ziemniaków
około 30 małych moreli
36 całych migdałów (bez skórki)
2 jajka
6 łyżek nalewki morelowej albo rumu
ok. 2/3 szklanki mąki pszennej
sól
mielony anyż
cukier (do smaku)
mąka pszenna do oprószenia stolnicy
Przygotowanie
Ziemniaki obierz, opłucz, gotuj przez 20 minut w lekko posolonej wodzie. Miękkie ziemniaki odcedź, od razu przeciśnij przez praskę albo zmiel. Odłóż do wystudzenia. W tym czasie morele umyj, 18 sztuk natnij wzdłuż, wyjmij pestki, uważając, by owoce nie rozpadły się. Skrop je nalewką lub rumem, odłóż na 15 minut.
Mąkę przesiej. W garnku zagotuj posoloną wodę. Zimne piure ziemniaczane wymieszaj z jajkami oraz mąką. Wyrób gładkie, jednolite ciasto. Uformuj z niego 2 wałeczki na stolnicy oprószonej mąką. Każdy potnij na 9 plastrów. Do środka 18 moreli włóż po 2 migdały. Ułóż je na placuszkach. Zlep brzegi, formując zgrabne kule.
Od razu włóż knedle do posolonego wrzątku i gotuj ok. 10 minut. Pozostałe morele zmiksuj na mus, przypraw anyżem i cukrem. Knedle wyjmij łyżką cedzakową. Polej musem.