Pierogi na słodko i na słono. Przepisy na idealny farsz
Wyśmienite pierogi.
Fot. 123RF

Pierogi na słodko i na słono. Przepisy na idealny farsz

Idealne pierogi to nie tylko delikatne ciasto, ale także aksamitny farsz w środku. Poznaj najlepsze przepisy na farsz do pierogów z mięsem, z kapustą i grzybami, z owocami i z kaszą gryczaną.

Ciasto na pierogi

Składniki na ok. 40 sztuk:

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła

Przygotowanie:

Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. W międzyczasie dodać roztrzepane jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto.

Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 - 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Wycinać kółka i dodać wybrany farsz.

20940195_m
Przygotowywanie pierogów.
123RF

Pierogi z mięsem

Mięso z rosołu (kurczak, wołowina) zmiel z ugotowaną marchewką i ewentualnie kawałkiem
selera. Dodaj uduszoną na oleju cebulkę, roztarty ząbek czosnku oraz sól, pieprz, paprykę i majeranek do smaku. Wbij jajko, wyrób masę.

ythjetyjh
Pierogi z mięsem.

Pierogi z owocami

Jako farsz stosuj całe owoce jagodowe np. truskawki, wiśnie, czarne jagody. Opłukane
osuszone ułóż na sitku, oprósz mąką ziemniaczaną i ewentualnie cukrem wanilinowym. Połówki śliwek czy moreli posyp cynamonem.

ty5ejtjjy
Pierogi z owocami.

Pierogi z kapustą i z pieczarkami

Kapustę kiszoną gotuj do miękkości (ok. 40 min). Odcedź, ostudź i poszatkuj.
Na oleju przesmaż starte pieczarki, posiekaną cebulę i startą małą marchew. Połącz z kapustą. Chwilę smaż razem. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem. Ostudź.

ershtje
Pierogi z kapustą i grzybami.

Pierogi z kaszą gryczaną

Ugotuj na sypko 1,5 szklanki kaszy gryczanej. Ostudź. Posiekaną cebulę uduś na oleju razem z pokrojonym w kosteczkę jabłkiem. Wymieszaj z kaszą i 25 dag tłustego twarogu. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem.

rthj5w
Pierogi z kaszą gryczaną.

 

Czytaj więcej