Idealne pierogi to nie tylko delikatne ciasto, ale także aksamitny farsz w środku. Poznaj najlepsze przepisy na farsz do pierogów z mięsem, z kapustą i grzybami, z owocami i z kaszą gryczaną.
Składniki na ok. 40 sztuk:
Przygotowanie:
Mąkę wsypać do miski, dodać sól. Do wrzącej wody włożyć masło i roztopić, stopniowo wlewać do mąki, mieszając wszystko łyżką. W międzyczasie dodać roztrzepane jajko i połączyć wszystkie składniki, zagnieść gładkie ciasto.
Wyłożyć na podsypany mąką blat i wygniatać przez około 7 - 8 minut. Zawinąć w folię i odstawić na ok. 30 minut. Ciasto podzielić na 4 części i kolejno rozwałkowywać na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując w razie potrzeby stolnicę mąką. Wycinać kółka i dodać wybrany farsz.
Mięso z rosołu (kurczak, wołowina) zmiel z ugotowaną marchewką i ewentualnie kawałkiem
selera. Dodaj uduszoną na oleju cebulkę, roztarty ząbek czosnku oraz sól, pieprz, paprykę i majeranek do smaku. Wbij jajko, wyrób masę.
Jako farsz stosuj całe owoce jagodowe np. truskawki, wiśnie, czarne jagody. Opłukane
osuszone ułóż na sitku, oprósz mąką ziemniaczaną i ewentualnie cukrem wanilinowym. Połówki śliwek czy moreli posyp cynamonem.
Kapustę kiszoną gotuj do miękkości (ok. 40 min). Odcedź, ostudź i poszatkuj.
Na oleju przesmaż starte pieczarki, posiekaną cebulę i startą małą marchew. Połącz z kapustą. Chwilę smaż razem. Dopraw solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem. Ostudź.
Ugotuj na sypko 1,5 szklanki kaszy gryczanej. Ostudź. Posiekaną cebulę uduś na oleju razem z pokrojonym w kosteczkę jabłkiem. Wymieszaj z kaszą i 25 dag tłustego twarogu. Przypraw solą, pieprzem, majerankiem.