Pierogi ruskie  w trzech odsłonach. Klasyczne, buraczane, z czosnkiem niedźwiedzim – wszystkie pyszne!
Pierogi ruskie.
Fot. 123RF

Pierogi ruskie w trzech odsłonach. Klasyczne, buraczane, z czosnkiem niedźwiedzim – wszystkie pyszne!

Klasyczne pierogi ruskie smakują obłędnie, ale może warto spróbować zrobić je w nowej wersji. Polecamy pierogi ruskie z dodatkiem soku z buraków lub czosnku niedźwiedziego. Smakują i wyglądają rewelacyjnie.

Klasyczne ruskie pierogi

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • jajko
  • 40 dag dobrego półtłustego twarogu
  • duża cebula szczypta kminku
  • olej
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 2,5 szklanki mąki + do podsypywania

Przygotowanie:

Ziemniaki obierz, ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, utłucz. Wystudź. Posiekaj cebulę, uduś na oleju, przełóż do ziemniaków, dodaj pokruszony ser, wbij jajko. Przypraw solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.

Do mąki wlej 1/3 szklanki oleju, dodaj 1/2 łyżeczki soli, wlej niepełną szklankę wrzątku, zagnieć ciasto. Ciasto wałkuj porcjami na cienkie placki, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj na nie farsz, zalepiaj brzegi formując pierogi. Gotuj porcjami 30 sek. od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj polane uduszoną cebulą i z kwaśną śmietaną.

dfgbhj
Klasyczne pierogi ruskie.

Pierogi buraczane z boczkiem i ziemniakami

Składniki:

Ciasto:

  • 60 dag mąki
  • szczypta soli
  • 250 ml wrzącego soku z buraków
  • 2 jajka
  • 40 g masła

Farsz:

  • 50 dag tłustego twarogu
  • 80 dag ziemniaków
  • sól do smaku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • szczypta pierzu czarnego
  • cebula
  • 20 dag wędzonego boczku

Mąkę przesiej, dodaj sól. W zagotowanym soku rozpuść masło, stopniowo wlewaj do mąki, mieszając wszystko niezbyt dokładnie. Wbij jajka, zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut.

Ugotuj ziemniaki, odcedź, dodaj boczek przesmażony z cebulką i wszystko utłucz tłuczkiem. Ostudź. Dodaj pokruszony ser, przypraw, dokładnie wymieszaj.

Ciasto wałkuj, wykrawaj krążki, napełniaj farszem, zalepiaj. Gotuj w posolonym wrzątku. Podaj ze śmietaną.

88762337_l
Pierogi buraczane z boczkiem i ziemniakami.

Pierogi ruskie z czosnkiem niedźwiedzim

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • olej
  • szczypta kminku
  • jajko
  • pęczek czosnku niedźwiedziego
  • pieprz ziołowy
  • przyprawa typu warzywko
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2,5 szklanki mąki + do podsypywania

Przygotowanie:

Cebule posiekaj uduś na oleju. Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, odcedź. Dodaj połowę cebuli. Utłucz razem z ziemniakami. Przestudź. Następnie dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi, wbij jajko. Przypraw warzywkiem, kminkiem, gałką muszkatołową i dwoma rodzajami pieprzu. Dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.

Z mąki, 3 łyżek oleju i niepełnej szklanki gorącej wody zagnieć ciasto. Cienko wałkuj, wykrawaj krążki, układaj farsz, zalepiaj.

Pierogi gotuj porcjami 30 sek. od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj okraszone resztą tłuszczu z duszoną cebulą

27432240_l
Pierogi ruskie z czosnkiem niedźwiedzim.

Czytaj więcej