Klasyczne pierogi ruskie smakują obłędnie, ale może warto spróbować zrobić je w nowej wersji. Polecamy pierogi ruskie z dodatkiem soku z buraków lub czosnku niedźwiedziego. Smakują i wyglądają rewelacyjnie.
Składniki:
Przygotowanie:
Ziemniaki obierz, ugotuj w posolonej wodzie, odcedź, utłucz. Wystudź. Posiekaj cebulę, uduś na oleju, przełóż do ziemniaków, dodaj pokruszony ser, wbij jajko. Przypraw solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem. Dokładnie wymieszaj.
Do mąki wlej 1/3 szklanki oleju, dodaj 1/2 łyżeczki soli, wlej niepełną szklankę wrzątku, zagnieć ciasto. Ciasto wałkuj porcjami na cienkie placki, szklanką wykrawaj krążki, nakładaj na nie farsz, zalepiaj brzegi formując pierogi. Gotuj porcjami 30 sek. od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj polane uduszoną cebulą i z kwaśną śmietaną.
Składniki:
Ciasto:
Farsz:
Mąkę przesiej, dodaj sól. W zagotowanym soku rozpuść masło, stopniowo wlewaj do mąki, mieszając wszystko niezbyt dokładnie. Wbij jajka, zagnieć gładkie ciasto. Zawiń w folię i odstaw na 30 minut.
Ugotuj ziemniaki, odcedź, dodaj boczek przesmażony z cebulką i wszystko utłucz tłuczkiem. Ostudź. Dodaj pokruszony ser, przypraw, dokładnie wymieszaj.
Ciasto wałkuj, wykrawaj krążki, napełniaj farszem, zalepiaj. Gotuj w posolonym wrzątku. Podaj ze śmietaną.
Składniki:
Przygotowanie:
Cebule posiekaj uduś na oleju. Ziemniaki ugotuj w posolonej wodzie, odcedź. Dodaj połowę cebuli. Utłucz razem z ziemniakami. Przestudź. Następnie dodaj posiekany czosnek niedźwiedzi, wbij jajko. Przypraw warzywkiem, kminkiem, gałką muszkatołową i dwoma rodzajami pieprzu. Dokładnie wymieszaj do powstania jednolitej masy.
Z mąki, 3 łyżek oleju i niepełnej szklanki gorącej wody zagnieć ciasto. Cienko wałkuj, wykrawaj krążki, układaj farsz, zalepiaj.
Pierogi gotuj porcjami 30 sek. od wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj okraszone resztą tłuszczu z duszoną cebulą