Ciasto piaskowe z borówkami i lukrem znakomicie smakuje i wygląda
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Ciasto piaskowe z letnimi owocami. 4 przepisy na prawdziwe niebo w gębie!
04.07.2024 10:24
Pomysłów na ciasta piaskowe, zwane też ucieranymi, jest wiele. I świetnie pasują do nich sezonowe owoce. A tych mamy teraz pod dostatkiem. Wystarczy tylko wybrać te ulubione… Wypróbuj nasze przepisy na 4 ciasta piaskowe: z wiśniami i płatkami migdałowymi, z morelami, z porzeczkami i bezą, z borówkami i lukrem i wybierz swój ulubiony!
Ciasto piaskowe, nazywane również ciastem kruchym lub miodowym, to rodzaj ciasta o delikatnej, kruchej i piaskowatej konsystencji. Charakteryzuje się miękkim, puszystym wnętrzem, które równocześnie jest kruche na zewnątrz, dzięki czemu idealnie nadaje się na podstawę dla wielu wypieków. Jest popularne w wielu krajach i służy jako podstawa do różnych wypieków, takich jak ciasteczka, tarty czy małe babeczki. Nazwa "ciasto piaskowe" pochodzi od tekstury ciasta, która przypomina drobny piasek.
Ciasto piaskowe jest gotowe do podania! Możesz je jeść samo jako pyszne, kruche ciasteczka, lub wykorzystać jako bazę do innych deserów i wypieków, takich jak tarty, muffiny czy serniki. My mamy dla Ciebie propozycje na ciasto piaskowe na cztery sposoby z letnimi owocami w roli głównej. Smacznego!
Piaskowe ciasto z wiśniami i płatkami migdałowymi
Czas przygotowania: 25 min
Porcje: 12
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
150 g masła, ogrzanego
1 szklanka cukru pudru
3 jajka
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy
1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 22%
400 g wiśni
płatki migdałowe do posypania
masło i mąka do formy
Przygotowanie:
Wiśnie opłucz i usuń z nich pestki. Owoce osącz. Masło zmiksuj z oboma cukrami. Wciąż ucierając, dodaj po 1 jajku i po 1 łyżce śmietany. Na koniec zmieszaj z mąką przesianą z proszkiem.
Ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu ułóż wiśnie.
Piecz około 55 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Wyjmij, posyp płatkami migdałowymi i przestudź.
Placek piaskowy z morelami
Czas przygotowania: 30 min
Porcje: 12
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
150 g masła, ogrzanego
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny lub pomarańczy
7-8 dojrzałych, jędrnych moreli
masło i bułka tarta do formy
Przygotowanie:
Morele umyj, usuń pestki. Owoce pokrój na cząstki. Obie mąki zmieszaj i przesiej z proszkiem.
Masło zmiksuj z cukrem. Miksując, dodaj po 1 jajku i mąkę. Mieszaj ze skórką z cytryny (pomarańczy).
Do blaszki (ok. 20 x 20 cm), natłuszczonej i wysypanej bułką wyłóż połowę ciasta i ułóż morele. Przykryj je resztą ciasta. Placek piecz ok. 55 min w 180°C, z grzaniem góra-dół.
Ciasto piaskowe z porzeczkami i bezą
Czas przygotowania: 40 min
Porcje: 20
Stopień trudności: średni
Składniki:
5 jajek
300 g cukru
1 op. cukru wanilinowego
3 szklanki mąki
1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 700 g czerwonych porzeczek
2 łyżki mąki ziemniaczanej;
Beza:
6 białek
1 pełna szklanka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie:
Porzeczki opłucz i osusz. Owoce oderwij od gałązek. Mąkę przesiej z proszkiem.
Rozbij 5 jajek, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj żółtka i cukier. Następnie porcjami wsyp mąkę. Na koniec ciasto zmieszaj z olejem i mlekiem. Wlej do formy (ok. 25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
Białka na bezę ubij na sztywno. Ciągle ubijając, porcjami dodaj cukier, a na końcu sok z cytryny.
Porzeczki zmieszaj z mąką ziemniaczaną i rozłóż je na cieście. Przykryj bezą. Ciasto piecz ok. 60 min, w piekarniku nagrzanym do 180°C, z funkcją grzania góra-dół. W połowie pieczenia przykryj je folią aluminiową, by beza się nie przypaliła.
Ciasto piaskowe z borówkami i lukrem
Czas przygotowania: 40 min
Porcje: 12
Stopień trudności: łatwy
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
200 g masła, roztopionego i ostudzonego
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
ok. 400 g borówek amerykańskich lub jagód;
Lukier:
2/3 szklanki cukru pudru
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Borówki opłucz i osusz. Obie mąki zmieszaj razem i przesiej z proszkiem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, z grzaniem góra-dół. Foremkę keksówkę (ok. 12 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Wciąż ubijając, cienkim strumieniem wlej przestudzone masło. Stopniowo wsyp mąkę i mieszaj ciasto łyżką. Na koniec dodaj borówki i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki. Piecz ok. 50 min w 180°C. Wyjmij i ostudź.
Sok z cytryny wlej do miseczki i ucieraj z cukrem pudrem, stopniowo go dosypując. Ostudzone ciasto polej lukrem i dowolnie udekoruj.