Piaskowe ciasta z letnimi owocami. 4 przepisy na prawdziwe niebo w gębie!
Ciasto piaskowe z borówkami i lukrem znakomicie smakuje i wygląda
Fot. 123rf.com

Piaskowe ciasta z letnimi owocami. 4 przepisy na prawdziwe niebo w gębie!

Pomysłów na ciasta piaskowe, zwane też ucieranymi, jest wiele. I świetnie pasują do nich sezonowe owoce. A tych mamy teraz pod dostatkiem. Wystarczy tylko wybrać te ulubione… Wypróbuj nasze przepisy na 4 ciasta piaskowe: z wiśniami i płatkami migdałowymi, z morelami, z porzeczkami i bezą, z borówkami i lukrem i wybierz swój ulubiony!

Ciasto piaskowe, nazywane również ciastem kruchym lub miodowym, to rodzaj ciasta o delikatnej, kruchej i piaskowatej konsystencji. Charakteryzuje się miękkim, puszystym wnętrzem, które równocześnie jest kruche na zewnątrz, dzięki czemu idealnie nadaje się na podstawę dla wielu wypieków. Jest popularne w wielu krajach i służy jako podstawa do różnych wypieków, takich jak ciasteczka, tarty czy małe babeczki. Nazwa "ciasto piaskowe" pochodzi od tekstury ciasta, która przypomina drobny piasek.

Ciasto piaskowe jest gotowe do podania! Możesz je jeść samo jako pyszne, kruche ciasteczka, lub wykorzystać jako bazę do innych deserów i wypieków, takich jak tarty, muffiny czy serniki. My mamy dla Ciebie propozycje na ciasto piaskowe na cztery sposoby z letnimi owocami w roli głównej. Smacznego!

Piaskowe ciasto z wiśniami i płatkami migdałowymi

106340420_m_normal_none
Piaskowe ciasto z wiśniami i płatkami migdałowymi
Fot. 123rf.com

Czas przygotowania: 25 min

Porcje: 12

Stopień trudności: łatwy 

Składniki:

  • 150 g masła, ogrzanego
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1/2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 22%
  • 400 g wiśni
  • płatki migdałowe do posypania
  • masło i mąka do formy

Przygotowanie:

  1. Wiśnie opłucz i usuń z nich pestki. Owoce osącz. Masło zmiksuj z oboma cukrami. Wciąż ucierając, dodaj po 1 jajku i po 1 łyżce śmietany. Na koniec zmieszaj z mąką przesianą z proszkiem. 
  2. Ciasto przełóż do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Na wierzchu ułóż wiśnie.
  3. Piecz około 55 min w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Wyjmij, posyp płatkami migdałowymi i przestudź.

Placek piaskowy z morelami

112667241_m_normal_none
Placek piaskowy z morelami
Fot. 123rf.com

Czas przygotowania: 30 min

Porcje: 12

Stopień trudności: łatwy 

Składniki:

  • 150 g masła, ogrzanego
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki skórki startej ze sparzonej cytryny lub pomarańczy
  • 7-8 dojrzałych, jędrnych moreli 
  • masło i bułka tarta do formy

Przygotowanie:

  1. Morele umyj, usuń pestki. Owoce pokrój na cząstki. Obie mąki zmieszaj i przesiej z proszkiem.
  2. Masło zmiksuj z cukrem. Miksując, dodaj po 1 jajku i mąkę. Mieszaj ze skórką z cytryny (pomarańczy).
  3. Do blaszki (ok. 20 x 20 cm), natłuszczonej i wysypanej bułką wyłóż połowę ciasta i ułóż morele. Przykryj je resztą ciasta. Placek piecz ok. 55 min w  180°C, z grzaniem góra-dół.

Ciasto piaskowe z porzeczkami i bezą

189852993_l_normal_none
Ciasto piaskowe z porzeczkami i bezą
Fot. 123rf.com

Czas przygotowania: 40 min

Porcje: 20

Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 5 jajek
  • 300 g cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 3 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 700 g czerwonych porzeczek
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej;

Beza:

  • 6 białek
  • 1 pełna szklanka cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Porzeczki opłucz i osusz. Owoce oderwij od gałązek. Mąkę przesiej z proszkiem.
  2. Rozbij 5 jajek, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno. Nie przerywając miksowania, stopniowo dodawaj żółtka i cukier. Następnie porcjami wsyp mąkę. Na koniec ciasto zmieszaj z olejem i mlekiem. Wlej do formy (ok. 25 x 35 cm) wyłożonej papierem do pieczenia
  3. Białka na bezę ubij na sztywno. Ciągle ubijając, porcjami dodaj cukier, a na końcu sok z cytryny.
  4. Porzeczki zmieszaj z mąką ziemniaczaną i rozłóż je na cieście. Przykryj bezą. Ciasto piecz ok. 60 min, w piekarniku nagrzanym do 180°C, z funkcją grzania góra-dół. W połowie pieczenia przykryj je folią aluminiową, by beza się nie przypaliła. 

Ciasto piaskowe z borówkami i lukrem

173748482_m_normal_none
Ciasto piaskowe z borówkami i lukrem
Fot. 123rf.com

Czas przygotowania: 40 min

Porcje: 12

Stopień trudności: łatwy 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła, roztopionego i ostudzonego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 400 g borówek amerykańskich lub jagód;

Lukier:

  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

  1. Borówki opłucz i osusz. Obie mąki zmieszaj razem i przesiej z proszkiem. Piekarnik nagrzej do temperatury 180°C, z grzaniem góra-dół. Foremkę keksówkę (ok. 12 x 30 cm) wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Wciąż ubijając, cienkim strumieniem wlej przestudzone masło. Stopniowo wsyp mąkę i mieszaj ciasto łyżką. Na koniec dodaj borówki i delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do foremki. Piecz ok. 50 min w 180°C. Wyjmij i ostudź.
  3. Sok z cytryny wlej do miseczki i ucieraj z cukrem pudrem, stopniowo go dosypując. Ostudzone ciasto polej lukrem i dowolnie udekoruj.

 

Czytaj więcej