Greckie specjały jak z nadmorskiej tawerny: zupa cytrynowa, souvlaki, spanakopita, faszerowane bakłażany
Dorota Sychowiec
16 godzin temu
Wcale nie musisz pakować walizek, aby rozkoszować się smakiem prawdziwej śródziemnomorskiej kuchni. Z naszymi przepisami na souvlaki z plasterkami cukinii i cytryny, sapanakopita z fetą i szpinakiem i faszerowane bakłażany, z łatwością przegotujesz greckie dania we własnym domu.
Jednym z najchętniej odwiedzanych przez nas krajów jest Grecja. Słynie ona z pysznych dań, takich jak zupa cytrynowa, souvlaki, spanakopita czy faszerowane bakłażany. Możesz przygotować je we własnej kuchni!
Grecka zupa cytrynowa (4 porcje)
Zupa cytrynowa123 RF
Składniki:
1 litr domowego rosołu z kurczaka
150 g ugotowanego mięsa kurczaka (np. filety, luzowane udka)
120 g ryżu
2 żółtka
sok wyciśnięty z 1 cytryny
sól, pieprz
oliwa do skropienia
natka i kilka plasterków cytryny do dekoracji
Przygotowanie:
Rosół ugotowany na kurczaku odcedź, mięso z rosołu zachowaj. Wywar zagotuj. Wsyp do niego przepłukany na sitku ryż. Przykryj garnek i gotuj całość na małym płomieniu 15-18 minut. Sprawdź, czy ryż jest miękki.
Żółtka roztrzep w miseczce z sokiem wyciśniętym z cytryny. Wlej kilka łyżek gorącego rosołu, rozprowadź. Zupę zdejmij z kuchenki, odstaw na 5 minut. Stopniowo wlej do niej sos jajeczno-cytrynowy, cały czas energicznie mieszaj, żeby masa jajeczna się nie rozwarstwiła.
Mięso z rosołu pokrój. Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj do niej mięso. Każdą porcję przed podaniem skrop oliwą, udekoruj natką i cytryną.
Souvlaki z plasterkami cukinii i cytryny
Souvlaki z plasterkami cukinii i cytryny.123RF
5 podstawowych składników (6 porcji):
1 kg wieprzowiny gulaszowej (pokrojonej w kostkę)
1/2 szklanki oliwy
2 cienkie cukinie
2 cytryny
2 ząbki czosnku
Przyprawy i dodatki:
4 łyżki wymieszanych suszonych przypraw:
kolendry,
tymianku,
oregano,
estragonu
sól do smaku
Przygotowanie:
Mięso opłucz, osusz. Posól do smaku. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą oraz suszonymi ziołami. Mięso polej oliwą z przyprawami. Dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na noc.
Następnego dnia cukinie oczyść, umyj, pokrój w plasterki. Cytryny polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Potnij w plastry. Przygotuj 12 metalowych szpadek do szaszłyków albo długie drewniane wykałaczki.
Na każdą nabij na przemian: kawałki zamarynowanego mięsa, plastry cukinii oraz cytryny. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie.
Grilluj je ok. 15 minut w niezbyt wysokiej temperaturze. W czasie pieczenia souvlaki kilka razy przewracaj, by upiekły się równomiernie.
Spanakopita z fetą i szpinakiem
Spanakopita z fetą i szpinakiem.123RF
5 podstawowych składników (6 porcji):
1 op. ciasta francuskiego
50 dag świeżego szpinaku
30 dag bryndzy
1 jajko
1 cebula
Przyprawy i dodatki:
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki oliwy,
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
sezam
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Szpinak opłucz, osusz. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj szpinak. Duś 5 minut. Połącz z bryndzą i jajkiem. Farsz przypraw solą, pieprzem oraz gałką.
Ciasto rozwałkuj na długi wąski prostokąt. Ułóż na nim farsz. Zwiń. Rulon przenieś do posmarowanej odrobiną oliwy formy. Uformuj ślimak. Wierzch posmaruj resztą oliwy. Posyp sezamem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.
Faszerowane bakłażany
Faszerowane bakłażany.123RF
5 podstawowych składników (6 porcji):
4 średnie bakłażany
60 dag mielonej wołowiny
1 cebula
10 dag startego oscypka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przyprawy i dodatki:
po 5 łyżek mąki i masła,
po 1/2 szklanki mleka i białego wina,
1 ząbek czosnku,
sól,
pieprz,
cynamon,
gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, połącz z mięsem. serem i koncentratem. Farsz przypraw solą, pieprzem, cynamonem oraz gałką.
Bakłażany umyj, pokrój wzdłuż w plastry, ale nie docinaj do końca. Między plasterki włóż farsz. Nadziane bakłażany ułóż w formie. Masło stop, oprósz mąką, zasmaż. Wlej wino i mleko. Gotuj, aż beszamel zgęstnieje. Sos przypraw. Polej nim bakłażany. Piecz ok. 40 minut w 190 st.