Greckie specjały jak z nadmorskiej tawerny: souvlaki, spanakopita, faszerowane bakłażany
Souvlaki, czyli greckie szaszłyki.
Fot. 123RF

Greckie specjały jak z nadmorskiej tawerny: souvlaki, spanakopita, faszerowane bakłażany

Wcale nie musisz pakować walizek, aby rozkoszować się smakiem prawdziwej śródziemnomorskiej kuchni. Z naszymi przepisami na souvlaki z plasterkami cukinii i cytryny, sapanakopita z fetą i szpinakiem i faszerowane bakłażany, z łatwością przegotujesz greckie dania we własnym domu.

Jednym z najchętniej odwiedzanych przez nas krajów jest Grecja. Słynie ona z pysznych dań, takich jak souvlaki, spanakopita czy faszerowane bakłażany. Możesz przygotować je we własnej kuchni!

Souvlaki z plasterkami cukinii i cytryny

72841887_m
Souvlaki z plasterkami cukinii i cytryny.
123RF

5 podstawowych składników (6 porcji):

  • 1 kg wieprzowiny gulaszowej (pokrojonej w kostkę)
  • 1/2 szklanki oliwy
  • 2 cienkie cukinie
  • 2 cytryny
  • 2 ząbki czosnku

Przyprawy i dodatki:

4 łyżki wymieszanych suszonych przypraw:

  • kolendry,
  • tymianku,
  • oregano,
  • estragonu
  • sól do smaku

Przygotowanie:

  1. Mięso opłucz, osusz. Posól do smaku. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą oraz suszonymi ziołami. Mięso polej oliwą z przyprawami. Dobrze wymieszaj. Przykryj i wstaw do lodówki na noc.
  2. Następnego dnia cukinie oczyść, umyj, pokrój w plasterki. Cytryny polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha. Potnij w plastry. Przygotuj 12 metalowych szpadek do szaszłyków albo długie drewniane wykałaczki.
  3. Na każdą nabij na przemian: kawałki zamarynowanego mięsa, plastry cukinii oraz cytryny. Szaszłyki ułóż na rozgrzanym ruszcie.
  4. Grilluj je ok. 15 minut w niezbyt wysokiej temperaturze. W czasie pieczenia souvlaki kilka razy przewracaj, by upiekły się równomiernie.

Spanakopita z fetą i szpinakiem

143694304_m
Spanakopita z fetą i szpinakiem.
123RF

5 podstawowych składników (6 porcji):

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 50 dag świeżego szpinaku
  • 30 dag bryndzy
  • 1 jajko
  • 1 cebula

Przyprawy i dodatki:

  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • sezam

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Szpinak opłucz, osusz. Rozgrzej 1 łyżkę oliwy. Zeszklij na niej cebulę i czosnek. Dodaj szpinak. Duś 5 minut. Połącz z bryndzą i jajkiem. Farsz przypraw solą, pieprzem oraz gałką.
  2. Ciasto rozwałkuj na długi wąski prostokąt. Ułóż na nim farsz. Zwiń. Rulon przenieś do posmarowanej odrobiną oliwy formy. Uformuj ślimak. Wierzch posmaruj resztą oliwy. Posyp sezamem. Piecz ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Faszerowane bakłażany

88858198_m
Faszerowane bakłażany.
123RF

5 podstawowych składników (6 porcji):

  • 4 średnie bakłażany
  • 60 dag mielonej wołowiny
  • 1 cebula
  • 10 dag startego oscypka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przyprawy i dodatki:

  • po 5 łyżek mąki i masła,
  • po 1/2 szklanki mleka i białego wina,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • cynamon,
  • gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, połącz z mięsem. serem i koncentratem. Farsz przypraw solą, pieprzem, cynamonem oraz gałką.
  2. Bakłażany umyj, pokrój wzdłuż w plastry, ale nie docinaj do końca. Między plasterki włóż farsz. Nadziane bakłażany ułóż w formie. Masło stop, oprósz mąką, zasmaż. Wlej wino i mleko. Gotuj, aż beszamel zgęstnieje. Sos przypraw. Polej nim bakłażany. Piecz ok. 40 minut w 190 st.

 

Czytaj więcej