Przeboje greckiej kuchni – sałatka z fetą, tzatziki, kalmary w cieście, spanakopita i inne największe hity
Fot. 123rf/picsel

Przeboje greckiej kuchni – sałatka z fetą, tzatziki, kalmary w cieście, spanakopita i inne największe hity

Do Grecji chętnie jeździmy na wakacje także ze względu na wyśmienitą kuchnię. Grecy słyną z pysznych dań. Oto przepisy na kilka z najpopularniejszych. 

Sałatka z pomidorami i grecką fetą

Składniki na 4 porcje

  • 4 pomidory malinowe lub bawole serca
  • 2 ogórki gruntowe  garść ulubionej sałaty  
  • 8 marynowanych papryczek (mogą być faszerowane np. oliwkami)  
  • 1 duża czerwona cebula  
  • 1 żółta papryka  
  • 150 g twardego greckiego sera feta  
  • garść oliwek
  • 4-5 łyżek oliwy  1 łyżka octu z czerwonego wina  
  • 1 łyżka listków tymianku albo oregano  
  • pieprz i sól

Przygotowanie

  • Pomidory umyj i pokrój na duże kawałki.
  • Paprykę oczyść z nasion, ogórki wyszoruj, a następnie pokrój warzywa w kostkę.
  • Cebulę obierz i posiekaj w cienkie plasterki.
  • Sałatę umyj i porwij na kawałki.
  • Połowę papryczek odłóż na bok. Drugą połowę pokrój w plasterki.
  • Fetę odsącz z zalewy i pokrój w dużą kostkę.
  • Wszystkie warzywa oraz fetę wyłóż na półmisek i posyp listkami tymianku lub oregano.
  • Skrop octem z czerwonego wina i polej oliwą.
  • Oprósz solą i pieprzem.

95542957_l

Szaszłyki z sosem tzatziki

Składniki na 4 porcje

  • 500 g piersi kurczaka
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 1 łyżka posiekanego tymianku
  • 1 łyżka jasnego miodu po szczypcie słodkiej i ostrej papryki 1/2 szklanki oliwy
  • sól i biały pieprz

Przygotowanie

  • Mięso umyj, osusz i pokrój w tej samej wielkości kostkę. Oprósz solą, obiema paprykami i białym pieprzem.
  • Wymieszaj oliwę z miodem, miętą i tymiankiem.
  • Kawałki mięsa posmaruj ze wszystkich stron sosem, a następnie nadziej na długie patyczki (wcześniej mocz je przez kwadrans w zimnej wodzie).
  • Rozgrzej patelnię grillową.
  • Ułóż na niej szaszłyki i grilluj po około 15 minut z każdej strony, aż mięso się mocno zarumieni.
  • Sprawdź, czy jest upieczone w środku i zestaw z ognia.
  • Podawaj gorące z sosem tzatziki, chlebkiem pita i zielonymi oliwkami.

127242842_l

Bakłażany z mięsem mielonym i parmezanem

Składniki na 4 porcje

  • 2 duże bakłażany
  • 1 czerwona papryka
  • 2 pomidory
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g mielonej jagnięciny
  • 4 łyżki tartego parmezanu  
  • 1/3 pęczka natki pietruszki kilka listków bazylii
  • oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  • Bakłażany umyj, przekrój na pół, a następnie oprósz miąższ solą.
  • Po kwadransie osusz go papierowym ręcznikiem i wydrąż na głębokość około 1 cm.
  • Usunięty miąższ pokrój i podsmaż na oliwie razem z mięsem i posiekanym czosnkiem.
  • Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, a paprykę oczyść z nasion.
  • Wszystko drobno pokrój i dodaj do mięsa.
  • Smaż około pięciu minut, mieszając.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Napełnij bakłażany podsmażonym mięsem z warzywami.
  • Oprósz parmezanem i wstaw do piekarnika. Piecz około 30 minut w 180°C.
  • Gotowe posyp posiekaną natką i udekoruj listkami bazylii.

114355113_l

Tzaztziki

Składniki na 4 porcje

  • 400 ml gęstego jogurtu naturalnego  
  • 2 ząbki czosnku  
  • 2 ogórki gruntowe  
  • 1 łyżka posiekanego koperku  
  • sól

Przygotowanie

  • Ogórki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Dodaj do jogurtu razem z posiekanym czosnkiem i koperkiem.
  • Dopraw do smaku solą i wymieszaj.

97046527_l

Kalmary w cieście z sosem aioli

Składniki na 4 porcje

  • 600 g oczyszczonych tuszek kalmarów  
  • 100 g mąki  
  • 1/2 szklanki białego wina  
  • 1 jajko  
  • 2 łyżki oliwy  
  • olej do smażenia  
  • 1 cytryna
  •  sól i pieprz

Sos aioli

  •  220 ml oliwy  
  • 1 ząbek czosnku  
  • sok z ćwiartki cytryny  
  • sól

Przygotowanie

  • Tuszki kalmarów pokrój w krążki.
  • Białko oddziel od żółtka i ubij na sztywną pianę.
  • Mąkę wymieszaj z oliwą i winem, dodaj żółtko i pianę z białka, dopraw do smaku solą i pieprzem, i dobrze wymieszaj rózgą na gładkie, jednolite ciasto.
  • Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Krążki kalmarów partiami zanurzaj w cieście i smaż na złoty kolor przez około 8 minut.
  • Wyłóż na talerz wyścielony papierowym ręcznikiem.
  • Przygotuj sos: obrany czosnek zblenduj z oliwą, szczyptą soli i sokiem z cytryny.
  • Gotowe kalmary podawaj gorące z cząstkami cytryny i sosem aioli.

125427506_l

Spanakopita

Składniki na 4 porcje

  • 250 g ciasta filo  
  • 400 g szpinaku  
  • 2 duże cebule  
  • 4 ząbki czosnku  
  • 3 łyżki suszonych pomidorów  
  • 200 g sera feta  
  • 4 jajka  
  • sok z połówki cytryny
  • oliwa
  • sól i  pieprz

Przygotowanie

  • Obierz i posiekaj cebulę oraz czosnek. Podsmaż je na oliwie.
  • Po pięciu minutach dodaj umyty, odsączony szpinak oraz sok z cytryny.
  • Duś, aż szpinak zmięknie, a woda wyparuje. Ostudź.
  • Do szpinaku dodaj pokrojone suszone pomidory, pokruszoną fetę i jajka. Wymieszaj.
  • Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • Naczynie do zapiekania posmaruj oliwą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • Połóż na dno 4 posmarowane oliwą płaty ciasta filo. Nałóż na nie farsz, a na to kolejne płaty posmarowane oliwą.
  • Wierzch także posmaruj oliwą.
  • Piecz w 180°C przez 30-40 minut, aż ciasto zrobi się kruche i złotobrązowe.

128522365_l

Musaka z bakłażanem i beszamelem

Składniki na 6 porcji

  • 2 bakłażany
  • 2 łyżki oliwy  

Sos beszamelowy

  • 30 g masła  
  • 1 łyżka mąki  
  • 300 ml mleka  
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • szczypta gałki muszkatołowej  
  • sól    

Sos mięsno-pomidorowy 

  • 500 g chudego mięsa mielonego, np. cielęcego lub jagnięcego 1 łyżka oleju  
  • 1 cebula  
  • 1 ząbek czosnku  
  • 1/3 szklanki białego wina  
  • 1 puszka krojonych pomidorów  
  • 1 łyżka natki pietruszki  
  • 1/2 łyżeczki cynamonu  
  • szczypta chilli
  • 1 łyżeczka oregano 
  • sól  i pieprz  

Przygotowanie

  • Bakłażany umyj, pokrój na plasterki, posmaruj oliwą i zgrilluj na patelni (po 4 minuty z każdej strony).
  • W garnku rozgrzej olej. Podsmaż na nim posiekaną cebulę i czosnek.
  • Dodaj mięso i smaż 5 minut.
  • Wlej wino i dodaj krojone pomidory, natkę, cynamon, chilli i oregano.
  • Dopraw solą i pieprzem.
  • Przykryj, zmniejsz ogień i duś 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  • Przygotuj sos beszamelowy: roztop masło, dodaj mąkę i smaż 2 minuty. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Dopraw solą i gałką muszkatołową, dodaj połowę sera.
  • Żaroodporne naczynie posmaruj oliwą.
  • Ułóż połowę bakłażanów i obu sosów, a na to pozostałe plastry bakłażanów i znów sosy.
  • Posyp resztą sera.
  • Piecz w 180°C przez 35 minut.

145736549_l

Czytaj więcej