Fit naleśniki są smaczne, sycące i dużo zdrowsze niż tradycyjne. Możesz przygotować je na słodko lub na słono, więc na pewno wybierzesz coś dla siebie. Odkryj przepisy na puszyste, niskokaloryczne fit naleśniki: budyniowe, z twarogiem, proteinowe z odżywką białkową, ze skyrem, na słono ze szpinakiem, bez jajek oraz bez mąki.
Fit naleśniki to doskonały wybór na pożywne śniadanie, obiad lub kolację. Są alternatywą dla klasycznej wersji z cukrem i mąką pszenną, które dla niektórych są ciężkostrawne i ze względu na wysoką kaloryczność muszą być spożywane z umiarem. Dzięki zastosowaniu zdrowych składników, takich jak: mąka migdałowa, mąka ryżowa, mąka pełnoziarnista, chudy twaróg, skyr, szpinak oraz naturalnych zamienników cukru (erytrytol, ksylitol, stewia) fit naleśniki dostarczają organizmowi niezbędnych składników odżywczych i jednocześnie są niskokaloryczne. Można również przygotować je z odżywką i skyrem, jeśli chcemy wzbogacić naszą dietę w białko.
Jaki farsz do fit naleśników?
Farsz do fit naleśników na słodko:
- serek wiejski z orzechami i bakaliami;
- gęsty jogurt naturalny/grecki light/kvarg/skyr z miodem;
- chudy twaróg z miodem i konfiturą bez cukru;
- dżem bez cukru;
- jogurt smakowy proteinowy bez cukru;
- mus ze świeżych owoców (np. truskawkowy, malinowy, bananowy);
- krem czekoladowy z awokado (dojrzałe awokado rozgnieć widelcem, dodaj kakao oraz miód i wymieszaj).
Farsz do fit naleśników na słono:
- chudy twaróg z oliwą, ziołami i świeżymi warzywami,
- pieczarki z cebulą,
- hummus,
- szpinak z fetą,
- pasta warzywna,
- serek kremowy z łososiem i koperkiem,
- tuńczyk z kukurydzą.
6 łatwych przepisów na fit placuszki twarogowe. Idealne na diecie odchudzającej
Fit naleśniki budyniowe
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej,
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru,
- 1,5 szklanki mleka 0,5%,
- 1 jajko rozm. M,
- 2-3 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Do miski wbij jajko, dodaj przesianą przez sitko mąkę ryżową, budyń, mleko oraz słodzik.
- Całość wymieszaj mikserem lub rózgą, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Na koniec dodaj proszek do pieczenia i ponownie wymieszaj.
- Odstaw masę na 10-15 minut.
- Fit naleśniki budyniowe smaż na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu na złocisty kolor z obu stron.
Fit naleśniki budyniowe
fot. 123 RF
Fit naleśniki z twarogiem
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki:
- 100 g chudego twarogu,
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 2 szklanki mleka 0,5%,
- 2 jajka rozm. M
- 2-3 łyżki ksylitolu/erytrytolu/stewii,
- olej z pestek winogron do smażenia.
Przygotowanie:
- Zblenduj twaróg na gładką masę.
- Dodaj pozostałe składniki: mąkę pełnoziarnistą, mleko, jajka oraz słodzik i wymieszaj dokładnie mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Odstaw masę na 10-15 minut.
- Fit naleśniki z twarogiem smaż na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu na złocisty kolor z obu stron.
Fit naleśniki z twarogiem
fot. 123 RF
Puszyste fit naleśniki proteinowe
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej;
- 30 g odżywki białkowej (np. waniliowej, czekoladowej, śmietankowej);
- 1 jajko rozm. M;
- 2 szklanki mleka 0,5%;
- 1-2 łyżki ksylitolu/erytrytolu/stewii (opcjonalnie);
- olej z pestek winogron do smażenia.
Przygotowanie:
- Wymieszaj dokładnie mikserem wszystkie składniki: mąkę, odżywkę, jajko, mleko oraz słodzik (opcjonalnie).
- Odstaw masę na 10-15 minut.
- Smaż naleśniki na złoty kolor z obu stron.
- Fit naleśniki proteinowe z odżywką białkową smaż na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu na złocisty kolor z obu stron.
Fit naleśniki proteinowe
fot. 123 RF
Fit naleśniki ze skyrem
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki:
- 1 szklanka mąki ryżowej,
- 1 szklanka mleka 0,5%,
- 2 jajka rozm. M
- 100 g skyru naturalnego/waniliowego,
- 1-2 łyżki ksylitolu/erytrytolu/stewii,
- olej z pestek winogron do smażenia.
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj mąkę ryżową, jajka, mleko oraz słodzik.
- Dodaj skyr i dokładnie zmiksuj.
- Odstaw masę na 10-15 minut.
- Fit naleśniki ze skyrem smaż na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu na złocisty kolor z obu stron.
Fit naleśniki ze skyrem
fot. 123 RF
Fit naleśniki na słono ze szpinakiem
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 2 jajka rozm. M,
- 1 szklanka mleka 0,5%,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- olej z pestek winogron do smażenia.
Przygotowanie:
- Szpinak umyj i podsmaż z posiekanym czosnkiem na patelni. Odstaw do ostygnięcia, następnie zblenduj na gładką masę.
- W misce wymieszaj mikserem mąkę, jajka, mleko, sól oraz pieprz.
- Dodaj do masy ostudzony szpinak i ponowie zmiksuj.
- Odstaw masę na 10-15 minut.
- Fit naleśniki na słono ze szpinakiem smaż na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu na złocisty kolor z obu stron.
Fit naleśniki na słono ze szpinakiem
fot. 123 RF
10 pomysłów na pyszne naleśniki ze szpinakiem. Zainspiruj się naszymi przepisami
Fit naleśniki z mąki migdałowej
Składniki:
- 1 szklanka mąki migdałowej,
- 2 jajka rozm. M,
- 1,5 szklanki mleka 0,5%,
- 2-3 łyżki ksylitolu/erytrytolu/stewii,
- olej z pestek winogron do smażenia.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Masa ma być jednolita.
- Odstaw masę na 10-15 minut.
- Fit naleśniki z mąki migdałowej smaż na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu na złocisty kolor z obu stron.
Fit naleśniki z mąki migdałowej
fot. 123 RF
Fit naleśniki bez jajek
Składniki:
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 1,5 szklanki mleka 0,5%,
- 1 łyżka ziaren siemienia lnianego,
- 2-3 erytrytolu/ksylitolu/stewii,
- olej z pestek winogron do smażenia.
Przygotowanie:
- Siemię lniane zalej 2 łyżkami gorącej wody i odstaw na ok. 10-15 minut.
- W misce wymieszaj mąkę pełnoziarnistą, mleko, słodzik oraz kleik z siemienia lnianego razem z ziarenkami.
- Odstaw masę na 10-15 minut.
- Fit naleśniki bez jajek smaż na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu na złocisty kolor z obu stron.
Fit naleśniki bez jajek
fot. 123 RF
Niskokaloryczne fit naleśniki bez mąki
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 4 jajka rozm. M,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- olej z pestek winogron do smażenia.
Przygotowanie:
- Zblenduj wszystkie składniki na idealnie gładką masę.
- Odstaw masę na 10-15 minut.
- Fit naleśniki bez mąki smaż na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu na złocisty kolor z obu stron.
Fit naleśniki bez mąki
fot. 123 RF