Fałdki tłuszczu, których mogło przybyć po zimie, zwalczy dieta redukcyjna bogata w sycące białko. Trawienie i spalanie kalorii przyspieszą "herbatki" odchudzające z pikantnymi dodatkami. Podajemy przepisy na napary poprawiające metabolizm oraz na dania diety redukcyjnej przygotowane przez dietetyczkę Małgorzatę Wilkowską. Ekspertka udziela też porad jak stosować herbatki ziołowe, jeśli chcesz schudnąć.
Te herbatki regulują trawienie, spalają tłuszcz. Pij je 1-2 razy dziennie po 1 szklance, najlepiej jeden rodzaj danego dnia.
Herbatka z imbiru i cytryny
Napar przyspiesza metabolizm.
- Zetrzyj na tarce 4 cm korzenia imbiru.
- Zalej 1 l wody, doprowadź do wrzenia i gotuj pod przykryciem przez 15 minut.
- Zestaw z ognia, lekko przestudź i wciśnij sok z 1 cytryny. Dodaj szczyptę cynamonu.
Herbatka z pieprzu i kopru włoskiego
Napar wspiera pracę układu pokarmowego.
- Rozgnieć 2 łyżeczki zielonego pieprzu.
- Dodaj 2 łyżki nasion kopru włoskiego.
- Zalej 1 l wrzątku i zaparzaj ok. 5 minut.
Zielona herbatka z wanilią i cynamonem
Napar przyczynia się do spalania tłuszczu.
- Rozetnij laskę wanilii, zeskrob rdzeń.
- Rozgnieć 1 kawałek lukrecji.
- Dodaj 5 łyżeczek zielonej herbaty i szczyptę cynamonu.
- Zalej 1 l wody o temp. 70-80 st. Parz 4 minuty.
Heratki ziołowe – jak je stosować?
– Pijąc herbatki z ziół i przypraw, zachowaj ostrożność – mówi dietetyczka Małgorzata Wilkowska. – Podczas odchudzania ważne jest picie odpowiedniej ilości wody (ok. 2 l dziennie). Jesienią, zimą i wczesną wiosną, gdy pragnienie jest mniejsze, zapotrzebowanie na płyny można częściowo zaspokoić za pomocą herbat. To napoje niskokaloryczne, o walorach zdrowotnych, m.in. zielona jest bogatym źródłem antyoksydantów. Jednak pijąc herbatki ziołowe, trzeba zwracać uwagę na ich skład. Chodzi o to, że osoby przewlekle chore (np. na nadciśnienie, cukrzycę, schorzenia kardiologiczne) powinny ich stosowanie skonsultować z lekarzem, z uwagi na możliwe interakcje z lekami i innymi ziołami – dodaje ekspertka.
Dieta redukcyjna – przepisy na 3 dni
Dzień 1.
1460 kcal
-
Śniadanie, ok. 350 kcal
„Bułeczka mocy”: 1 bułka pełnoziarnista, 40 g twarożku, 40 g. gotowanej szynki, 1 pomidor.
-
Obiad, ok. 520 kcal
Szaszłyk z indyka: ok. 15 dag piersi indyka i 1/2 papryki potnij w kostkę, nabij na szpadki, usmaż na 1 łyżecz. oleju. Do tego dodaj 3 łyżki brązowego ryżu (masa „na sucho”), garść roszponki i 1 gotowany burak oraz sos z oliwy, cytryny, miodu, chili, posypane 8 orzechami laskowymi.
-
Przekąska, ok 205 kcal
100 ml kefiru, 1 pomarańcza, 1 łyżka migdałów.
-
Kolacja, ok 385 kcal
Jaja na szpinaku: 2 jajka sadzone, 150 g szpinaku, sól, chili, 1 kromka chleba pełnoziarnistego.
Dzień 2.
1415 kcal
-
Śniadanie, ok. 390 kcal
Kakaowa owsianka: 5 łyżek płatków, 250 ml mleka, garść malin, po 2 łyżeczki kakao i miodu.
-
Obiad, ok. 450 kcal
Kurza pierś: 1 filet natnij, nadziej garścią roszponki zmieszanej z 1 łyżką chudego białego serka. Obsmaż na 1 łyżce oleju. Zapiekaj 10 minut w temp. 175 st. Do tego 200 g ugotowanych ziemniaków (2-3 średnie) doprawionych gałką muszkatołową oraz 2-3 kiszone ogórki.
-
Przekąska, ok. 120 kcal
2 wafle ryżowe, 2 łyżeczki twarożku, 1 pomidor.
-
Kolacja, ok. 455 kcal
Jaja na szynce: 50 g szynki, 3 jajka, sól, pieprz, 1 kromka chleba pełnoziarnistego.
Dzień 3.
1445 kcal
-
Śniadanie, ok. 335 kcal
Kanapki z łososiem: 2 kromki chleba pełnoziarnistego, 2 łyżki twarożku, 50 g wędzonego łososia, 5 rzodkiewek.
-
Obiad, ok. 450 kcal
Sznycel z porem: 1/2 pora podduś na 1 łyżeczce oleju. 1 cebulkę posiekaj, wlej 1/2 szklanki wrzątku. Domieszaj por, 1 łyżkę startej goudy i 1 łyżkę kremówki. 125 g wieprzowiny obłóż plastrami pomidora, polej sosem. Piecz 25 minut w 200 st.
-
Przekąska, ok. 200 kcal
1 pieczona gruszka, ok. 20 migdałów.
-
Kolacja, ok. 460 kcal
Penne z tuńczykiem 80 g makaronu pełnoziarnistego, 100 ml soku pomidorowego, 100 g tuńczyka w sosie, po 1/2 cukinii i papryki, pieprz.
Nasza ekspertka
Małgorzata Wilkowska, dietetyczka
dietoswiat.pl