Własnoręczne zrobienie masy makowej jest coraz łatwiejsze. W sklepach bez problemów znajdziemy mielony mak, a to już połowa sukcesu. Domowa masa makowa jest o wiele smaczniejsza od sklepowej. Warto się pokusić. Sprawdź, jak ją zrobić i do czego dodawać.
Wigilijna kolacja bez potraw z makiem? Niemożliwe! Mak zgodnie z przesądem ma zapewniać bogactwo w nadchodzącym roku, dlatego musi się znaleźć na wigilijnym stole. W tym celu warto przygotować domową masę makową, która jest znacznie lepsza od kupnej. Nadmiar takiej masy możesz zamrozić.
Przepis podstawowy jest dziecinnie prosty: 20 dag mielonego maku zalej 200 ml gorącego mleka. Dodaj 2 łyżki miodu, 10 dag cukru i łyżkę masła. Mieszając, podgrzewaj ok. 10 minut, aż mak całkowicie wchłonie mleko i masa stanie się gęsta. Teraz dodaj ulubione bakalie, cynamon i aromat. Chwilę smaż i gotowe!
Gotową masę wymieszaj np. z ugotowanymi łazankami i już masz kluski z makiem! Albo dodaj do niej ugotowaną pszenicę lub pęczak, dopraw zapachem migdałowym i odrobiną soku z cytryny. Mocno ochłodź – wigilijna kutia gotowa!
A może pączki z makiem? W szklance mleka rozpuść 3 dag drożdży i łyżkę cukru. Dodaj 3 szkl. mąki, 2 żółtka, jajko, 5 dag masła, łyżkę spirytusu. Wyrób ciasto. Gdy wyrośnie, rozwałkuj, wytnij krążki, nadziej masą makową. Zalep i usmaż w oleju.
90 dag masy wymieszaj z 25 dag masła utartego z 5 żółtkami i szklanką cukru, 3 tartymi jabłkami, 5 łyżkami mąki i 5 łyżkami kaszy manny. Dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia i pianę z 5 białek. Upiecz.
Masę makową wymieszaną z żółtkami i ubitymi białkami upiecz w tortownicy, przetnij na blaty i przełóż kremem. Jest tort!
Składniki:
Przygotowanie: