Najlepsza domowa masa makowa. Jak ją przygotować i do czego wykorzystać?
Domowa masa makowa jest smaczniejsza od sklepowej i łatwa do zrobienia
Fot. 123rf.com

Najlepsza domowa masa makowa. Jak ją przygotować i do czego wykorzystać?

Własnoręczne zrobienie masy makowej jest coraz łatwiejsze. W sklepach bez problemów znajdziemy mielony mak, a to już połowa sukcesu. Domowa masa makowa jest o wiele smaczniejsza od sklepowej. Warto się pokusić. Sprawdź, jak ją zrobić i do czego dodawać. 

Wigilijna kolacja bez potraw z makiem? Niemożliwe! Mak zgodnie z przesądem ma zapewniać bogactwo w nadchodzącym roku, dlatego musi się znaleźć na wigilijnym stole. W tym celu warto przygotować domową masę makową, która jest znacznie lepsza od kupnej. Nadmiar takiej masy możesz zamrozić.

Jak zrobić domową masę makową?

Przepis podstawowy jest dziecinnie prosty: 20 dag mielonego maku zalej 200 ml gorącego mleka. Dodaj 2 łyżki miodu, 10 dag cukru i łyżkę masła. Mieszając, podgrzewaj ok. 10 minut, aż mak całkowicie wchłonie mleko i masa stanie się gęsta. Teraz dodaj ulubione bakalie, cynamon i aromat. Chwilę smaż i gotowe!

Do czego dodawać masę makową? Potrawy na wigilijny stół

Gotową masę wymieszaj np. z ugotowanymi łazankami i już masz kluski z makiem! Albo dodaj do niej ugotowaną pszenicę lub pęczak, dopraw zapachem migdałowym i odrobiną soku z cytryny. Mocno ochłodź – wigilijna kutia gotowa!

A może pączki z makiem? W szklance mleka rozpuść 3 dag drożdży i łyżkę cukru. Dodaj 3 szkl. mąki, 2 żółtka, jajko, 5 dag masła, łyżkę spirytusu. Wyrób ciasto. Gdy wyrośnie, rozwałkuj, wytnij krążki, nadziej masą makową. Zalep i usmaż w oleju.

Szarlotka japońska z domową masą makową

90 dag masy wymieszaj z 25 dag masła utartego z 5 żółtkami i szklanką cukru, 3 tartymi jabłkami, 5 łyżkami mąki i 5 łyżkami kaszy manny. Dodaj 2 łyżeczki proszku do pieczenia i pianę z 5 białek. Upiecz.

Masę makową wymieszaną z żółtkami i ubitymi białkami upiecz w tortownicy, przetnij na blaty i przełóż kremem. Jest tort!

Drożdżówki z makiem

Składniki:

  • masa makowa (30 dag)
  • 50 dag mąki
  • 14 g suchych drożdży  
  • szklanka jogurtu  
  • 3 łyżki cukru  
  • 10 dag masła  
  • 2 jajka  
  • szczypta soli  
  • 2 łyżki mleka

Przygotowanie:

  1. Do mąki dodaj sól, cukier, drożdże, jogurt, 2 żółtka i stopione, przestudzone masło. Wyrób ciasto odstające od ręki. Przykryj ścierką. Odstaw na 60 min do wyrośnięcia.
  2. Ubij pianę z białek i wymieszaj z masą makową.
  3. Ciasto podziel na 18 porcji. Każdą rozwałkuj na krążek. Na krążkach kładź po porcji masy makowej. Zalepiaj, formując kulkę i układaj na blasze przykrytej pergaminem.
  4. Przykryj ścierką i odstaw na 30 min. Posmaruj mlekiem. Piecz 20 min w temp. 180ºC.

Czytaj więcej