Wigilijne desery w wersji fit.  Sprawdź, jak obniżyć ilość tłuszczu i cukru w wypiekach
Nie chcesz przytyć w święta więc unikasz słodyczy? Wcale nie musisz! Podpowiadamy, jak obniżyć ilość tłuszczu i cukru w wypiekach.
Fot. 123RF/Picsel

Wigilijne desery w wersji fit. Sprawdź, jak obniżyć ilość tłuszczu i cukru w wypiekach

Wystarczą drobne, prawie niewyczuwalne zmiany, by słodkości były równie pyszne jak zawsze, a zdrowsze. Ciasta, ciasteczka i inne desery łatwo przygotujemy w wersji z mniejszą ilością cukru i niezdrowych tłuszczy, nie tracąc ich pysznego smaku. 

 

Desery to najczęściej prawdziwa bomba kalorii, zwłaszcza jeśli kupujemy gotowe wyroby lub przygotowujemy je według tradycyjnych receptur. Na szczęście są sposoby, by nieco "odchudzić" przepisy na ciasta i ciasteczka. By słodkości były bardziej fit, zamieńmy biały cukier, mąkę pszenną i tłuszcz na zdrowsze odpowiedniki. Jak to zrobić?

  • Zamiast cukru sięgnijmy po ksylitol. Ma 6-cio krotnie niższy indeks glikemiczny niż cukier.
    UWAGA! Stosujemy go do wypieków, które nie zawierają drożdży. 
  • Żeby obniżyć poziom cukru, warto zwiększyć ilość błonnika w wypieku. Wystarczy użyć mąki pełnoziarnistej.  Mąka pszenna zawiera gluten, który niekorzystnie działa na kosmki jelitowe. Zastąpmy ją mąką owsianą, migdałową czy kokosową. Wystarczy zmielić płatki czy wiórki, by otrzymać taką mąkę. 
  • Zamiast utwardzonych tłuszczów jak masło czy margaryna, sięgnijmy po olej rzepakowy (10 dag masła czy margaryny to ok. 4 łyżki oleju). Ma mało nasyconych tłuszczów i jest bogaty w omega-3. Ma też wysoki punkt dymienia tj, 205 st. C czyli do tej temperatury nie wytwarzają się w oleju niezdrowe, rakotwórcze substancje jak np. akroleina. 

Do świątecznych wypieków warto dodać naturalne, zdrowe składniki:

  • Bogatą w magnez gorzką czekoladę czy kakao 100 proc. (surowe mielone kakao), które zawiera tryptofan i kwas omega-3 albo karob, który jest skarbnicą żelaza (kupisz w sklepach z żywnością ekologiczną, dodajesz do przepisu tyle samo co kakao);
  • Orzechy, sezam, wiórki kokosowe, które zawierają zdrowe tłuszcze;
  • Żurawinę, pomarańcze lub cytrynę – źródła witaminy C, która pomaga metabolizować tłuszcze;
  • Mak, który jest bogaty w wapń;
  • Korzenne przyprawy czy startą marchewkę, które usprawniają trawienie i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w żyłach i… naszych boczkach!

6 przepisów na wigilijne słodkości w zdrowszej wersji

Ciasteczka korzenne

 -
Mąka pszenna zawiera gluten, który niekorzystanie działa na kosmki jelitowe.
Warto zastąpić ją mąk bezglutenową, np. owsianą.
123RF/Picsel

Składniki:

Ciasto:

  • 25 dag mąki owsianej + mąka do podsypania 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 5 łyżek miodu
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 1 łyżka kakao
  • Lukier 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • 1 łyżka jogurtu gęstego 
  • 10 dag zmielonego ksylitolu

Przygotowanie:

  1. Zagniatamy mąkę z proszkiem, olejem, miodem, jajkiem, orzechami, kakao i przyprawą. Ciasto wkładamy na 2 godziny do lodówki. Wałkujemy, podsypując mąką. Wycinamy wybrane kształty. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st. 
  2. Mieszamy jogurt z sokiem. Dodajemy do ksylitolu, ucierając. Lukier powinien być gęsty. Jeśli jest za rzadki, dodajemy więcej ksylitolu. Lukier nakładamy czubkiem patyczka na ciasteczka, tworząc wzorki. Zostawiamy do zastygnięcia. 

Piernik pomarańczowy

 -

Korzenne przyprawy i starta marchewka usprawniają trawienie
i zapobiegają odkładaniu się tłuszczu w żyłach.

123RF/Picsel

 

Składniki:

Ciasto

  • 20 dag mąki jaglanej 
  • 10 dag oleju rzepakowego 
  • 7 łyżek ksylitolu 
  • 100 ml mleka 
  • 2 jajka 
  • 1 pomarańcza 
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki przyprawy do piernika 
  • 1 łyżka kakao

Krem

  • 80 dag jogurtu greckiego 
  • 1/2 szklanki mielonego ksylitolu 
  • 1 łyżka żelatyny lub galaretki pomarańczowej 
  • skórka starta z 1 sparzonej pomarańczy

Przygotowanie:

  1. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Pomarańczę przelewamy wrzątkiem, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka miksujemy z marchwią, skórką i sokiem z pomarańczy, ksylitolem, mlekiem i olejem. Dodajemy mąkę, proszek, kakao i przyprawę, ponownie miksujemy. Przelewamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 40 minut w temp. 180 st. Studzimy. Kroimy na 4 cienkie placki.
  2.  Jogurt ucieramy z ksylitolem. Żelatynę rozpuszczamy w 4 łyżkach wrzątku. Hartujemy z 1 łyżką jogurtu i dodajemy do reszty. Mieszamy ze skórką. Kremem przekładamy piernikowe blaty. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Makowe tiramisu

 -
Do tiramisu warto dodać bogatą w magnez gorzką czekoladę lub surowe mielone kakao,
które zawiera tryptofan i kwas omega-3 albo karob, który jest skarbnicą żelaza..
123RF/Picsel

 

Składniki:

  • 60 dag jogurtu typu skyr 
  • 6 łyżeczek ksylitolu 
  • 15 dag podłużnych biszkoptów 
  • 1 łyżka kakao 
  • 3 łyżki kawy rozpuszczalnej 
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 
  • 10 dag suchego maku 
  • 100 ml mleka 
  • 10 dag daktyli

Przygotowanie:

  1. Mak zalewamy gorącym mlekiem, studzimy. Dodajemy daktyle i razem miksujemy. 
  2. Skyr ucieramy z ksylitolem. Czekoladę ścieramy na tarce. ç Kawę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku. Naparem skrapiamy biszkopty. W szklaneczkach układamy warstwami biszkopty, wiórki czekolady, masę makową i skyr (2-3 warstwy). Wierzch posypujemy kakao.

Waniliowy jogurtowiec 

 -
Zamiast utwardzanych tłuszczy (zawarte w maśle czy margarynie)
warto dodać olej rzepakowy. Jest bogaty w kwasy omega-3.
123RF/Picsel

Składniki:

Spód

  • 15 dag orzechów włoskich 
  • 3 łyżki miodu 
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego 
  • 2 łyżki mąki owsianej ç 1 łyżka karobu (lub tyle samo kakao) 
  • 1 łyżeczka cynamonu

Masa 

  • 80 dag jogurtu greckiego 
  • 30 dag zmielonego ksylitolu
  • 5 jajek 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1 op. budyniu waniliowego bez cukru 

Przygotowanie:

  1. Orzechy mielimy. Zagniatamy z miodem, olejem, karobem, cynamonem i mąką. Wylepiamy spód tortownicy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 10 minut w 170 st. Studzimy.
  2. Żółtka ucieramy z połową ksylitolu. Miksujemy z jogurtem, budyniem i olejem. Białka ubijamy na sztywno, delikatnie mieszamy z resztą ksylitolu i masą jogurtową. Pieczemy 1 godzinę i 20 minut w temp. 160 st. w kąpieli wodnej. Studzimy w zamkniętym piekarniku. Dekorujemy wg. uznania.

 

Pełnoziarniste babeczki

 -

Żeby obniżyć poziom cukru w wypiekach, można np. zwiększyć ilość błonnika.
Wystarczy użyć mąki pełnoziarnistej zamiast zwykłej pszennej.

123RF/Picsel

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki płatków owsianych 
  • 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich 
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 jajka 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka kakao 
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • garść suszonej żurawiny

Przygotowanie:

  • Mieszamy widelcem szybko wszystkie podane składniki.

Ciasto przelewamy do 2/3 wysokości papilotek, silikonowych foremek lub wysmarowanych olejem i wysypanych mąką owsianą metalowych foremek. Pieczemy 25 minut w nagrzanym do 180 st. piekarniku.

Buraczkowy keks

 -
Buraczki nie tylko nadają piękny kolor, ale dostarczą także błonnika, który wspiera trawienie.
123RF/Picsel

Składniki:

  • 1 szklanka drobno startych buraków 
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej 
  • 1/2 szklanki ksylitolu mielonego 
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 3 jajka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1/3 szklanki posiekanych orzechów i migdałów

Przygotowanie:

  1. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna, nadal ubijając, dosypujemy stopniowo cukier. Żółtka mieszamy z oliwą i delikatnie mieszamy z białkami.
  2. Mąkę mieszamy z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy z masą białkowo-żółtkową. Na koniec dodajemy buraczki i bakalie. Przelewamy do formy wyłożonej pergaminem. Pieczemy 35 minut w temp. 180 st.

Czytaj więcej