Tradycyjne mięsa i wędliny na świątecznym stole – jak wybrać te najlepsze?
5 tygodni temu
Boże Narodzenie to czas, kiedy polskie stoły wypełniają się wyjątkowymi daniami – od aromatycznych pieczonych mięs po wykwintne wędliny. Sekretem ich smaku zawsze jest wybór produktów najwyższej jakości – świeżych, pochodzących z zaufanego źródła. Dowiedz się, gdzie warto zrobić przedświąteczne zakupy i zainspiruj się naszymi przepisami.
Wszyscy kochamy choinkę, prezenty i świąteczne dekoracje, jednak sercem Bożego Narodzenia pozostaje wspólny stół, zastawiony ulubionymi świątecznymi potrawami. W przeszłości świąteczne przygotowania były czasochłonne. Samodzielnie wyrabiano wędliny, pieczono chleb, wytwarzano nabiał, a obróbka mięsa była naturalną częścią przedświątecznych obowiązków. Dziś mamy możliwość zakupu gotowych wyrobów mięsnych, które smakiem nie odbiegają od tych domowych z dawnych lat. Aby wybrać najlepsze produkty mięsne, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii – renoma producenta, świeżość towaru oraz sposób jego przechowywania.
Gdzie szukać najlepszych mięs i wędlin?
Wykwintne mięsne potrawy są nieodłącznym elementem świątecznego ucztowania. Przygotowując je, warto postawić na mięso i wędliny najwyższej jakości, ponieważ to właśnie one są podstawą dobrego smaku i sukcesu każdej potrawy. Produkty w specjalistycznych sklepach mięsnych, takich jak Sokołów czy Wędliny z Borów, trafiają tam prosto od producenta, więc mamy gwarancję, że są świeże. Dodatkowo wybór asortymentu jest bardzo różnorodny – obejmujący wyroby tradycyjne, jak i bardziej wykwintne specjały. Warto też pamiętać, że doświadczeni sprzedawcy chętnie doradzą w wyborze najlepszego produktu. Jak znaleźć taki sklep?Na stronie Sokołów za pomocą wyszukiwarki szybko znajdziemy punkty sprzedaży w naszej okolicy
Polędwiczka wieprzowa nadziewana gruszką, serem pleśniowym i rozmarynem
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 opakowanie boczku w plastrach Sokołów
2 gruszki
200g sera pleśniowego
gałązki rozmarynu
sól i pieprz
sznurek do wędlin
Przygotowanie:
Polędwiczkę rozkroić, tworząc jeden płat. Na mięsie ułożyć pokrojone w półplastry gruszki. Przyprawić solą i pieprzem, a także płatkami chilli. Na całej powierzchni ułożyć ser pleśniowy. Polędwiczkę zwinąć w rulon. Plastry boczku rozłożyć na płasko, przełożyć na nie polędwiczkę i jeszcze raz zawinąć. Zasznurować i powbijać pod sznurek gałązki rozmarynu. Piec w 160 stopniach przez 55 minut.
Nadziewana polędwiczka wieprzowa doskonale komponuje się z risotto grzybowym
Drożdżowy chlebek z pasztetem
Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 8 porcji
Składniki:
200 g wody w temperaturze pokojowej
400 g mąki pszennej
2 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Sokołów
2 czubate łyżki serka twarogowego śmietankowego
3 łyżki suszonej żurawiny
1 garść orzechów włoskich
1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czerwonego
gałązki świeżych ziół do dekoracji
Konfitura z pomarańczy i żurawiny do podania
Przygotowanie:
Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, a następnie wlewamy wodę oraz oliwę. Ręcznie lub przy pomocy robota wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Pasztet rozgniatamy widelcem, łączymy z serkiem śmietankowym, posiekanymi orzechami, żurawiną oraz czerwonym pieprzem.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Pokrywamy go przygotowanym farszem i zwijamy w rulon, który kroimy na około 5 cm kawałki. Układamy je dowolnie w natłuszczonej tortownicy o średnicy 18-20 cm i odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół) na 45 min. Podajemy z konfiturą z pomarańczy i żurawiny.
Szynka sarmacka na grillowanym jabłku
Czas przygotowywania: 30 minut
Liczba porcji: 12
Składniki:
12 plastrów Szynki Sarmackiej (1 opakowanie)
12 dużych plastrów jabłek (około 1 cm grubości)
1 łyżeczka oleju roślinnego
100 g serka śmietankowego kanapkowego
Biała część pora (około 5 cm)
Kilka łyżeczek konfitury z borówki
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Świeżo mielone płatki chili
Listki rozmarynu do dekoracji
Przygotowanie:
Szynkę i serek wyjąć z lodówki na 15 minut przed rozpoczęciem przygotowywania dania.
Na dobrze rozgrzanej natłuszczonej pędzelkiem patelni grillowej ułożyć plastry jabłek. Grillować kilka minut z każdej strony, aż utworzą się ładne brązowe paseczki, lecz nie zmiękną całkowicie. Zdjąć łopatką na ręcznik papierowy i pozostawić do ostygnięcie.
Pora pokroić w talarki.
Plastry jabłka pokryć cienką warstwą serka, ułożyć po 1-2 plasterki szynki, 2 krążki pora oraz łyżeczkę borówki. Całość obsypać orzeszkami, płatkami chili i ozdobić rozmarynem