Tradycyjne mięsa i wędliny na świątecznym stole – jak wybrać te najlepsze?
Wykwintna przekąska z Szynką sarmacką Sokołowa
Fot. Mat. pras. Sokołów

Tradycyjne mięsa i wędliny na świątecznym stole – jak wybrać te najlepsze?

Boże Narodzenie to czas, kiedy polskie stoły wypełniają się wyjątkowymi daniami – od aromatycznych pieczonych mięs po wykwintne wędliny. Sekretem ich smaku zawsze jest wybór produktów najwyższej jakości – świeżych, pochodzących z zaufanego źródła. Dowiedz się, gdzie warto zrobić przedświąteczne zakupy i zainspiruj się naszymi przepisami.

Wszyscy kochamy choinkę, prezenty i świąteczne dekoracje, jednak sercem Bożego Narodzenia pozostaje wspólny stół, zastawiony ulubionymi świątecznymi potrawami. W przeszłości świąteczne przygotowania były czasochłonne. Samodzielnie wyrabiano wędliny, pieczono chleb, wytwarzano nabiał, a obróbka mięsa była naturalną częścią przedświątecznych obowiązków. Dziś mamy możliwość zakupu gotowych wyrobów mięsnych, które smakiem nie odbiegają od tych domowych z dawnych lat. Aby wybrać najlepsze produkty mięsne, warto zwrócić uwagę na kilka kwestii – renoma producenta, świeżość towaru oraz sposób jego przechowywania.

Gdzie szukać najlepszych mięs i wędlin?

Wykwintne mięsne potrawy są nieodłącznym elementem świątecznego ucztowania. Przygotowując je, warto postawić na mięso i wędliny najwyższej jakości, ponieważ to właśnie one są podstawą dobrego smaku i sukcesu każdej potrawy. Produkty w specjalistycznych sklepach mięsnych, takich jak Sokołów czy Wędliny z Borów, trafiają tam prosto od producenta, więc mamy gwarancję, że są świeże. Dodatkowo wybór asortymentu jest bardzo różnorodny – obejmujący wyroby tradycyjne, jak i bardziej wykwintne specjały. Warto też pamiętać, że doświadczeni sprzedawcy chętnie doradzą w wyborze najlepszego produktu. Jak znaleźć taki sklep? Na stronie Sokołów za pomocą wyszukiwarki szybko znajdziemy punkty sprzedaży w naszej okolicy

Sokołów Inspiruje świątecznie

Jeśli masz swoje ulubione, popisowe dania z mięsa, które co roku przygotowujesz na święta, bez trudu kupisz potrzebne składniki w sklepach firmowych Sokołowa. Jeśli zaś poszukujesz nowych pomysłów na świąteczne potrawy, Sokołów oferuje oryginalne przepisy na Boże Narodzenie, które Cię zainspirują. 

Polędwiczka wieprzowa nadziewana gruszką, serem pleśniowym i rozmarynem

polędwiczka wieprzowa na święta
Polędwiczka wieprzowa nadziewana gruszką, serem pleśniowym i rozmarynem

 

Mat. pras. Sokołów

Składniki:

  •  1 polędwiczka wieprzowa
  •  1 opakowanie boczku w plastrach Sokołów
  • 2 gruszki
  • 200g sera pleśniowego
  • gałązki rozmarynu
  • sól i pieprz
  • sznurek do wędlin

Przygotowanie:

Polędwiczkę rozkroić, tworząc jeden płat. Na mięsie ułożyć pokrojone w półplastry gruszki. Przyprawić solą i pieprzem, a także płatkami chilli. Na całej powierzchni ułożyć ser pleśniowy. Polędwiczkę zwinąć w rulon. Plastry boczku rozłożyć na płasko, przełożyć na nie polędwiczkę i jeszcze raz zawinąć. Zasznurować i  powbijać pod sznurek gałązki rozmarynu. Piec w 160 stopniach przez 55 minut.

Nadziewana polędwiczka wieprzowa doskonale komponuje się z risotto grzybowym

Drożdżowy chlebek z pasztetem

22Drożdżowy chlebek z pasztetem
Drożdżowy chlebek z pasztetem
Mat. pras. Sokołów

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: 8 porcji 

Składniki:

  • 200 g wody w temperaturze pokojowej
  • 400 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 opakowanie Pasztetu Pieczonego Sokołów
  • 2 czubate łyżki serka twarogowego śmietankowego
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu czerwonego
  • gałązki świeżych ziół do dekoracji
  • Konfitura z pomarańczy i żurawiny do podania

Przygotowanie:

  1. Do szerokiej miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól, a następnie wlewamy wodę oraz oliwę. Ręcznie lub przy pomocy robota wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy będzie elastyczne i gładkie. Wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  2. Pasztet rozgniatamy widelcem, łączymy z serkiem śmietankowym, posiekanymi orzechami, żurawiną oraz czerwonym pieprzem.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę, chwilę wygniatamy, a następnie rozwałkowujemy na prostokąt o grubości około 1 cm. Pokrywamy go przygotowanym farszem i zwijamy w rulon, który kroimy na około 5 cm kawałki. Układamy je dowolnie w natłuszczonej tortownicy o średnicy 18-20 cm i odstawiamy na 30 minut. Po upływie tego czasu wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra-dół) na 45 min. Podajemy z konfiturą z pomarańczy i żurawiny.

Szynka sarmacka na grillowanym jabłku

Szynka Sarmacka na jabłku
Szynka sarmacka na grillowanym jabłku
Mat. pras. Sokołów

Czas przygotowywania: 30 minut

Liczba porcji: 12

Składniki:

  • 12 plastrów Szynki Sarmackiej (1 opakowanie)
  • 12 dużych plastrów jabłek (około 1 cm grubości)
  • 1 łyżeczka oleju roślinnego
  • 100 g serka śmietankowego kanapkowego
  • Biała część pora (około 5 cm)
  • Kilka łyżeczek konfitury z borówki
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • Świeżo mielone płatki chili
  • Listki rozmarynu do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Szynkę i serek wyjąć z lodówki na 15 minut przed rozpoczęciem przygotowywania dania.
  2. Na dobrze rozgrzanej natłuszczonej pędzelkiem patelni grillowej ułożyć plastry jabłek. Grillować kilka minut z każdej strony, aż utworzą się ładne brązowe paseczki, lecz nie zmiękną całkowicie. Zdjąć łopatką na ręcznik papierowy i pozostawić do ostygnięcie.
  3. Pora pokroić w talarki.
  4. Plastry jabłka pokryć cienką warstwą serka, ułożyć po 1-2 plasterki szynki, 2 krążki pora oraz łyżeczkę borówki. Całość obsypać orzeszkami, płatkami chili i ozdobić rozmarynem 

 

Czytaj więcej