Śledzie na Wigilię – 5 najlepszych przepisów
Wigilijne śledzie z żurawiną.
Fot. 123.RF

Śledzie na Wigilię – 5 najlepszych przepisów

Śledzie na Wigilię to klasyka, której nie może zabraknąć na żadnym polskim stole. Oto 5 sprawdzonych przepisów na dania, które przydadzą się także po Bożym Narodzeniu.

Śledzie na Wigilię mają wielu amatorów. W każdym domu przyrządza się je jednak nieco inaczej. Jeszcze do niedawna dużą popularnością cieszyły się solone śledzie sprzedawane prosto z beczki. Jeśli jednak zamierzasz przygotować szybkie wigilijne dania, sięgnij po filety z oleju. Sprawdzą się doskonale w sałatkach, aromatycznych sosach, na kanapkach i jako składnik koreczków.

Najlepsze śledzie na Wigilię to matjasy

To młode śledzie, odławiane przed tarłem, delikatne w smaku i mniej tłuste od dorosłych osobników. Prawdziwe matjasy są jednak drogie i rzadkie. W sklepach szukaj więc tacek lub kubełków z napisem à la matjas.

Wigilijne śledzie warto wymoczyć

Nawet najlepsze filety przed dodaniem do sałatki czy sosu powinno się wymoczyć. Dobrze zrobić to w mieszance wody i mleka (w proporcji 1 do 1) lub w samym mleku. Po 30 minutach zmień zalewę na świeżą. Mocz śledzie kolejne 30 minut. Wyjmij i osusz.

Smażone śledzie na Wigilię

W Boże Narodzenie na wielu stołach pojawia się tradycyjny smażony śledź. Warto jednak wiedzieć, że do tego dania, wyjątkowo, nie nadają się zamarynowane w oleju filety z tacki. Smażone śledzie na Wigilię przyrządza się ze świeżych lub rozmrożonych surowych ryb. Dopraw je solą i pieprzem, obtocz w mące i usmaż na rozgrzanym oleju jak karpia.

Wigilijne śledzie po kaszubsku

169050579_s
Wigilijne śledzie po kaszubsku
123.RF

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki

  • 1/2 kg filetów śledziowych z oleju
  • 1 l mleka
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 7 ziaren ziela angielskiego
  • 5 liści laurowych
  • 6 goździków
  • 150 g koncentratu pomidorowego
  • 1 cytryna
  • cukier
  • rodzynki lub ogórki konserwowe

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe wyjmij z oleju, włóż do miski i zalej mlekiem. Mocz 60 minut, wyjmij i osącz. Na rozgrzany w rondelku olej wrzuć liście laurowe, ziele angielskie i goździki. Po paru minutach dodaj obraną i posiekaną w kostkę cebulę, zeszklij. Dołóż koncentrat pomidorowy, wymieszaj. Sos dopraw do smaku cukrem i sokiem wyciśniętym z cytryny. Dodaj garść rodzynek lub 2-3 posiekane ogórki konserwowe.
  2. Osączone śledzie włóż na kilka minut do ciepłego sosu, aby przeszły jego smakiem i aromatem. Wyjmij, pokrój na kawałki. Ułóż na sosie. Możesz też na każdy filet nałożyć część sosu i zrolować śledzie.

Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami

149638880_s
Warstwowa sałatka śledziowa z buraczkami
123.RF

Liczba porcji: 6-8

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 400 g filetów śledziowych z oleju
  • mleko do moczenia
  • 3 ugotowane buraki
  • po 4 ugotowane ziemniaki i jajka
  • 1 ugotowana marchewka
  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki chrzanu
  • 1 cebula
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe mocz 1-2 godziny w mleku. Wyjmij, osącz, pokrój na małe kawałki. Na tarce jarzynowej o dużych oczkach zetrzyj ugotowane buraki, a potem marchew. Buraki posól, ułóż na sicie. Odsącz sok. Ugotowane i obrane ziemniaki pokrój lub również zetrzyj na tarce. Obierz ugotowane i ostudzone jajka. Oddziel białka od żółtek, zetrzyj je osobno. Posiekaj drobno obraną cebulę. Wymieszaj ją ze śledziami.
  2. Majonez utrzyj starannie z chrzanem. Dopraw solą oraz pieprzem. W pucharkach lub jednej większej misce układaj warstwami śledzie z cebulą, ziemniaki, żółtka, marchewkę i buraki. Warstwy przekładaj sosem. Ułóż go również na wierzchu sałatki. Posyp warstwą startych białek.

Śledzie w oleju z żurawiną

157898465_s
Śledzie w oleju z żurawiną
123.RF

Liczba porcji: 4

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 300 g śledzi matias lub à la matias
  • 2 cebule (białe lub czerwone)
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 10 liści laurowych
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 10 rozłupanych ziaren czarnego pieprzu
  • olej do zalania śledzi w słoiku

Przygotowanie

  1. Wymoczone płaty śledziowe osusz bardzo starannie na papierowym ręczniku kuchennym. Pokrój na kawałki. Cebule obierz, pokrój w cienkie półplasterki lub piórka.
  2. Przygotuj większy słoik. Na jego dnie ułóż liście laurowe, ziarna ziela angielskiego oraz rozłupane ziarna czarnego pieprzu. Przykryj warstwą cebuli, śledzi oraz suszonej żurawiny. Układaj kolejne warstwy do wyczerpania składników.
  3. Na koniec całość zalej olejem. Odstaw do lodówki na minimum 48 godzin. Co 3-4 godziny obracaj słoik do góry dnem. Przed podaniem wyjmij śledzie na talerz. Możesz podawać je także na kanapkach lub grzankach.

Wigilijne śledzie w śmietanie z jabłkiem

82977780_s
Wigilijne śledzie w śmietanie
123.RF

Liczba porcji: 8

Czas przygotowania: 15 minut

Składniki

  • 800 g filetów śledziowych matias lub à la matias
  • 1 l mleka
  • po 2 cebule i jabłka
  • 300 g gęstej kwaśnej śmietany
  • sok z cytryny
  • sól, pieprz, cukier

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe włóż do miski. Zalej 1/2 litra mleka i 1/2 l zimnej wody. Odstaw na 30 minut. Po tym czasie wylej zalewę. Zalej śledzie świeżą mieszanką mleka i wody. Mocz kolejne
    30 minut. Osącz wigilijne śledzie i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Obrane jabłka (wybierz słodką odmianę) zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach i od razu skrop sokiem wyciśniętym z cytryny. Posiekaj w kostkę obrane cebule (łagodniejsza jest czerwona cebula). Dodaj do śmietany razem z jabłkami.
  3. Na koniec włóż śledzie, wymieszaj. Całość dopraw do smaku pieprzem, solą i odrobiną cukru. Jeśli chcesz, ozdób koperkiem lub natką.

Sałatka śledziowa z owocami

119754170_s
Sałatka śledziowa z owocami
123.RF

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 25 minut

Składniki

  • 6 filetów śledziowych z oleju
  • 1 cebula
  • 2-3 mandarynki
  • 1 garść jasnych winogron
  • 2 łyżki majonezu
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety śledziowe mocz przez godzinę w mleku lub w mieszance wody z mlekiem. Po wyjęciu osącz, pokrój na małe kawałki. Posiekaj obraną cebulę. Ułóż ją na sicie, przelej wrzątkiem, a potem zimną wodą. Dzięki temu cebula będzie łagodniejsza w smaku (ten sam zbieg możesz zastosować do wszystkich śledzi na wigilię).
  2. Mandarynki obierz, podziel na cząstki. Pozbaw błonek i ewentualnych pesteczek, pokrój na kawałki. Winogrona umyj, osusz, przekrój na połówki. Usuń pesteczki.
  3. W misce wymieszaj śledzie, cebulę, winogrona i mandarynki z majonezem, szczypiorkiem oraz solą i pieprzem do smaku. Przed podaniem posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

 

Czytaj więcej