Tradycyjny sernik krakowski z rodzynkami doskonały nie tylko na świąteczny stół
09.11.2024 16:40
Sernik krakowski to flagowe ciasto polskie. To jedna z tradycyjnych i najbardziej klasycznych form tego międzynarodowego ciasta. Bez niego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół. Jak przygotować idealny krakowski sernik? Wypróbuj ten sprawdzony przepis.
Sernik krakowski to tradycyjny polski sernik pieczony w prostokątnej formie, składający się z gęstej, twarogowej masy serowej z bakaliami oraz ciasta kruchego na spodzie i wierzchu. Cechą charakterystyczną sernika krakowskiego jest ozdobna kratka z ciasta kruchego na wierzchu.
Jak zrobić idealny sernik krakowski?
Na tradycyjny sernik krakowski nie poleca się mielonego twarogu z wiaderka. Ma on bowiem zbyt rzadką konsystencję. Najlepiej wybrać wiejski twaróg dobrej jakości – tłusty lub półtłusty. Do jego zagęszczenia, zamiast budyniu, możesz z powodzeniem dodać skrobię ziemniaczaną.
Przed dodaniem do masy rodzynki warto namoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem rumu lub kilku kropli aromatu (rumowego albo arakowego).
Tradycyjny sernik krakowski z rodzynkami
Składniki:
po 300 g masła, mąki i cukru pudru
4 jajka,
3 żółtka
800 g twarogu wiejskiego
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki budyniu waniliowego
po 50 g rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
sok z 1/2 cytryny
sól
Sposób przygotowania:
Posiekaj 200 g masła z mąką, 100 g cukru pudru i szczyptą soli. Dodaj 2 żółtka, zagnieć szybko kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą. Schładzaj minimum 30 minut. 1/3 ciasta odłóż, resztą wylep spód formy. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem, piecz 10 minut w temp. 200°C.
Twaróg zmiel trzykrotnie. 4 żółtka utrzyj na puch z resztą cukru. Stopniowo dodawaj zmielony twaróg oraz pozostałe masło, a potem śmietanę wymieszaną z proszkiem budyniowym i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Na koniec do masy wmieszaj delikatnie pianę z białek, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Wylej masę na podpieczony spód. Ozdób kratką zrobioną z reszty kruchego ciasta. Posmaruj ją ostatnim żółtkiem.
Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz około 60 minut.