Tradycyjny sernik krakowski z rodzynkami doskonały nie tylko na świąteczny stół
Tradycyjny krakowski sernik z rodzynkami
Fot. 123rf.com

Tradycyjny sernik krakowski z rodzynkami doskonały nie tylko na świąteczny stół

Sernik krakowski to flagowe ciasto polskie. To jedna z tradycyjnych i najbardziej klasycznych form tego międzynarodowego ciasta. Bez niego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół.  Jak przygotować idealny krakowski sernik? Wypróbuj ten sprawdzony przepis. 

Sernik krakowski to tradycyjny polski sernik pieczony w prostokątnej formie, składający się z gęstej, twarogowej masy serowej z bakaliami oraz ciasta kruchego na spodzie i wierzchu. Cechą charakterystyczną sernika krakowskiego jest ozdobna kratka z ciasta kruchego na wierzchu.

Jak zrobić idealny sernik krakowski?

Na tradycyjny sernik krakowski nie poleca się mielonego twarogu z wiaderka. Ma on bowiem zbyt rzadką konsystencję. Najlepiej wybrać wiejski twaróg dobrej jakości – tłusty lub półtłusty. Do jego zagęszczenia, zamiast budyniu, możesz z powodzeniem dodać skrobię ziemniaczaną.

Przed dodaniem do masy rodzynki warto namoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem rumu lub kilku kropli aromatu (rumowego albo arakowego).

Tradycyjny sernik krakowski z rodzynkami

112513459_m
Tradycyjny sernik krakowski z rodzynkami
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • po 300 g masła, mąki i cukru pudru
  • 4 jajka,
  • 3 żółtka
  • 800 g twarogu wiejskiego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • po 50 g rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj 200 g masła z mąką, 100 g cukru pudru i szczyptą soli. Dodaj 2 żółtka, zagnieć szybko kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą. Schładzaj minimum 30 minut. 1/3 ciasta odłóż, resztą wylep spód formy. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem, piecz 10 minut w temp. 200°C.
  2. Twaróg zmiel trzykrotnie. 4 żółtka utrzyj na puch z resztą cukru. Stopniowo dodawaj zmielony twaróg oraz pozostałe masło, a potem śmietanę wymieszaną z proszkiem budyniowym i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Na koniec do masy wmieszaj delikatnie pianę z białek, rodzynki i skórkę pomarańczową.
  3. Wylej masę na podpieczony spód. Ozdób kratką zrobioną z reszty kruchego ciasta. Posmaruj ją ostatnim żółtkiem.
  4. Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz około 60 minut.

 

 

Czytaj więcej