Tradycyjny sernik krakowski z rodzynkami doskonały nie tylko na świąteczny stół
08.12.2022 16:40
Sernik krakowski to flagowe ciasto polskie. To jedna z tradycyjnych i najbardziej klasycznych form tego międzynarodowego ciasta. Bez niego trudno sobie wyobrazić świąteczny stół. Jak przygotować idealny krakowski sernik? Wypróbuj ten sprawdzony przepis.
Sernik krakowski to tradycyjny polski sernik pieczony w prostokątnej formie, składający się z gęstej, twarogowej masy serowej z bakaliami oraz ciasta kruchego na spodzie i wierzchu. Cechą charakterystyczną sernika krakowskiego jest ozdobna kratka z ciasta kruchego na wierzchu.
Jak zrobić idealny sernik krakowski?
Na tradycyjny sernik krakowski nie poleca się mielonego twarogu z wiaderka. Ma on bowiem zbyt rzadką konsystencję. Najlepiej wybrać wiejski twaróg dobrej jakości – tłusty lub półtłusty. Do jego zagęszczenia, zamiast budyniu, możesz z powodzeniem dodać skrobię ziemniaczaną.
Przed dodaniem do masy rodzynki warto namoczyć w gorącej wodzie z dodatkiem rumu lub kilku kropli aromatu (rumowego albo arakowego).
Tradycyjny sernik krakowski z rodzynkami
Tradycyjny sernik krakowski z rodzynkamiFot. 123rf.com
Składniki:
po 300 g masła, mąki i cukru pudru
4 jajka,
3 żółtka
800 g twarogu wiejskiego
1/2 szklanki śmietany
2 łyżki budyniu waniliowego
po 50 g rodzynek i smażonej skórki pomarańczowej
sok z 1/2 cytryny
sól
Sposób przygotowania:
Posiekaj 200 g masła z mąką, 100 g cukru pudru i szczyptą soli. Dodaj 2 żółtka, zagnieć szybko kruche ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń ją folią spożywczą. Schładzaj minimum 30 minut. 1/3 ciasta odłóż, resztą wylep spód formy. Ciasto ponakłuwaj gęsto widelcem, piecz 10 minut w temp. 200°C.
Twaróg zmiel trzykrotnie. 4 żółtka utrzyj na puch z resztą cukru. Stopniowo dodawaj zmielony twaróg oraz pozostałe masło, a potem śmietanę wymieszaną z proszkiem budyniowym i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Na koniec do masy wmieszaj delikatnie pianę z białek, rodzynki i skórkę pomarańczową.
Wylej masę na podpieczony spód. Ozdób kratką zrobioną z reszty kruchego ciasta. Posmaruj ją ostatnim żółtkiem.
Wstaw sernik do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Piecz około 60 minut.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.