Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa. Najlepszy przepis
Jak zrobić tradycyjną wigilijną zupę grzybową?
Fot. 123rf.com

Tradycyjna wigilijna zupa grzybowa. Najlepszy przepis

W wigilijnym menu obok barszczu czerwonego z uszkami ważne miejsce zajmuje zupa grzybowa. Ta tradycyjna potrawa podczas Wigilii ma zupełnie inny, odświętny charakter. Jak ją przygotować? Oto sprawdzony, tradycyjny przepis. 

Zupa grzybowa przygotowywana jest od stuleci na wywarze mięsno-warzywnym lub warzywnym z dodatkiem grzybów świeżych gotowanych lub suszonych, w ilości nadającej potrawie grzybowy smak. Zupę grzybową przyrządzamy z grzybów różnorodnych gatunkowo. W kuchni polskiej podajemy ją najczęściej z kluskami lub makaronem, często z dodatkiem śmietany.

Zupa grzybowa w Polsce ma naprawdę długą tradycję. Lucyna Ćwierczakiewiczowa w swojej książce kucharskiej "365 obiadów" (pierwsze wydanie w 1860 roku) dzieli zupy z grzybów suszonych na kwaśne (z dodatkiem octu) i słodkie (bez octu). Podaje też przepis na zupę ze świeżych pieczarek lub rydzów, zaprawioną zasmażką z mąki i masła. Zaleca podawanie zupy grzybowej z krojonymi kluskami. Z kolei Wincenta Zawadzka w swojej "Kucharce litewskiej" (pierwsze wydanie 1854) podaje przepis na bezmięsną zupę z suszonych borowików. Zaleca podawać ją z makaronem, kluskami zaparzanymi albo gęstą drobną kaszką, z dodatkiem koperku lub zielonej pietruszki. Jako odmianę proponuje tę samą zupę z dodatkiem wywaru z buraków oraz dużą ilością śmietany, ale podawaną z poszatkowanymi grzybami bądź podsmażanymi pierożkami grzybowymi

Zupa z suszonych grzybów jest w Polsce jedną z typowych potraw wigilijnych. W tej wersji różni się ona jednak od tej klasycznej. Zgodnie z tradycją nie powinna zawierać odzwierzęcych składników, więc przygotowujemy ją wyłącznie na bulionie warzywnym i nie dodajemy śmietany. Także makaron do wigilijnej zupy grzybowej przygotowuje się bez dodatku jajek, z samej wody i mąki. 

Wigilijna zupa grzybowa

160828924_m
Wigilijna zupa grzybowa
Fot. 123rf.com

Składniki:

  • 100 g suszonych grzybów
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2 cebule
  • pęczek włoszczyzny
  • 150 g makaronu
  • po łyżce masła i oleju
  • po 8 liści laurowych i ziaren ziela angielskiego
  • cytryna
  • tymianek
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby zalej szklanką wody, zagotuj. W garnku rozgrzej olej z masłem, przesmaż posiekane cebule. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i łyżeczkę suszonego tymianku, smaż 2-3 minuty. Grzyby odsącz (wywar pozostaw), pokrój, a następnie dodaj do składników w garnku. Smaż razem kilka minut.
  2. Dorzuć obraną i dowolnie pokrojoną włoszczyznę, wlej bulion i przecedzony przez gazę wywar grzybowy. Doprowadź do wrzenia, gotuj na małym ogniu 30 minut. Dopraw solą, sokiem z cytryny oraz pieprzem.
  3. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Włóż do zupy. Posyp listkami natki. 

 

 

Czytaj więcej