Śledzie z piernikiem. Przepis na pyszne korzenne śledzie wigilijne
30.11.2022 10:47
Korzenne śledzie z piernikiem mają wyjątkowy smak. To idealne danie na kolaję wigilijną. Zobacz przepis na pyszne śledzie!
W Polsce piernik jest podstawą szarego sosu do ryb. Mistrzami w przygotowywaniu śledzi są Skandynawowie. Ten przepis pysznie łączy obie tradycje kulinarne. Wypróbuj go koniecznie!
Na ile dni przed wigilią zrobić śledzie?
Kilka rodzajów śledzia wystarczy, aby na wigilijnym stole zagościło 12 potraw. To bardzo szybkie do przyrządzenia danie, ale najlepiej zrobić je wcześniej. Śledzie można przygotować nawet tydzień przed świętami, wtedy smaki połączą się idealnie. Śledzie z piernikiem sprawdzą się też jako przekąska sylwestrowa.
Śledzie z piernikiem
Składniki
3 matiasy odsączone z oleju
2 łyżki oleju
1 cebula
2 pierniczki katarzynki bez polewy i nadzienia
sok z 1/2 pomarańczy
po łyżeczce: miodu i przyprawy do piernika
8 suszonych śliwek
szczypta soli
Przygotowanie
Półplasterki cebuli solimy i smażymy na oleju do miękkości, dodajemy miód. Zagotowujemy i dodajemy: sok, pokruszone pierniki, przyprawę i przekrojone na pół suszone śliwki.
Smażymy, aż pierniki się rozpadną, a całość zgęstnieje. Studzimy.
Pokrojone ukośnie śledzie mieszamy z sosem. Odstawiamy do przegryzienia. Można podawać na pumperniklu lub z ogórkiem kiszonym.