Jesienne tortellini z dynią i serem pleśniowym. Proste i sycące danie także wersji light
Tortellini z dynią i serem pleśniowym.
Fot. 123RF

Jesienne tortellini z dynią i serem pleśniowym. Proste i sycące danie także wersji light

Pierożki tortellini ze szpinakiem i ricottą podawane z pieczoną dynią hokkaido, uprażonymi orzechami włoskimi i posypane pokruszonym serem pleśniowym. Spróbuj koniecznie!

Gdy dni robią się coraz krótsze i zaczyna nam brakować słońca, dynia kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Oto nasza propozycja na pyszne jesienne tortellini z dynią hokkaido. Bardzo proste i sycące danie. Mamy sprawdzony przepis. Podpowiadamy też,  jak przerobić go na wersję light i dla osób cierpiących na migreny.

Wersja light dla osób na diecie

Najlepiej, by osoby, które walczą z niechcianymi kilogramami, zrezygnowały z posypywania sałatki dosyć kalorycznym serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Aby potrawa nie straciła wyrazistego smaku, posyp ją grubo pokruszoną fetą light. Orzechy włoskie zaś zastąp pestkami dyni. Wcześniej warto je uprażyć na suchej patelni.

Wersja bez tyraminy dla osób cierpiących na migreny

Ze względu na obecność tyraminy w serach pleśniowych, powinny ich unikać osoby cierpiące na migreny. Wysokie stężenie tej substancji podnosi ciśnienie krwi i w konsekwencji może powodować napady silnego bólu głowy. By uniknąć tych dolegliwości, lepiej danie posyp pokruszonym chudym twarogiem.

Jesienne tortellini z dynią i serem pleśniowym

157265837_m
Jesienne tortellini z dynią i serem pleśniowym.
123RF

Przygotowanie: ok. 35 minut
Pieczenie: 35 minut
Kaloryczność: Wersja podstawowa - 466 kcal. Wersja light - 378 kcal. Wersja bez tyraminy - 435 kcal.

Składniki na 5 porcji:

  • 1 dynia  (ok. 1 kg)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • 4 łyżki oliwy
  • garść włoskich orzechów
  • 20 dag sera pleśniowego
  • 1 op. gotowych pierożków tortellini ze szpinakiem i ricottą

Przygotowanie

  1. Dynię dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, oczyść z pestek i włókien. Potem potnij na cienkie cząstki, a te na kawałki. Czosnek obierz, posiekaj. Chili umyj, oczyść z pestek, strączek drobniutko pokrój. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki od gałązek, posiekaj je.
  2. Kawałki dyni ułóż na blasze. Posyp solą oraz czosnkiem, chili i rozmarynem. Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 35 minut.
  3. W tym czasie pierożki ugotuj według przepisu. Orzechy upraż na patelni bez tłuszczu. Upieczoną dynię wymieszaj z tortellini oraz orzechami. Posyp pokruszonym serem pleśniowym.

 

Czytaj więcej