Jesienne tortellini z dynią i serem pleśniowym. Proste i sycące danie także w wersji light
Tortellini z dynią i serem pleśniowym.
Fot. 123RF

Jesienne tortellini z dynią i serem pleśniowym. Proste i sycące danie także w wersji light

Pierożki tortellini ze szpinakiem i ricottą podawane z pieczoną dynią hokkaido, uprażonymi orzechami włoskimi i posypane pokruszonym serem pleśniowym. Spróbuj koniecznie!

Gdy dni robią się coraz krótsze i zaczyna nam brakować słońca, dynia kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Oto nasza propozycja na pyszne jesienne tortellini z dynią hokkaido. Bardzo proste i sycące danie. Mamy sprawdzony przepis. Podpowiadamy też,  jak przerobić go na wersję light i dla osób cierpiących na migreny.

Pierożki tortellini

Tortellini to małe, włoskie pierożki z ciasta makaronowego, zwykle nadziewane mieszanką mięsa (np. wieprzowego, szynki, mortadeli), sera (najczęściej parmezanem lub ricottą) i przypraw. Mają charakterystyczny pierścieniowaty kształt, przypominający małe pierożki zawinięte wokół palca. W skrócie — to włoski odpowiednik naszych pierogów, tylko że mniejsze, bardziej ozdobne. Tortellini bardzo często występują w wersji ze szpinakiem i ricottą (czyli kremowym serem twarogowym). To jedno z najpopularniejszych wegetariańskich nadzień — delikatne, lekko orzechowe w smaku. W sklepach często znajdziesz takie tortellini opisane jako „tortellini ricotta e spinaci” — to klasyka włoskiej kuchni.

Tortellini - wersja light dla osób na diecie

Najlepiej, by osoby, które walczą z niechcianymi kilogramami, zrezygnowały z posypywania sałatki dosyć kalorycznym serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Aby potrawa nie straciła wyrazistego smaku, posyp ją grubo pokruszoną fetą light. Orzechy włoskie zaś zastąp pestkami dyni. Wcześniej warto je uprażyć na suchej patelni.

Tortellini - wersja dla osób cierpiących na migreny

Ze względu na obecność tyraminy w serach pleśniowych, powinny ich unikać osoby cierpiące na migreny. Wysokie stężenie tej substancji podnosi ciśnienie krwi i w konsekwencji może powodować napady silnego bólu głowy. By uniknąć tych dolegliwości, lepiej danie posyp pokruszonym chudym twarogiem.

Jesienne tortellini z dynią i serem pleśniowym

157265837_m
Jesienne tortellini z dynią i serem pleśniowym.
123RF

Przygotowanie: ok. 35 minut
Pieczenie: 35 minut
Kaloryczność: Wersja podstawowa - 466 kcal. Wersja light - 378 kcal. Wersja bez tyraminy - 435 kcal.

Składniki na 5 porcji:

  • 1 dynia  (ok. 1 kg)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 2 gałązki rozmarynu
  • sól
  • 4 łyżki oliwy
  • garść włoskich orzechów
  • 20 dag sera pleśniowego
  • 1 op. gotowych pierożków tortellini ze szpinakiem i ricottą

Przygotowanie

  1. Dynię dokładnie umyj, przekrój wzdłuż na pół, oczyść z pestek i włókien. Potem potnij na cienkie cząstki, a te na kawałki. Czosnek obierz, posiekaj. Chili umyj, oczyść z pestek, strączek drobniutko pokrój. Rozmaryn opłucz, osusz, oderwij igiełki od gałązek, posiekaj je.
  2. Kawałki dyni ułóż na blasze. Posyp solą oraz czosnkiem, chili i rozmarynem. Skrop oliwą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 st. Piecz ok. 35 minut.
  3. W tym czasie pierożki ugotuj według przepisu. Orzechy upraż na patelni bez tłuszczu. Upieczoną dynię wymieszaj z tortellini oraz orzechami. Posyp pokruszonym serem pleśniowym.

Czytaj więcej