Pierożki tortellini ze szpinakiem i ricottą podawane z pieczoną dynią hokkaido, uprażonymi orzechami włoskimi i posypane pokruszonym serem pleśniowym. Spróbuj koniecznie!
Gdy dni robią się coraz krótsze i zaczyna nam brakować słońca, dynia kusi pomarańczową skórką i rozgrzewa wyobraźnię mnogością możliwości. Oto nasza propozycja na pyszne jesienne tortellini z dynią hokkaido. Bardzo proste i sycące danie. Mamy sprawdzony przepis. Podpowiadamy też, jak przerobić go na wersję light i dla osób cierpiących na migreny.
Najlepiej, by osoby, które walczą z niechcianymi kilogramami, zrezygnowały z posypywania sałatki dosyć kalorycznym serem pleśniowym i orzechami włoskimi. Aby potrawa nie straciła wyrazistego smaku, posyp ją grubo pokruszoną fetą light. Orzechy włoskie zaś zastąp pestkami dyni. Wcześniej warto je uprażyć na suchej patelni.
Ze względu na obecność tyraminy w serach pleśniowych, powinny ich unikać osoby cierpiące na migreny. Wysokie stężenie tej substancji podnosi ciśnienie krwi i w konsekwencji może powodować napady silnego bólu głowy. By uniknąć tych dolegliwości, lepiej danie posyp pokruszonym chudym twarogiem.
Przygotowanie: ok. 35 minut
Pieczenie: 35 minut
Kaloryczność: Wersja podstawowa - 466 kcal. Wersja light - 378 kcal. Wersja bez tyraminy - 435 kcal.
Składniki na 5 porcji:
Przygotowanie