Zakwas na wigilijny barszcz czerwony warto przygotować wcześniej! Jak to zrobić?
Barszcz czerwony będzie najlepszy, gdy przygotujesz go z domowego zakwasu
Fot. 123rf.com

Zakwas na wigilijny barszcz czerwony warto przygotować wcześniej! Jak to zrobić?

Domowy zakwas to podstawowy składnik najlepszego wigilijnego barszczu. Jest naturalny, bez konserwantów, zdrowy i pyszny. A na dodatek bardzo prosty do wykonania. Zobacz, jak zrobić domowy zakwas na barszcz czerwony w trzech prostych krokach. Jakie przyprawy dodać i na co zwrócić uwagę? 

Nie ma wigilijnej kolacji bez barszczu czerwonego z uszkami, a najlepszy barszcz czerwony to ten przygotowany na zakwasie. Jeśli lubisz naturalną, domową kuchnię bez konserwantów, nie kupuj zakwasu w sklepie. Możesz go bez trudu przygotować w domu, gdyż jest to naprawdę łatwe i szybkie. Pamiętaj, że zakwas do barszczu powinien stać ok. 2-3 tygodnie. Dlatego przygotuj go już teraz, przechowaj w chłodzie, a w Wigilię ciesz się smakiem tradycyjnej zupy.

Jak zrobić zakwas na barszcz czerwony?

Do fermentacji buraków najlepsze będzie kamionkowe naczynie lub duży wyparzony słój. 

Dobry zakwas, prócz soczystych buraków, potrzebuje świeżego czosnku oraz aromatycznych przypraw: liści laurowych, ziela angielskiego i ziarnistego pieprzu. Możesz też dodać suszony koperek, kilka goździków oraz kilkanaście ziaren kolendry.

Na każdy litr przegotowanej wody, którą zalewasz buraki, potrzebujesz 1 płaskiej łyżki soli. Jeśli zależy ci na czasie, woda powinna być gorąca. Fermentację przyspieszy też dodanie skórki z chleba razowego.

Zakwas na barszcz czerwony: prosty przepis w 3 krokach

41388350_m
Do przygotowania zakwasu na barszcz czerwony najlepsze będzie kamionkowe naczynie
Fot. 123rf.com
  1. Wyszoruj, obierz i posiekaj w plasterki 1,5 kg buraków (użyj rękawiczek). Ułóż je w kamionkowym garnku lub wyparzonym szklanym naczyniu.
  2. Dodaj 5 ząbków czosnku, 10 liści laurowych, 15 ziaren ziela ang. i kilka ziaren pieprzu. Wlej taką ilość posolonej wody, by przykryła buraki.
  3. Naczynie przykryj, odstaw w ciepłe miejsce. Po tygodniu zbierz pianę. Odcedź zakwas. W butelce lub słoiku przechowuj w lodówce 2-3 tyg.

Jak zrobić barszcz czerwony bez zakwasu?

Jeśli nie udało ci się na czas nastawić zakwasu, przygotuj barszcz ze świeżych buraków, suszonych grzybów i przypraw. Aby miał kwaskowy posmak, dodaj do gotowania kilka jabłek. Możesz też doprawić zupę wodą z kiszonych ogórków.

 

Czytaj więcej