Zakwas na barszcz czerwony warto przygotować wcześniej! Jak to zrobić?
Barszcz czerwony będzie najlepszy, gdy przygotujesz go z domowego zakwasu
Fot. 123rf.com

Zakwas na barszcz czerwony warto przygotować wcześniej! Jak to zrobić?

Domowy zakwas to podstawowy składnik najlepszego wigilijnego barszczu. Jest naturalny, bez konserwantów, zdrowy i pyszny. A na dodatek bardzo prosty do wykonania. Zobacz, jak zrobić domowy zakwas na barszcz czerwony w trzech prostych krokach. Jakie przyprawy dodać i na co zwrócić uwagę? 

Nie ma wigilijnej kolacji bez barszczu czerwonego z uszkami, a najlepszy barszcz czerwony to ten przygotowany na zakwasie. Jeśli lubisz naturalną, domową kuchnię bez konserwantów, nie kupuj zakwasu w sklepie. Możesz go bez trudu przygotować w domu, gdyż jest to naprawdę łatwe i szybkie. Pamiętaj, że zakwas do barszczu powinien stać ok. 2-3 tygodnie. Dlatego przygotuj go już teraz, przechowaj w chłodzie, a w Wigilię ciesz się smakiem tradycyjnej zupy.

Zakwas na barszcz czerwony to samo zdrowie

Nie żałuj sobie barszczu czerwonego na święta, zwłaszcza gdy przygotujesz go na własnym zakwasie! A ten warto nastawić tydzień lub dwa przed wigilią. Jednak tak naprawdę najlepiej go nastawiać i pić regularnie, przynajmniej przez całą zimę.

  • Zakwas na barszcz czerwony to skarbnica witamin i minerałów oraz naturalny probiotyk.
  • Znajdziesz w nim żelazo, kwas foliowy, wapń, magnez i potas, dużo witaminy C i witaminy z grupy B. 
  • Zakwas z buraków oczyszcza i wspiera leczenie niedokrwistości, zwiększa ilość czerwonych krwinek.
  • Korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit i reguluje pracę układu trawiennego.
  • Wzmacnia odporność.
  • Oczyszcza organizm z toksyn. 

Jak zrobić zakwas na barszcz czerwony?

Do fermentacji buraków najlepsze będzie kamionkowe naczynie lub duży wyparzony słój. 

Dobry zakwas, prócz soczystych buraków, potrzebuje świeżego czosnku oraz aromatycznych przypraw: liści laurowych, ziela angielskiego i ziarnistego pieprzu. Możesz też dodać suszony koperek, kilka goździków oraz kilkanaście ziaren kolendry.

Na każdy litr przegotowanej wody, którą zalewasz buraki, potrzebujesz 1 płaskiej łyżki soli. Jeśli zależy ci na czasie, woda powinna być gorąca. Fermentację przyspieszy też dodanie skórki z chleba razowego.

Zakwas na barszcz czerwony: prosty przepis w 3 krokach

41388350_m
Do przygotowania zakwasu na barszcz czerwony najlepsze będzie kamionkowe naczynie
Fot. 123rf.com
  1. Wyszoruj, obierz i posiekaj w plasterki 1,5 kg buraków (użyj rękawiczek). Ułóż je w kamionkowym garnku lub wyparzonym szklanym naczyniu.
  2. Dodaj 5 ząbków czosnku, 10 liści laurowych, 15 ziaren ziela ang. i kilka ziaren pieprzu. Wlej taką ilość posolonej wody, by przykryła buraki.
  3. Naczynie przykryj, odstaw w ciepłe miejsce. Po tygodniu zbierz pianę. Odcedź zakwas. W butelce lub słoiku przechowuj w lodówce 2-3 tyg.

Jak zrobić barszcz czerwony bez zakwasu?

Jeśli nie udało ci się na czas nastawić zakwasu, przygotuj barszcz ze świeżych buraków, suszonych grzybów i przypraw. Aby miał kwaskowy posmak, dodaj do gotowania kilka jabłek. Możesz też doprawić zupę wodą z kiszonych ogórków.

Czytaj więcej