Fit ciasta przygotowywane są ze świeżych owoców i warzyw, niskotłuszczowych produktów mlecznych oraz naturalnych słodzików. Są zdrowe i bardzo aromatyczne. Odkryj przepisy na fit ciasto marchewkowe, bananowe, dyniowe, z serka wiejskiego, ze skyrem, z cukinii, z truskawkami,a także pyszne, rozpływające się ustach błyskawiczne fit ciasto bez pieczenia z daktylami.
Filiżanka ulubionej kawy z kawałkiem słodkiego, aromatycznego ciasta to jedna z największych przyjemności. Niestety, większość wypieków zawiera dużo masła, mąki oraz cukru, przez co są bardzo kaloryczne i nie są sprzymierzeńcami w odchudzaniu. Nie musisz jednak im się opierać i rezygnować z całej uczty. Istnieje wiele pysznych, aromatycznych fit ciast, które mają mniej kalorii i same zdrowe składniki. Przepisy bazują na mące pełnoziarnistej, mące orkiszowej lub owsianej, słodzikach, a także owocach i warzywach. Pyszne fit ciasto przygotujesz m.in. z cukinią, z bananami, jabłkami, marchewką lub z truskawkami.
Fit ciasto marchewkowe
Składniki:
- 2 duże marchewki (ok. 300 g),
- 3 jajka rozm. M,
- 150 g mąki pełnoziarnistej,
- 2 łyżki oleju z pestek winogron,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka erytrytolu,
- płatki owsiane do posypania (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Marchewki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- Jajka ubij z erytrytolem i olejem z pestek winogron na puszystą masę.
- Do masy dodaj przesianą na sitku mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon.
- Na końcu dodaj startą marchewkę i dokładnie wymieszaj.
- Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Fit ciasto marchewkowe piecz około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto):
Kalorie: 1000 kcal
Białko: 23 g
Węglowodany: 140 g
Tłuszcz: 40 g
Błonnik: 14 g
3 proste przepisy na fit ciasto marchewkowe bez cukru, które możesz jeść bez ograniczeń

Fit ciasto marchewkowe
fot. 123 RF
Fit ciasto dyniowe
Składniki:
- 300 g puree z dyni,
- 2 jajka rozm. M,
- 150 g mąki pełnoziarnistej,
- 50 g skyru naturalnego,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 2 łyżki erytrytolu.
Przygotowanie:
- Dynię ugotuj lub upiecz i zmiksuj na puree.
- Jajka połącz z erytrytolem, jajkami i puree dyniowym.
- Do masy dodaj przesianą na sitku mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon.
- Przelej masę do formy.
- Fit ciasto dyniowe piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto):
Kalorie: 800 kcal
Białko: 26 g
Węglowodany: 120 g
Tłuszcz: 20 g
Błonnik: 18 g

Fit ciasto dyniowe
fot. 123 RF
Fit ciasto bananowe
Składniki:
- 2 duże dojrzałe banany,
- 2 jajka rozm.M,
- 100 g mąki owsianej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- łyżka erytrytolu.
Przygotowanie:
- Banany rozgnieć lub zblenduj na puree.
- Jajka ubij z erytrytolem na puszystą masę, a następnie dodaj banany.
- Wymieszaj suche składniki (mąka owsiana, proszek do pieczenia, cynamon) i połącz z mokrymi.
- Przelej ciasto do formy.
- Fit ciasto bananowe piecz ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto):
Kalorie: 750 kcal
Białko: 18 g
Węglowodany: 120 g
Tłuszcz: 16 g
Błonnik: 10 g
Fit ciasto bananowe: słodkie, niskokaloryczne, bez cukru. Możesz jeść je na diecie!

Fit ciasto bananowe
fot. 123 RF
Fit ciasto z cukinii
Składniki:
- 2 średnie cukinie (ok. 300 g),
- 3 jajka rozm.M,
- 100 g mąki orkiszowej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżka erytrytolu.
Przygotowanie:
- Cukinie zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- Jajka ubij z erytrytolem na puszystą masę, a następnie dodaj startą cukinię.
- Do masy dodaj przesianą na sitku mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do formy.
- Fit ciasto z cukinii piecz ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto):
Kalorie: 600 kcal
Białko: 22 g
Węglowodany: 70 g
Tłuszcz: 20 g
Błonnik: 16 g

Fit ciasto z cukinii
fot. 123 RF
Fit ciasto z truskawkami
Składniki:
- 200 g świeżych truskawek,
- 2 jajka rozm. M,
- 100 g mąki pełnoziarnistej,
- 50 g mąki kokosowej,
- 50 ml mleka 0,5%,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki erytrytolu.
Przygotowanie:
- Truskawki pokrój na mniejsze kawałki.
- Jajka ubij z erytrytolem i mlekiem.
- Do masy dodaj przesiane na sitku mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszaj.
- Na koniec dodaj truskawki i przelej ciasto do formy.
- Fit ciasto z truskawkami piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 30-35 minut.
Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto):
Kalorie: 700 kcal
Białko: 20 g
Węglowodany: 90 g
Tłuszcz: 18 g
Błonnik: 12 g
Błyskawiczne ciasta i desery z truskawkami. Zrobisz je w 30 minut!

Fit ciasto z truskawkami
fot. 123 RF
Fit ciasto bez pieczenia z daktylami
Składniki:
- 200 g miękkich daktyli bez pestek,
- 100 g migdałów,
- 50 g wiórków kokosowych,
- 2 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,
- łyżka erytrytolu (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Daktyle namocz w gorącej wodzie i pozostaw na ok. 10 minut. Następnie zblenduj.
- Migdały zmiel w malakserze.
- Połącz: zblendowane daktyle, migdały, wiórki kokosowe, kakao oraz erytrytol. Masa ma być gęsta i kleista.
- Przełóż masę do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto):
Kalorie: 1200 kcal
Białko: 18 g
Węglowodany: 150 g
Tłuszcz: 70 g
Błonnik: 20 g

Fit ciasto bez pieczenia z daktylami
fot. 123 RF
Fit ciasto z jabłkami
Składniki:
- 3 duże jabłka,
- 2 jajka rozm.M
- 100 g mąki owsianej,
- 50 ml jogurtu greckiego light,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki erytrytolu.
Przygotowanie:
- Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki lub w półksiężyce.
- Jajka wymieszaj erytrytolem i jogurtem greckim.
- Do masy dodaj przesianą na sitku mąkę owsianą, proszek do pieczenia, cynamon oraz kawałki jabłek.
- Przelej ciasto do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 40 minut.
Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto):
Kalorie: 600 kcal
Białko: 20 g
Węglowodany: 85 g
Tłuszcz: 10 g
Błonnik: 12 g
Fit szarlotka: 4 najlepsze przepisy na niskokaloryczne ciasta. Mają mało tłuszczu i ani grama cukru

Fit ciasto z jabłkami
fot. 123 RF
Fit ciasto z serka wiejskiego
Składniki:
- 250 g serka wiejskiego lekkiego,
- 2 jajka rozm. M,
- 100 g mąki pełnoziarnistej,
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 łyżki erytrytolu.
Przygotowanie:
- Jajka wymieszaj z erytrytolem i serkiem wiejskim
- Dodaj przesianą na sitku mąkę pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia.
- Przelej masę do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 30 minut.
Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto):
Kalorie: 800 kcal
Białko: 40 g
Węglowodany: 60 g
Tłuszcz: 40 g
Błonnik: 8 g
Fit ciasta z serka wiejskiego: 3 przepisy na pyszne, niskokaloryczne i pełne białka wypieki. Dla aktywnych i na diecie

Fit ciasto z serka wiejskiego
fot. 123 RF
4 proste i szybkie przepisy na fit ciasta z płatków owsianych. Idealne, gdy jesteś na diecie