8 przepisów na niskokaloryczne fit ciasta
Fit ciasta - przepisy na niskokaloryczne, zdrowe wypieki
Fot. 123 RF

8 przepisów na niskokaloryczne fit ciasta

Fit ciasta przygotowywane są ze świeżych owoców i warzyw, niskotłuszczowych produktów mlecznych oraz naturalnych słodzików. Są zdrowe i bardzo aromatyczne. Odkryj przepisy na fit ciasto marchewkowe, bananowe, dyniowe, z serka wiejskiego, ze skyrem, z cukinii, z truskawkami,a także pyszne, rozpływające się ustach błyskawiczne fit ciasto bez pieczenia z daktylami.

 

Filiżanka ulubionej kawy z kawałkiem słodkiego, aromatycznego ciasta to jedna z największych przyjemności. Niestety, większość wypieków zawiera dużo masła, mąki oraz cukru, przez co są bardzo kaloryczne i nie są sprzymierzeńcami w odchudzaniu. Nie musisz jednak im się opierać i rezygnować z całej uczty. Istnieje wiele pysznych, aromatycznych fit ciast, które mają mniej kalorii i same zdrowe składniki. Przepisy bazują na mące pełnoziarnistej, mące orkiszowej lub owsianej, słodzikach, a także owocach i warzywach. Pyszne fit ciasto przygotujesz m.in. z cukinią, z bananami, jabłkami, marchewką lub z truskawkami.

Fit ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 2 duże marchewki (ok. 300 g),
  • 3 jajka rozm. M, 
  • 150 g mąki pełnoziarnistej,
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 łyżka erytrytolu,
  • płatki owsiane do posypania (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Marchewki zetrzyj na tarce na drobnych oczkach. 
  2. Jajka ubij z erytrytolem i olejem z pestek winogron na puszystą masę.
  3. Do masy dodaj przesianą na sitku mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon.
  4. Na końcu dodaj startą marchewkę i dokładnie wymieszaj.
  5. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Fit ciasto marchewkowe piecz około 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto): 

Kalorie: 1000 kcal

Białko: 23 g

Węglowodany: 140 g

Tłuszcz: 40 g

Błonnik: 14 g

3 proste przepisy na fit ciasto marchewkowe bez cukru, które możesz jeść bez ograniczeń

Fit ciasto marchewkowe 92522004_m

Fit ciasto marchewkowe
fot. 123 RF

Fit ciasto dyniowe

Składniki:

  1. 300 g puree z dyni,
  2. 2 jajka rozm. M,
  3. 150 g mąki pełnoziarnistej,
  4. 50 g skyru naturalnego,
  5. 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  6. 1/2 łyżeczki cynamonu,
  7. 2 łyżki erytrytolu.

Przygotowanie:

  • Dynię ugotuj lub upiecz i zmiksuj na puree.
  • Jajka połącz z erytrytolem, jajkami i puree dyniowym.
  • Do masy dodaj przesianą na sitku mąkę, proszek do pieczenia oraz cynamon.
  • Przelej masę do formy.
  • Fit ciasto dyniowe piecz ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto): 

Kalorie: 800 kcal

Białko: 26 g

Węglowodany: 120 g

Tłuszcz: 20 g

Błonnik: 18 g

Fit ciasto dyniowe 175554451_m

Fit ciasto dyniowe
fot. 123 RF

Fit ciasto bananowe

Składniki:

  • 2 duże dojrzałe banany,
  • 2 jajka rozm.M,
  • 100 g mąki owsianej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • łyżka erytrytolu.

Przygotowanie:

  1. Banany rozgnieć lub zblenduj na puree.
  2. Jajka ubij z erytrytolem na puszystą masę, a następnie dodaj banany. 
  3. Wymieszaj suche składniki (mąka owsiana, proszek do pieczenia, cynamon) i połącz z mokrymi. 
  4. Przelej ciasto do formy.
  5. Fit ciasto bananowe piecz ok. 30-35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto): 

Kalorie: 750 kcal

Białko: 18 g

Węglowodany: 120 g

Tłuszcz: 16 g

Błonnik: 10 g

Fit ciasto bananowe: słodkie, niskokaloryczne, bez cukru. Możesz jeść je na diecie!

Fit ciasto bananowe 188627882_m

Fit ciasto bananowe
fot. 123 RF

Fit ciasto z cukinii

Składniki:

  • 2 średnie cukinie (ok. 300 g),
  • 3 jajka rozm.M,
  • 100 g mąki orkiszowej, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka erytrytolu. 

Przygotowanie:

  1. Cukinie zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
  2. Jajka ubij z erytrytolem na puszystą masę, a następnie dodaj startą cukinię.
  3. Do masy dodaj przesianą na sitku mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i dokładnie wymieszaj. 
  4. Przelej ciasto do formy.
  5. Fit ciasto z cukinii piecz ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto): 

Kalorie: 600 kcal

Białko: 22 g

Węglowodany: 70 g

Tłuszcz: 20 g

Błonnik: 16 g

Fit ciasto z cukinii 120706140_m

Fit ciasto z cukinii
fot. 123 RF

Fit ciasto z truskawkami

Składniki:

  • 200 g świeżych truskawek,
  • 2 jajka rozm. M,
  • 100 g mąki pełnoziarnistej,
  • 50 g mąki kokosowej,
  • 50 ml mleka 0,5%,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki erytrytolu.

Przygotowanie:

  • Truskawki pokrój na mniejsze kawałki.
  • Jajka ubij z erytrytolem i mlekiem. 
  • Do masy dodaj przesiane na sitku mąki oraz proszek do pieczenia i wymieszaj.
  • Na koniec dodaj truskawki i przelej ciasto do formy.
  • Fit ciasto z truskawkami piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 30-35 minut.

Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto): 

Kalorie: 700 kcal

Białko: 20 g

Węglowodany: 90 g

Tłuszcz: 18 g

Błonnik: 12 g

Błyskawiczne ciasta i desery z truskawkami. Zrobisz je w 30 minut!

Fit ciasto z truskawkami 127042001_m

Fit ciasto z truskawkami
fot. 123 RF

Fit ciasto bez pieczenia z daktylami 

Składniki:

  • 200 g miękkich daktyli bez pestek, 
  • 100 g migdałów, 
  • 50 g wiórków kokosowych,
  • 2 łyżki kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, 
  • łyżka erytrytolu (opcjonalnie).

Przygotowanie:

  • Daktyle namocz w gorącej wodzie i pozostaw na ok. 10 minut. Następnie zblenduj. 
  • Migdały zmiel w malakserze.
  • Połącz: zblendowane daktyle, migdały, wiórki kokosowe, kakao oraz erytrytol. Masa ma być gęsta i kleista.
  • Przełóż masę do formy i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto): 

Kalorie: 1200 kcal

Białko: 18 g

Węglowodany: 150 g

Tłuszcz: 70 g

Błonnik: 20 g

Fit ciasto bez pieczenia z daktylami  144992122_m

Fit ciasto bez pieczenia z daktylami 
fot. 123 RF

Fit ciasto z jabłkami

Składniki:

  • 3 duże jabłka,
  • 2 jajka rozm.M
  • 100 g mąki owsianej, 
  • 50 ml jogurtu greckiego light, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki erytrytolu.

Przygotowanie:

  • Jabłka obierz i pokrój na małe kawałki lub w półksiężyce. 
  • Jajka wymieszaj erytrytolem i jogurtem greckim.
  • Do masy dodaj przesianą na sitku mąkę owsianą, proszek do pieczenia, cynamon oraz kawałki jabłek.
  • Przelej ciasto do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 40 minut.

Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto): 

Kalorie: 600 kcal

Białko: 20 g

Węglowodany: 85 g

Tłuszcz: 10 g

Błonnik: 12 g

Fit szarlotka: 4 najlepsze przepisy na niskokaloryczne ciasta. Mają mało tłuszczu i ani grama cukru

Fit ciasto z jabłkami 153936518_m

Fit ciasto z jabłkami
fot. 123 RF

Fit ciasto z serka wiejskiego

Składniki:

  • 250 g serka wiejskiego lekkiego, 
  • 2 jajka rozm. M, 
  • 100 g mąki pełnoziarnistej, 
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki erytrytolu.

Przygotowanie:

  1. Jajka wymieszaj z erytrytolem i serkiem wiejskim 
  2. Dodaj przesianą na sitku mąkę pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. 
  3. Przelej masę do formy i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C ok. 30 minut.

Kaloryczność i makroskładniki (całe ciasto): 

Kalorie: 800 kcal

Białko: 40 g

Węglowodany: 60 g

Tłuszcz: 40 g

Błonnik: 8 g

Fit ciasta z serka wiejskiego: 3 przepisy na pyszne, niskokaloryczne i pełne białka wypieki. Dla aktywnych i na diecie

Fit ciasto z serka wiejskiego 148981880_m

Fit ciasto z serka wiejskiego
fot. 123 RF

4 proste i szybkie przepisy na fit ciasta z płatków owsianych. Idealne, gdy jesteś na diecie

Czytaj więcej