Odkryj łatwe przepisy na fit ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi, puszyste fit ciasto marchewkowe z jogurtem oraz niesamowicie wilgotne fit ciasto marchewkowe z jabłkami. Przygotujesz je w kilka minut, a wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w kuchni.
Ciasto marchewkowe to jedno z najpopularniejszych ciast, które króluje na polskich stołach. Niestety, tradycyjne przepisy często zawierają dużą ilość cukru i tłuszczu, przez co są dość kaloryczne. Można jednak przygotować ich zdrowszą wersję np. z dodatkiem płatków owsianych, z jogurtem lub jabłkami, które nadają mu wspaniałej wilgoci. Fit ciasta marchewkowe są równie pyszne i puszyste jak klasyczne wypieki, ale znacznie zdrowsze i bardziej sycące. Są idealnym wyborem na deser do kawy, pożywne śniadanie lub spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół.
Aby urozmaicić smak niskokalorycznych wypieków polej je roztopioną gorzką czekoladą (min. 80% kakao), syropem daktylowym, musem ze świeżych owoców lub serkiem homogenizowanym z dodatkiem miodu lub ulubionej konfitury. Doskonale będą smakować również z masłem orzechowym np. migdałowym lub z nerkowców.
Czym zastąpić cukier w fit ciastach marchewkowych?
Aby zmniejszyć kaloryczność ciasta marchewkowego, zamiast białego cukru użyj naturalnych zamienników – erytrytolu, ksylitolu lub stewii. Są zdrowsze i nadają wypiekom wspaniałej słodyczy. Możesz również dodać miód, syrop klonowy lub daktylowy, które będą dodatkowym źródłem witamin i minerałów. Pamiętaj jednak, że choć są zdrowe, to zawierają sporo kalorii, dlatego nie przesadzaj z ich ilością.
4 proste i szybkie przepisy na fit ciasta z płatków owsianych. Idealne, gdy jesteś na diecie
Fit ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi
Dzięki dużej zawartości błonnika, kawałek tego słodkiego wypieku zapewni uczucie sytości na długi czas.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki:
- 5 średnich marchewek,
- 2 szklanki płatków owsianych górskich,
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 4 jajka rozm. M,
- 4 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii,
- 125 ml oleju z pestek winogron,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Marchewki obierz i zetrzyj drobno na tarce.
- W dużej misce wymieszaj jajka, olej z pestek winogron i ulubiony słodzik.
- W osobnej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
- Połącz suche i mokre składniki.
- Na koniec dodaj do masy starte marchewki i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
- Fit ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi piecz około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Fit ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi
fot. 123 rf
Fit ciasto marchewkowe z jogurtem
Ciasto marchewkowe z jogurtem jest wyjątkowo wilgotne i puszyste. Rozpływa się w ustach!
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki:
- 5 średnich marchewek,
- 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego light,
- 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
- 4 jajka rozm. M,
- 3-4 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii,
- 125 ml oleju z pestek winogron,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli.
- W drugiej misce ubij jajka z olejem i jogurtem. Dodaj do masy wybrany słodzik i dokładnie wymieszaj.
- Połącz suche składniki z mokrymi.
- Na koniec dodaj startą marchewkę i wymieszaj szpatułką.
- Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto marchewkowe z jogurtem piecz około 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Fit ciasto marchewkowe z jogurtem
fot. 123 rf
Fit ciasto marchewkowe z jabłkami
Fit ciasto marchewkowe z jabłkami jest niskokaloryczne i pełne smaku. Podbije podniebienia wszystkich.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Składniki:
- 3 średnie marchewki,
- 3 jabłka średniej wielkości (np. Szara Reneta, Cortland),
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 1/2 szklanki mleka 0,5%,
- 3 jajka rozm. M,
- 3-4 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii
- 125 ml oleju z pestek winogron,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Marchewkę oraz jabłka zetrzyj drobno na tarce.
- W misce wymieszaj suche składniki: mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli.
- W drugiej misce ubij jajka z olejem i mlekiem. Dodaj ulubiony słodzik i dokładnie wymieszaj.
- Połącz suche składniki z mokrymi.
- Na koniec dodaj startą marchewkę oraz jabłka i wymieszaj szpatułką.
- Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Fit ciasto marchewkowe z jabłkami piecz około 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Fit ciasto marchewkowe z jabłkami
fot. 123 rf