3 proste przepisy na fit ciasto marchewkowe bez cukru, które możesz jeść bez ograniczeń
Fit ciasto marchewkowe - proste i szybkie przepisy
Fot. 123 rf

3 proste przepisy na fit ciasto marchewkowe bez cukru, które możesz jeść bez ograniczeń

Odkryj łatwe przepisy na fit ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi, puszyste fit ciasto marchewkowe z jogurtem oraz niesamowicie wilgotne fit ciasto marchewkowe z jabłkami. Przygotujesz je w kilka minut, a wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w kuchni.

Ciasto marchewkowe to jedno z najpopularniejszych ciast, które króluje na polskich stołach. Niestety, tradycyjne przepisy często zawierają dużą ilość cukru i tłuszczu, przez co są dość kaloryczne. Można jednak przygotować ich zdrowszą wersję np. z dodatkiem płatków owsianych, z jogurtem lub jabłkami, które nadają mu wspaniałej wilgoci. Fit ciasta marchewkowe są równie pyszne i puszyste jak klasyczne wypieki, ale znacznie zdrowsze i bardziej sycące. Są idealnym wyborem na deser do kawy, pożywne śniadanie lub spotkanie w gronie rodziny i przyjaciół.

Aby urozmaicić smak niskokalorycznych wypieków polej je roztopioną gorzką czekoladą (min. 80% kakao), syropem daktylowym, musem ze świeżych owoców lub serkiem homogenizowanym z dodatkiem miodu lub ulubionej konfitury. Doskonale będą smakować również z masłem orzechowym np. migdałowym lub z nerkowców.

Czym zastąpić cukier w fit ciastach marchewkowych?

Aby zmniejszyć kaloryczność ciasta marchewkowego, zamiast białego cukru użyj naturalnych zamienników – erytrytolu, ksylitolu lub stewii. Są zdrowsze i nadają wypiekom wspaniałej słodyczy. Możesz również dodać miód, syrop klonowy lub daktylowy, które będą dodatkowym źródłem witamin i minerałów. Pamiętaj jednak, że choć są zdrowe, to zawierają sporo kalorii, dlatego nie przesadzaj z ich ilością.

4 proste i szybkie przepisy na fit ciasta z płatków owsianych. Idealne, gdy jesteś na diecie

Fit ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi

Dzięki dużej zawartości błonnika, kawałek tego słodkiego wypieku zapewni uczucie sytości na długi czas.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Składniki:

  • 5 średnich marchewek,
  • 2 szklanki płatków owsianych górskich,
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 4 jajka rozm. M,
  • 4 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii,
  • 125 ml oleju z pestek winogron,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Marchewki obierz i zetrzyj drobno na tarce.
  2. W dużej misce wymieszaj jajka, olej z pestek winogron i ulubiony słodzik.
  3. W osobnej misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, cynamon i szczyptę soli.
  4. Połącz suche i mokre składniki.
  5. Na koniec dodaj do masy starte marchewki i delikatnie wymieszaj szpatułką.
  6. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
  7. Fit ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi piecz około 40-45 minut w temperaturze 180°C.

Fit ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi

Fit ciasto marchewkowe z płatkami owsianymi
fot. 123 rf

Fit ciasto marchewkowe z jogurtem

Ciasto marchewkowe z jogurtem jest wyjątkowo wilgotne i puszyste. Rozpływa się w ustach!

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Składniki:

  • 5 średnich marchewek,
  • 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego light,
  • 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej,
  • 4 jajka rozm. M,
  • 3-4 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii,
  • 125 ml oleju z pestek winogron,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli.
  2. W drugiej misce ubij jajka z olejem i jogurtem. Dodaj do masy wybrany słodzik i dokładnie wymieszaj.
  3. Połącz suche składniki z mokrymi.
  4. Na koniec dodaj startą marchewkę i wymieszaj szpatułką.
  5. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Ciasto marchewkowe z jogurtem piecz około 45-50 minut w temperaturze 180°C.

Fit ciasto marchewkowe z jogurtem

Fit ciasto marchewkowe z jogurtem
fot. 123 rf

Fit ciasto marchewkowe z jabłkami

Fit ciasto marchewkowe z jabłkami jest niskokaloryczne i pełne smaku. Podbije podniebienia wszystkich.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Składniki:

  • 3 średnie marchewki,
  • 3 jabłka średniej wielkości (np. Szara Reneta, Cortland),
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
  • 1/2 szklanki mleka 0,5%,
  • 3 jajka rozm. M,
  • 3-4 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii
  • 125 ml oleju z pestek winogron,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Marchewkę oraz jabłka zetrzyj drobno na tarce.
  2. W misce wymieszaj suche składniki: mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia, cynamon oraz szczyptę soli.
  3. W drugiej misce ubij jajka z olejem i mlekiem. Dodaj ulubiony słodzik i dokładnie wymieszaj.
  4. Połącz suche składniki z mokrymi.
  5. Na koniec dodaj startą marchewkę oraz jabłka i wymieszaj szpatułką.
  6. Przełóż ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Fit ciasto marchewkowe z jabłkami piecz około 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.

Fit ciasto marchewkowe z jabłkami

Fit ciasto marchewkowe z jabłkami
fot. 123 rf

Czytaj więcej