Odkryj przepisy na pyszne fit ciasto bananowe z czekoladą, z jabłkami, z orzechami, z płatkami owsianymi, z daktylami oraz jednoporcjowy bananowy deser z mikrofalówki. Przygotujesz je w kilka minut!
Fit ciasta bananowe to idealny wybór dla osób na diecie i dbających o zdrowie. W przeciwieństwie do klasycznego przepisu mają mniej tłuszczu i nie zawierają ani grama cukru – słodyczy nadają mu owoce oraz naturalne zamienniki, takie jak: erytrytol, ksylitol czy stewia.
Banany są żródłem potasu (ok. 360 mg w 100 g), magnezu, fosforu, jodu, witamin (A, C, B6, E, K) oraz błonnika, który wspomaga nasz układ trawienny, dzięki czemu wypieki na ich bazie są również bardzo zdrowe.
Fit ciasta bananowe możesz przygotować w kilku wersjach m.in. z czekoladą, z płatkami owsianymi, z jabłkami lub z orzechami. Kiedy najdzie cię ochota na coś słodkiego możesz również zrobić jednoporcjowe fit ciasto bananowe w mikrofalówce. Szybko zaspokoi głód i doda energii.
4 proste i szybkie przepisy na fit ciasta z płatków owsianych. Idealne, gdy jesteś na diecie
Wilgotne fit ciasto czekoladowo-bananowe
Składniki:
- 4 dojrzałe banany,
- 160 g mąki pełnoziarnistej,
- 50 g gorzkiego kakao o obniżonej zawartości tłuszczu,
- 3 jajka rozm. M,
- 100 ml oleju z pestek winogron,
- 3-4 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g gorzkiej czekolady min. 80%,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Banany obierz i rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę.
- W dużej misce wymieszaj jajka, słodzik oraz olej z pestek winogron.
- Dodaj suche składniki: mąkę pełnoziarnistą, gorzkie kakao, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.
- Do masy dodaj puree bananowe i delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.
- Fit ciasto czekoladowo-bananowe piecz około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Fit ciasto czekoladowo-bananowe
fot. 123 rf
Fit ciasto bananowe bez cukru z orzechami
Składniki:
- 4 dojrzałe banany,
- 160 g mąki pełnoziarnistej,
- 50 g mielonych orzechów,
- 3-4 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii,
- 3 jajka rozm. M,
- 100 ml oleju z pestek winogron,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Banany obierz i rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę.
- W dużej misce wymieszaj jajka, słodzik oraz olej z pestek winogron.
- Dodaj mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i wymieszaj.
- Dodaj rozgniecione banany oraz orzechy.
- Tortownicę o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przełóż do niej ciasto.
- Fit ciasto bananowe z orzechami piecz około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Fit ciasto bananowe bez cukru z orzechami
fot. 123 rf
Fit ciasto bananowe z płatkami owsianymi
Składniki:
- 5 dojrzałych dużych bananów,
- 300 g płatków owsianych górskich,
- 100 g mąki orkiszowej,
- 100 ml gęstego jogurtu naturalnego lub greckiego light,
- 3 jajka rozm. M,
- 3 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Banany obierz i rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę.
- W misce wymieszaj jajka, ulubiony słodzik oraz jogurt.
- Dodaj do masy płatki owsiane, mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, wymieszaj.
- Na koniec dodaj puree bananowe.
- Masę przełóż do tortownicy o średnicy 24 cm.
- Fit ciasto bananowe z płatkami owsianymi piecz około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Fit ciasto bananowe z płatkami owsianymi
fot. 123 rf
Fit ciasto bananowe z jabłkami
Składniki:
- 4 dojrzałe banany;
- 2 średnie jabłka (np. Szara Reneta, Cortland, Ligol);
- 200 g mąki orkiszowej;
- 3-4 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii;
- 3 jajka rozm. M;
- 100 ml oleju z pestek winogron;
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia;
- szczypta soli.
Przygotowanie:
- Banany obierz i rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładką masę.
- Jabłka obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach.
- W misce wymieszaj jajka, olej z pestek winogron oraz słodzik.
- Dodaj mąkę orkiszową, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli, wymieszaj.
- Na koniec dodaj puree bananowe i starte jabłka.
- Ciasto przelej do tortownicy o średnicy 24 cm.
- Fit ciasto bananowe z jabłkami piecz około 40-45 minut w temperaturze 180°C.
Fit ciasto bananowe z jabłkami
fot. 123 rf
Fit ciasto bananowe z daktylami
Składniki:
- 4 duże dojrzałe banany,
- 200 g suszonych daktyli bez pestek,
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 2 łyżki erytrytolu/ksylitolu/stewii,
- 3 jajka rozm. M,
- 1/2 szklanki mleka 0,5%,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
- Daktyle zalej gorącą wodę i odstaw na 10 minut. Następnie odsącz je i zblenduj do uzyskania pasty.
- Banany rozgnieć widelcem na puree i połącz z daktylami.
- W misce połącz mąkę pełnoziarnistą, proszek do pieczenia oraz cynamon.
- W drugiej wymieszaj jajka, słodzik i mleko.
- Połącz suche składniki z mokrymi.
- Na koniec dodaj puree bananowo-daktylowe.
- Przełóż masę do tortownicy o średnicy 24 cm.
- Fit ciasto bananowe z daktylami piecz przez ok. 45 minut w 180°C.
Fit ciasto bananowe z daktylami
fot. 123 rf
Jednoporcjowe fit ciasto bananowe z mikrofali
Składniki:
- 1 średniej wielkości dojrzały banan,
- 1 jajko rozm. M,
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka mleka 0,5 %,
- 1 łyżeczka erytrytolu/ksylitolu/stewii,
- 20 g orzechów (opcjonalnie).
Przygotowanie:
- Banana rozgnieć widelcem na puree.
- W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Wlej masę do filiżanki, kubka lub kokilki.
- Fit ciasto bananowe podgrzewaj w mikrofali na najwyższej mocy przez ok. 2 minuty.
Jednoporcjowe fit ciasto bananowe z mikrofali
fot. 123 rf