Błyskawiczny sernik z truskawkami i białą czekoladą przygotujesz w 30 minut!
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Błyskawiczne ciasta i desery z truskawkami. Zrobisz je w 30 minut!
01.06.2022 15:23
Nie masz czasu na zrobienie deseru, a wiesz, że za chwilę wpadną goście? Wykorzystaj sezon na truskawki i przygotuj pyszne ciasta i desery z tymi owocami. Według naszych przepisów zrobisz je w 30 minut! Wypróbuj propozycje na sernik z truskawkami i białą czekoladą, truskawkowe tiramisu, omlet biszkoptowy z truskawkami, francuskie ciastka nadziewane oraz truskawkową charlotte.
Ciasto i deser z truskawkami możesz zrobić w ekspresowym tempie - maksymalnie w pół godziny!. Wykorzystasz do tego te pyszne sezonowe owoce i gotowe półprodukty, takie jak np. biszkopty czy ciasto francuskie, dlatego zawsze warto mieć je pod ręką na wszelki wypadek.
Jak zrobić najlepsze desery z truskawkami? Kuchenne triki
Truskawki myj dopiero tuż przed jedzeniem lub użyciem. Umyte wcześniej będą się błyskawicznie psuć, nawet jeśli będą przechowywane w lodówce.
Truskawki przechowuj, myj i pozostawiaj do ocieknięcia razem z szypułkami. Dzięki temu owoce nie stracą cennego soku i zachowają dekoracyjny kształt.
Truskawki zawierają dużo wody. Jeśli nie chcesz, aby spód ciasta (np. kruchej tarty) zrobił się mokry i stracił chrupkość, przed nałożeniem owoców posyp go wiórkami kokosowymi lub uprażonymi migdałami w płatkach.
Surowe truskawki wyłożone na ciasto będą puszczać soki burząc jego fakturę, ponadto będą się szybko psuć. Aby tego uniknąć, wrzuć je do tężejącej galaretki truskawkowej i wyłóż na ciasto.
Sernik z truskawkami i białą czekoladą
Składniki:
150 g dowolnych ciasteczek
100 g masła
3 tabliczki białej czekolady (po 100 g)
2-3 łyżki mleka
1 kg trzykrotnie mielonego białego sera
300 g truskawek
listki mięty do dekoracji
Sposób przygotowania:
Ciasteczka włóż do woreczka strunowego, zamknij. Rozdrobnij je za pomocą wałka do ciasta lub tłuczka do mięsa. Przełóż do niedużej miski. Masło rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w rondelku.
Płynne masło wlej do miski z rozdrobnionymi ciasteczkami. Wymieszaj starannie łyżką. Powstałą masą wylep spód tortownicy o średnicy 22 cm. Odstaw do lodówki do lekkiego stężenia.
Tabliczki białej czekolady połam na kawałki. Rozpuść razem z mlekiem w mikrofalówce lub w gorącej kąpieli wodnej. Wlej do miski z mielonym białym serem. Zmiksuj razem na puszystą masę.
Truskawki przebierz, opłucz, pozbaw szypułek. Osącz je na sicie lub na ręczniku kuchennym. Pokrój na połówki lub na ćwiartki.
Tortownicę ze schłodzonym i stężałym spodem wyjmij z lodówki. Nałóż połowę masy serowo- czekoladowej. Rozłóż część truskawek. Na nich umieść resztę masy na sernik. Wyrównaj wierzch. Odstaw do lodówki do stężenia. Przed podaniem na stół udekoruj pozostałymi owocami oraz listkami mięty.
Błyskawiczny deser tiramisu z truskawkami
Składniki:
150 ml kawy
likier migdałowy
cukier puder
200 ml kremówki
250 g serka mascarpone
1 op. biszkoptów
300 g truskawek
Sposób przygotowania:
Ciepły napar kawy dopraw do smaku łyżką likieru amaretto (lub aromatem migdałowym). Kremówkę ubij z 2-3 łyżkami cukru pudru. Zmiksuj z serkiem mascarpone. Umyj, osusz i odszypułkuj truskawki. Kilka owoców pokrój w plasterki, resztę rozmiksuj lub rozgnieć widelcem.
W pucharkach układaj na przemian zanurzane w kawie biszkopty, rozgniecione truskawki oraz masę serowo-śmietanową. Deser odstaw do lodówki. Przed podaniem ozdób plasterkami owoców.
Omlet biszkoptowy z truskawkami
Składniki:
5 jajek
5 łyżek mąki
5 łyżek cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 garści truskawek
sól
Sposób przygotowania:
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na pianę z dodatkiem szczypty soli (piana na omlet biszkoptowy nie musi być bardzo sztywna). Żółtka wbij do osobnej miski, rozkłóć widelcem.
Do miski z żółtkami dodaj cukier oraz mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Zmiksuj na puszystą masę, delikatnie połącz z ubitą pianą.
Truskawki opłucz, pozbaw szypułek, osącz na sicie lub osusz na papierowym ręczniku kuchennym. Przekrój na połówki.
Piekarnik rozgrzej do temp. 200⁰C (grzałka górna i dolna). Ciasto przelej do żaroodpornego naczynia. Ułóż połówki truskawek. Wstaw do piekarnika. Piecz do suchego patyczka (20-25 minut).
Błyskawiczna charlotte z truskawkami
Składniki:
600 g dojrzałych truskawek
8 łyżek cukru pudru
2 opakowania podłużnych biszkoptów z cukrem
2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
1 pełna łyżka żelatyny
1/2 l kremówki 36 proc.
Sposób przygotowania:
Truskawki oczyść, odłóż 200 g. Resztę zblenduj na mus (jeśli chcesz, przetrzyj przez sito). Połącz z 3 łyżkami cukru pudru. Żelatynę rozpuść w rondelku z sokiem z cytryny oraz 3 łyżkami musu truskawkowego. Połącz z pozostałym musem.
Kremówkę ubij na sztywno z resztą cukru pudru. Delikatnie połącz z zimnym musem. Dodaj 100 g pokrojonych truskawek.
Spód oraz boki tortownicy (20 cm) wyłóż biszkoptami. Nałóż połowę masy. Przykryj warstwą biszkoptów, nałóż resztę masy. Udekoruj owocami. Odstaw do lodówki do stężenia.
Ciastka francuskie nadziewane truskawkami
Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
200 g truskawek
kilka łyżek cukru
1 białko
Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie rozwiń (jeśli używasz mrożonego, musisz je wcześniej rozmrozić). Pokrój je na 12 kwadratów lub prostokątów. Truskawki opłucz, osusz, pozbaw szypułek. Pokrój owoce na połówki lub w plasterki. Piekarnik nagrzej do 220⁰C.
Na połowie ciasta rozłóż owoce. Posyp je odrobiną cukru. Przykryj resztą kwadratów lub prostokątów. Starannie zlep brzegi, dociskając je widelcem. Wierzchy ponacinaj nożem, tworząc paseczki. Ciastka posmaruj białkiem, oprósz cukrem. Ułóż na pokrytej pergaminem blasze. Piecz na złoty kolor 15-20 minut.