Trzy przepisy na babeczki z truskawkami w roli głównej. Wyglądają i smakują znakomicie
Babeczki z truskawkami i kremem ajerkoniakowym świetnie smakują i pięknie wyglądają
Fot. 123rf.com

Trzy przepisy na babeczki z truskawkami w roli głównej. Wyglądają i smakują znakomicie

Pyszne babeczki z truskawkami doskonale sprawdzą się jako deser do kawy. Wyśmienicie smakują, a do tego pięknie wyglądają, więc będą świetnie wyglądać na stole podczas przyjęcia z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie. Wypróbuj nasze przepisy na tartaletki z truskawkami i kremem ajerkoniakowym, z musem czekoladowym i muffinki pieguski. 

Sezon na truskawki czas zacząć! Kiedy te pyszne owoce znów są łatwo dostępne w sklepach z radością przynosimy je domu. I od razu pojawia się dylemat: co z nich zrobić? Doskonałym wyborem będą oczywiście desery. Spośród setek propozycji my polecamy pyszne babeczki z truskawkami - tartaletki lub muffinki typu pieguski. 

Jak zrobić najlepsze babeczki?

Oto kilka dobrych porad od cukiernika:

  • Jeśli kupiłaś mało dojrzałe truskawki, pozostaw je na noc w przewiewnym miejscu (np. na balkonie), a ładnie się zabarwią i staną się słodsze.
  • Przed nałożeniem kremu kruche spody posmaruj białkiem. Dzięki temu ciasto szybko nie rozmięknie.
  • Cytrynę włóż na 20 sekund do mikrofalówki, a łatwo wyciśniesz ją do ostatniej kropelki.
  • Smak musu czekoladowego możesz zmienić, dodając mocny alkohol. Do truskawek pasował będzie np. likier pomarańczowy.

Tartaletki z truskawkami i kremem ajerkoniakowym

56975807_m
Tartaletki z truskawkami i kremem ajerkoniakowym
Fot. 123rf.com

Składniki na 14 sztuk:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 kostka masła
  • 2 żółtka
  • 1 cytryna
  • 1 szklanki śmietany kremówki
  • 2 serki waniliowe homogenizowane
  • 1 tabliczka (10 dag) białej czekolady
  • 1 kieliszek (50 ml) ajerkoniaku
  • 70 dag truskawek
  • masło do foremek

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj masło, żółtka oraz 2 łyżki zimnej wody, zagnieć ciasto. Chłodź je 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Szklanką wytnij krążki. Foremki dobrze posmaruj masłem. Wylep krążkami ciasta. Piecz 15 minut w temperaturze 190 st.
  3. Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Czekoladę grubo zetrzyj. Sok oraz skórkę cytrynową połącz z serkiem, czekoladą i ajerkoniakiem.
  4. Kruche spody wystudź. Śmietanę ubij, domieszaj do masy serowej. Spody napełnij kremem. Babeczki obłóż truskawkami pokrojonymi na cząstki.

Waniliowe babeczki pieguski z truskawkami

177642121_m
Waniliowe babeczki pieguski z truskawkami
Fot. 123rf.com

Składniki na 12 sztuk:

  • 1 kostka (20 dag) miękkiego masła albo margaryny
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 2 torebki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka
  • 12 dużych dojrzałych truskawek
  • cukier puder z wanilią do posypania babeczek

Sposób przygotowania:

  1. Formę z 12 wgłębieniami wyłóż foremkami z papieru (tzw. papilotkami). Tabliczkę czekolady posiekaj albo grubo zetrzyj. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij jajka. Domieszaj mąkę, proszek, czekoladę i mleko. Ciasto nałóż do foremek.
  2. Truskawki opłucz, osusz, odetnij szypułki. Owoce pokrój na kawałki. Wetknij po kilka do każdej muffinki. Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 40 minut.
  3. Upieczone ciastka studź w foremce przez 10 minut. Potem wyjmij je i odłóż do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem muffinki lekko oprósz cukrem pudrem z wanilią.

Tartaletki z czekoladowym musem i truskawkami

78540599_m
Tartaletki z czekoladowym musem i truskawkami
Fot. 123rf.com

Składniki na 14 sztuk:

  • 14 kruchych spodów do babeczek (gotowych lub przygotowanych według przepisu powyżej)
  • 80 dag truskawek
  • 3 tabliczki (30 dag) czekolady deserowej
  • 5 jajek
  • 3-4 łyżki cukru
  • 1/4 kostki (5 dag) masła
  • 1 szklanka śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
  • 3 łyżki wrzątku

Sposób przygotowania:

  1. Czekoladę posiekaj, przełóż do metalowej miseczki. Dodaj masło i postaw nad garnkiem z parującą wodą. Poczekaj, aż czekolada stopi się i połączy z masłem.
  2. Masę czekoladową zdejmij z ognia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka domieszaj do masy czekoladowej. Dolej gorącą wodę. Białka ubij z cukrem.
  3. Schłodzoną śmietanę ubij, razem z pianą z białek domieszaj do masy czekoladowo-żółtkowej. Mus schładzaj 1 godz. Potem przełóż do szprycy cukierniczej. Babeczki napełnij musem.
  4. Truskawki opłucz, oczyść. Owoce pokrój i obłóż nimi spody napełnione musem. Schładzaj jeszcze 2 godziny. Udekoruj.

 

 

Czytaj więcej