Babeczki z truskawkami i kremem ajerkoniakowym świetnie smakują i pięknie wyglądają
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Trzy przepisy na babeczki z truskawkami w roli głównej. Wyglądają i smakują znakomicie
19.05.2022 20:11
Pyszne babeczki z truskawkami doskonale sprawdzą się jako deser do kawy. Wyśmienicie smakują, a do tego pięknie wyglądają, więc będą świetnie wyglądać na stole podczas przyjęcia z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie. Wypróbuj nasze przepisy na tartaletki z truskawkami i kremem ajerkoniakowym, z musem czekoladowym i muffinki pieguski.
Sezon na truskawki czas zacząć! Kiedy te pyszne owoce znów są łatwo dostępne w sklepach z radością przynosimy je domu. I od razu pojawia się dylemat: co z nich zrobić? Doskonałym wyborem będą oczywiście desery. Spośród setek propozycji my polecamy pyszne babeczki z truskawkami - tartaletki lub muffinki typu pieguski.
Jak zrobić najlepsze babeczki?
Oto kilka dobrych porad od cukiernika:
Jeśli kupiłaś mało dojrzałe truskawki, pozostaw je na noc w przewiewnym miejscu (np. na balkonie), a ładnie się zabarwią i staną się słodsze.
Przed nałożeniem kremu kruche spody posmaruj białkiem. Dzięki temu ciasto szybko nie rozmięknie.
Cytrynę włóż na 20 sekund do mikrofalówki, a łatwo wyciśniesz ją do ostatniej kropelki.
Smak musu czekoladowego możesz zmienić, dodając mocny alkohol. Do truskawek pasował będzie np. likier pomarańczowy.
Tartaletki z truskawkami i kremem ajerkoniakowym
Tartaletki z truskawkami i kremem ajerkoniakowymFot. 123rf.com
Składniki na 14 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
2 żółtka
1 cytryna
1 szklanki śmietany kremówki
2 serki waniliowe homogenizowane
1 tabliczka (10 dag) białej czekolady
1 kieliszek (50 ml) ajerkoniaku
70 dag truskawek
masło do foremek
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj masło, żółtka oraz 2 łyżki zimnej wody, zagnieć ciasto. Chłodź je 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj. Szklanką wytnij krążki. Foremki dobrze posmaruj masłem. Wylep krążkami ciasta. Piecz 15 minut w temperaturze 190 st.
Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Czekoladę grubo zetrzyj. Sok oraz skórkę cytrynową połącz z serkiem, czekoladą i ajerkoniakiem.
Kruche spody wystudź. Śmietanę ubij, domieszaj do masy serowej. Spody napełnij kremem. Babeczki obłóż truskawkami pokrojonymi na cząstki.
Waniliowe babeczki pieguski z truskawkami
Waniliowe babeczki pieguski z truskawkamiFot. 123rf.com
Składniki na 12 sztuk:
1 kostka (20 dag) miękkiego masła albo margaryny
1 szklanka drobnego cukru
2 torebki cukru waniliowego
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
12 dużych dojrzałych truskawek
cukier puder z wanilią do posypania babeczek
Sposób przygotowania:
Formę z 12 wgłębieniami wyłóż foremkami z papieru (tzw. papilotkami). Tabliczkę czekolady posiekaj albo grubo zetrzyj. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij jajka. Domieszaj mąkę, proszek, czekoladę i mleko. Ciasto nałóż do foremek.
Truskawki opłucz, osusz, odetnij szypułki. Owoce pokrój na kawałki. Wetknij po kilka do każdej muffinki. Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 40 minut.
Upieczone ciastka studź w foremce przez 10 minut. Potem wyjmij je i odłóż do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem muffinki lekko oprósz cukrem pudrem z wanilią.
Tartaletki z czekoladowym musem i truskawkami
Tartaletki z czekoladowym musem i truskawkamiFot. 123rf.com
Składniki na 14 sztuk:
14 kruchych spodów do babeczek (gotowych lub przygotowanych według przepisu powyżej)
80 dag truskawek
3 tabliczki (30 dag) czekolady deserowej
5 jajek
3-4 łyżki cukru
1/4 kostki (5 dag) masła
1 szklanka śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
3 łyżki wrzątku
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekaj, przełóż do metalowej miseczki. Dodaj masło i postaw nad garnkiem z parującą wodą. Poczekaj, aż czekolada stopi się i połączy z masłem.
Masę czekoladową zdejmij z ognia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka domieszaj do masy czekoladowej. Dolej gorącą wodę. Białka ubij z cukrem.
Schłodzoną śmietanę ubij, razem z pianą z białek domieszaj do masy czekoladowo-żółtkowej. Mus schładzaj 1 godz. Potem przełóż do szprycy cukierniczej. Babeczki napełnij musem.
Truskawki opłucz, oczyść. Owoce pokrój i obłóż nimi spody napełnione musem. Schładzaj jeszcze 2 godziny. Udekoruj.
Administratorem Danych Osobowych przetwarzanych w związku z korzystaniem z serwisu sprawdzone.pl jest Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Klikając w „akceptuję i przechodzę do serwisu” wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak pliki cookies oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wydawnictwo Bauer i zaufanych partnerów zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analityki internetowej oraz marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.
Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać za pośrednictwem ustawień zaawansowanych.
Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych oraz sposobu realizacji Twoich uprawnień.
Ustawienia prywatności
Poniżej możesz wprowadzić ustawienia w zakresie przetwarzania danych dostarczanych przez Ciebie podczas korzystania z naszego serwisu i wykorzystywania ich w poniższych celach.
Informacje przetwarzane za pomocą plików cookies lub innych podobnych technologii dotyczą aktywności użytkownika na odwiedzanych stronach internetowych, historii wizyt, a także informacji o lokalizacji urządzenia. Osobno możesz określić swoje preferencje wobec wykorzystywania tych informacji przez naszych partnerów (wycofanie zgody na przetwarzanie informacji zapisanych w plikach cookies) oraz osobno przez Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. (zgłoszenie sprzeciwu, o którym mowa w art. 21 ust. 2 RODO). Za pomocą ustawień możesz skonfigurować ustawienia prywatności i określić w jaki sposób chcesz, aby Twoje dane były używane w oparciu o poniższe cele.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j.
Wydawnictwo Bauer Sp. z o.o. Sp. j. oraz wybrani partnerzy używają plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach: świadczenia usług, reklamy, prowadzenia statystyk. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że będą one umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. Pamiętaj, że zawsze możesz zmienić te ustawienia poprzez zmiany ustawień przeglądarki, szczegółowe informacje znajdziesz w Polityce Prywatności.