Babeczki z truskawkami i kremem ajerkoniakowym świetnie smakują i pięknie wyglądają
Fot. 123rf.com
Ciasta i desery
Trzy przepisy na babeczki z truskawkami w roli głównej. Wyglądają i smakują znakomicie
14.05.2024 11:11
Pyszne babeczki z truskawkami doskonale sprawdzą się jako deser do kawy. Wyśmienicie smakują, a do tego są takie apetyczne! Będą świetnie wyglądać na stole podczas przyjęcia z rodziną i przyjaciółmi w ogrodzie. Wypróbuj nasze przepisy na babeczki z truskawkami w trzech wersjach: z kremem ajerkoniakowym, z lekkim czekoladowym musem i z kawałkami gorzkiej czekolady.
Sezon na truskawki czas zacząć! Kiedy te pyszne owoce znów są łatwo dostępne w sklepach z radością przynosimy je domu. I od razu pojawia się dylemat: co z nich zrobić? Doskonałym wyborem będą oczywiście desery. Spośród setek propozycji my polecamy pyszne babeczki z truskawkami w wersji z ajerkoniakiem, kawałkami czekolady, a także z delikatnym czekoladowym musem.
Jak zrobić najlepsze babeczki z truskawkami?
Oto kilka dobrych porad od cukiernika:
Jeśli kupiłaś mało dojrzałe truskawki, pozostaw je na noc w przewiewnym miejscu (np. na balkonie), a ładnie się zabarwią i staną się słodsze.
Przed nałożeniem kremu kruche spody posmaruj białkiem. Dzięki temu ciasto szybko nie rozmięknie.
Cytrynę włóż na 20 sekund do mikrofalówki, a łatwo wyciśniesz ją do ostatniej kropelki.
Smak musu czekoladowego możesz zmienić, dodając mocny alkohol. Do truskawek pasował będzie np. likier pomarańczowy.
Babeczki z truskawkami i kremem ajerkoniakowym
Składniki na 14 sztuk:
2 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
2 żółtka
1 cytryna
1 szklanki śmietany kremówki
2 serki waniliowe homogenizowane
1 tabliczka (10 dag) białej czekolady
1 kieliszek (50 ml) ajerkoniaku
70 dag truskawek
masło do foremek
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiej, wymieszaj z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj masło, żółtka oraz 2 łyżki zimnej wody, zagnieć ciasto. Chłodź je 30 minut.
Schłodzone ciasto rozwałkuj. Szklanką wytnij krążki. Foremki dobrze posmaruj masłem. Wylep krążkami ciasta. Piecz 15 minut w temperaturze 190 st.
Cytrynę sparz, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Czekoladę grubo zetrzyj. Sok oraz skórkę cytrynową połącz z serkiem, czekoladą i ajerkoniakiem.
Kruche spody wystudź. Śmietanę ubij, domieszaj do masy serowej. Spody napełnij kremem. Babeczki obłóż truskawkami pokrojonymi na cząstki.
Babeczki z truskawkami i kawałkami czekolady
Składniki na 12 sztuk:
1 kostka (20 dag) miękkiego masła albo margaryny
1 szklanka drobnego cukru
2 torebki cukru waniliowego
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 tabliczka (10 dag) gorzkiej czekolady
5 łyżek mleka
12 dużych dojrzałych truskawek
cukier puder z wanilią do posypania babeczek
Sposób przygotowania:
Formę z 12 wgłębieniami wyłóż foremkami z papieru (tzw. papilotkami). Tabliczkę czekolady posiekaj albo grubo zetrzyj. Masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym. Wbij jajka. Domieszaj mąkę, proszek, czekoladę i mleko. Ciasto nałóż do foremek.
Truskawki opłucz, osusz, odetnij szypułki. Owoce pokrój na kawałki. Wetknij po kilka do każdej muffinki. Ciastka wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175 st. Piecz 40 minut.
Upieczone ciastka studź w foremce przez 10 minut. Potem wyjmij je i odłóż do całkowitego wystudzenia. Przed podaniem muffinki lekko oprósz cukrem pudrem z wanilią.
Babeczki z truskawkami i musem czekoladowym
Składniki na 14 sztuk:
14 kruchych spodów do babeczek (gotowych lub przygotowanych według przepisu powyżej)
80 dag truskawek
3 tabliczki (30 dag) czekolady deserowej
5 jajek
3-4 łyżki cukru
1/4 kostki (5 dag) masła
1 szklanka śmietany kremówki (mocno schłodzonej)
3 łyżki wrzątku
Sposób przygotowania:
Czekoladę posiekaj, przełóż do metalowej miseczki. Dodaj masło i postaw nad garnkiem z parującą wodą. Poczekaj, aż czekolada stopi się i połączy z masłem.
Masę czekoladową zdejmij z ognia. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka domieszaj do masy czekoladowej. Dolej gorącą wodę. Białka ubij z cukrem.
Schłodzoną śmietanę ubij, razem z pianą z białek domieszaj do masy czekoladowo-żółtkowej. Mus schładzaj 1 godz. Potem przełóż do szprycy cukierniczej. Babeczki napełnij musem.
Truskawki opłucz, oczyść. Owoce pokrój i obłóż nimi spody napełnione musem. Schładzaj jeszcze 2 godziny. Udekoruj.