Pyszne torty ze świeżymi truskawkami. Kokosowy, czekoladowy, jogurtowy
Tort biszkoptowy z truskawkami i masą kokosową
Fot. 123RF

Pyszne torty ze świeżymi truskawkami. Kokosowy, czekoladowy, jogurtowy

Dzięki słodkim, soczystym truskawkom, delikatne ciasta zyskują niepowtarzalny smak, za którym tak tęskniliśmy przez cały rok. Cieszmy się zatem wypiekami ze świeżymi truskawkami – właśnie nadszedł ich czas! Mamy dla Was przepisy na tort biszkoptowy z truskawkami i masą kokosową, tort czekoladowy z truskawkami i tort jogurtowy z truskawkami i migdałami.

Tort biszkoptowy z truskawkami i masą kokosową

32364861_m
Tort biszkoptowy z truskawkami i masą kokosową.
123RF

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2/3 szklanki
  • mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki mąki
  • ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia;

Przełożenie:

  • 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki
  • 30 dag mascarpone
  • 3 op. cukru waniliowego
  • 60 dag truskawek
  • 5 łyżek wiórków kokosowych;

Obłożenie:

  • 2 tabliczki (po 10 dag) gorzkiej czekolady
  • po 3 łyżki oleju kokosowego i śmietany kremówki
  • 30-40 dag truskawek

Przygotowanie

  1. Biszkopt: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, porcjami dosypując cukier i cukier waniliowy. Kiedy piana z białek będzie sztywna, kolejno domieszaj do niej żółtka. Obie mąki wymieszaj z proszkiem. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Napełnij ciastem. Piecz je ok. 35 minut w 200ºC. Wystudź, rozkrój na 2 placki.
  2. Śmietanę ubij z serkiem i cukrem waniliowym. Dodaj wiórki kokosowe. Truskawki do przełożenia umyj, oczyść, pokrój na połówki. Blaty przełóż kremem kokosowym i truskawkami, formując na wierzchu kopiec. Czekoladę stop z olejem kokosowym i śmietaną. Ciasto oblej polewą i obłóż truskawkami. Schładzaj 2 godziny.

Tort czekoladowy z truskawkami

22406115_m
Tort czekoladowy z truskawkami.
123RF

Składniki

  • 6 jajek
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 8 łyżek cukru
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 2 łyżki kakao
  • 50 dag truskawek
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 40 dag śmietany kremówki
  • inne drobne owoce do dekoracji

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z 8 łyżkami cukru i cukrem waniliowym, połącz z żółtkami. Obie mąki przesiej z kakao, wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj łyżką. Tortownicę wyłóż pergaminem. Nałóż ciasto. Piecz je około 40 minut w temp. 180°C.
  2. Śmietanę podgrzej, rozpuść w niej czekoladę. Mocno schłodź. Truskawki umyj, usuń szypułki, odłóż kilka do dekoracji, resztę potnij w plasterki. Zimny biszkopt pokrój na 3 krążki. Czekoladową śmietanę ubij. Krążki ustaw jeden na drugim, przekładając truskawkami i kremem. Chłodź 3 godziny. Udekoruj resztą

Tort jogurtowy z truskawkami i migdałami

128298317_m
Tort jogurtowy z truskawkami i migdałami.
123RF

Składniki

Blat:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki mielonych migdałów
  • 3 jajka

Przełożenie:

  • 5 łyżek kremu czekoladowego
  • 60 dag truskawek

Krem:

  • 1 limonka
  • po 2 szklanki gęstego jogurtu i śmietany kremówki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 5-6 łyżeczek żelatyny

Przygotowanie

  1. Blat: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, wsypując cukier, połącz z żółtkami. Mąkę wymieszaj z migdałami. Wsyp do masy jajecznej. Wymieszaj. Ciasto przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 30 minut w 180ºC. Ciasto wystudź. Posmaruj grubą warstwą kremu czekoladowego. Truskawki umyj, oczyść, pokrój na połówki. Ustaw je pionowo na blacie z czekoladą.
  2. Krem: z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Żelatynę rozpuść według przepisu. Śmietanę ubij. Jogurt utrzyj z cukrem, połącz z bitą śmietaną, sokiem i skórką z limonki. Dodaj żelatynę. Wyłóż na truskawki. Schładzaj 3 godziny. Udekoruj według uznania.

Czytaj więcej