Pyłek pszczeli, pierzga, propolis – jak je stosować, by wzmocnić odporność?
Fot. 123rf/picsel

Pyłek pszczeli, pierzga, propolis – jak je stosować, by wzmocnić odporność?

Pyłek pszczeli, pierzga i propolis są określane mianem superżywności. Tak samo jak miód należą do najcenniejszych produktów z ula.  Czym sobie zasłużyły na to miano? W dobie, kiedy odporność jest na wagę złota, warto się lepiej zapoznać z informacjami o nich.

Pyłek pszczeli 

Jest to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły, ale nie jest całkowicie przez nie przetworzony. Ma postać kolorowych kuleczek, a jego smak jest delikatniejszy niż pierzgi.

Pyłek regularnie stosowany wzmacnia odporność, poprawia kondycję fizyczną i psychiczną. Obniża poziom tłuszczów we krwi, uzupełnia braki żelaza oraz doskonale działa na cerę i włosy.

Jak pyłek pszczeli stosować w diecie

  • Pyłek rozpuść w letniej wodzie – 1 łyżeczka na 3/4 szklanki. Odstaw na 15 minut i wymieszaj.  Pij 1-2 razy dziennie.
  • Dosypuj pyłek do jogurtów lub kaszy.
  • Popijaj łyżeczkę pyłku wodą. Dorośli mogą dziennie zjeść 1-3 takich łyżeczek. Profilaktycznie – jedna zupełnie wystarczy.

Pierzga

Jest to pokarm pszczół, który powstaje z mieszanki pyłku kwiatowego, śliny i miodu. Ma postać twardych grudek o ciemnobrązowej barwie. Charakteryzuje się kwaskowatym, lekko żywiczym smakiem. Jest najbogatszym naturalnym źródłem białka oraz witamin, składników mineralnych tłuszczów i węglowodanów.

Pierzga ma podobne właściwości do pyłku, ale przez znawców uznawana jest za produkt doskonalszy. Jest też lepiej przyswajana przez organizm.

Jak stosować pierzgę?

  •  Ze względu na swoje silniejsze działanie – już 1/2 łyżeczki dziennie wzmacnia odporność.

Propolis (kit pszczeli)

Jest to substancja składająca się z żywicy, wosków, olejków eterycznych, pyłku i wydzielin pszczelich. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wspomaga również kurację zapaleń jamy ustnej i dziąseł.

Jak stosować propolis?

  • Propolisu nie spożywa się bezpośrednio, tylko w postaci nalewki czy kropli – nie więcej niż 10 kropli dziennie. 

Produkty z ula kuracja na wiosnę i jesień

Jesienią i wiosną warto przeprowadzić wzmacniającą terapię produktami z ula. 

  • Pyłek i pierzgę możesz przyjmować 1-3 miesiące, najlepiej rano lub rano i wieczorem. Przed spożyciem można je moczyć przez kilka godzin lub zmielić.
  • Kuracja propolisem (np. nalewką) zwykle trwa tydzień raz w miesiącu.

Alergia na pyłki

Zanim te cuda od pszczół włączysz do diety, sprawdź, czy nie wywołują one reakcji alergicznej. Osoby uczulone na pyłki kwiatów powinny zachować szczególną ostrożność.

Czytaj więcej