Pyłek pszczeli, pierzga i propolis są określane mianem superżywności. Tak samo jak miód należą do najcenniejszych produktów z ula. Czym sobie zasłużyły na to miano? W dobie, kiedy odporność jest na wagę złota, warto się lepiej zapoznać z informacjami o nich.
Oprócz miodu pszczoły wytwarzają także inne produkty o właściwościach leczniczych – propolis, pyłek kwiatowy, pierzgę czy mleczko pszczele. Pyłek pszczeli jest zbierany z kwiatów przez pszczoły i umieszczany w plastrach w ulu. Pierzga to pyłek, miód i nektar poddane razem fermentacji.
Najbardziej znane są one z poprawiania odporności, jednak to nie jedyna ich zaleta. Produkty pszczele działają przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwzapalnie oraz przeciwgrzybiczo. Wzmacniają organizm, regulują pracę jelit, poprawiają przemianę materii. Obniżają też poziom cholesterolu i glukozy we krwi, a także chronią wątrobę, i pomagają w jej regeneracji. Ze względu na lecznicze właściwości, pomagają przy różnych innych dolegliwościach.
Jest to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczoły, ale nie jest całkowicie przez nie przetworzony. Ma postać drobnych kuleczek, a w każdej skoncentrowanych jest ok. 100 ziaren leczniczych pyłków roślin.
Pyłek pszczeli zawiera białka, lipidy, wit. A, C, D, E, PP i z grupy B. Ma goryczkowy smak.
Wzmacnia odporność, działa przeciwzapalnie, reguluje pracę jelit, poprawia przemianę materii, pobudza apetyt, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, chroni wątrobę.
Pyłek pszczeli zawiera tyle żelaza co porcja wątróbki – dlatego zalecany jest przy anemii i niedożywieniu. Dostarcza też białka i więcej wapnia niż jogurt.
Pyłek regularnie stosowany wzmacnia odporność, poprawia kondycję fizyczną i psychiczną. Obniża poziom tłuszczów we krwi, uzupełnia braki żelaza oraz doskonale działa na cerę i włosy.
Jak pyłek pszczeli stosować w diecie
Możemy kupić czysty pyłek (od 30 zł/200 g) i dodawać go do owsianki, muesli, jogurtów, serków, lub gotowy produkt z pyłkiem, np. granolę.
Pyłek na poprawę pracy wątroby
Dodawaj do potraw. Zmiel pyłek pszczeli na proszek, np. w młynku do kawy, pieprzu (wtedy jest lepiej przyswajany). Przyjmuj trzy razy dziennie po dwie łyżeczki 30 minut przed posiłkiem. Możesz też dodać pyłek do jogurtu, twarożku, miodu, musu jabłkowego czy mleka.
Jest to pokarm pszczół, który powstaje z mieszanki pyłku kwiatowego, śliny i miodu. Ma postać twardych grudek o ciemnobrązowej barwie. Charakteryzuje się kwaskowatym, lekko żywiczym smakiem. Jest najbogatszym naturalnym źródłem białka oraz witamin, składników mineralnych tłuszczów i węglowodanów.
Pierzga ma jeszcze większą przyswajalność niż pyłek. Zawiera 250 aktywnych składników. Możemy kupić czystą pierzgę (od 30 zł/100 g) lub wybrać produkt z pierzgą, np. batonik na przekąskę itp. A Jedzenie codziennie do jesieni (3-4 mies.) łyżeczki pyłku lub 1/2 łyżeczki pierzgi podniesie odporność.
Pierzga ma podobne właściwości do pyłku, ale przez znawców uznawana jest za produkt doskonalszy. Jest też lepiej przyswajana przez organizm.
Jak stosować pierzgę?
Jest to substancja składająca się z żywicy, wosków, olejków eterycznych, pyłku i wydzielin pszczelich. Działa antybakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Wspomaga również kurację zapaleń jamy ustnej i dziąseł. Propolisu nie spożywa się bezpośrednio, tylko w postaci nalewki czy kropli – nie więcej niż 10 kropli dziennie.
Zrób płukankę z nalewki. 50 g rozdrobnionego propolisu włóż do szklanej butelki i zalej 350 ml spirytusu 95 proc. wymieszanego z 150 ml przegotowanej letniej wody. Odstaw butelkę w zamienione miejsce (bez dostępu światła), w temperaturze pokojowej (np. w szafce) na 2-3 tygodnie. Codziennie 3 razy wstrząśnij butelką.
Po upływie 2-3 tygodni nalewkę przefiltruj przez gazę, rozlewając do mniejszych, ciemnych butelek. Aby zrobić płukankę, łyżeczkę nalewki dodaj do szklanki przegotowanej letniej wody, wymieszaj i płucz buzię 3-4 razy dziennie. Bolesne afty, owrzodzenia możesz smarować nierozcieńczoną nalewką 2-3 razy dziennie.
Mleczko pszczele to pokarm wytwarzany przez pszczele robotnice dla królowej roju. Najczęściej jest sprzedawane jako mieszanka z miodem. Mleczko opóźnia starzenie się, dodaje energii oraz wzmacnia układ krwionośny. Żeby doświadczyć tych dobroczynnych skutków, przez miesiąc 2 razy dziennie zjadajmy łyżeczkę mleczka w miodzie.
Mleczko na wzmocnienie po zawale
zażywaj 2-3 razy w tygodniu. Najlepiej sięgaj po czyste mleczko. Jedz je rano, 30-60 minut przed jedzeniem. Ma ono konsystencję budyniu. Płaską łyżeczkę umieść pod językiem i trzymaj przez kilka minut. Kuracja powinna trwać 2-3 miesiące, rób ją 2-3 razy w roku. Możesz też korzystać z mleczka w postaci kapsułek, syropu czy w ampułkach według wskazań zaleconych przez producenta w ulotce.
Na produkty pszczele mogą być uczulone osoby mające już alergię na jad pszczoły lub sezonową alergię na pyłki roślin. To nie oznacza, że nie mogą w ogóle stosować pszczelich kuracji. Jednak decydując się na nie, powinni skonsultować się z lekarzem albo zacząć od spożywania niewielkich ilości tych produktów i obserwować reakcję organizmu. Podobnie osoby chorujące na AZS, łuszczycę, chcąc stosować produkty z propolisem na skórę (np. maść, okłady) powinny wcześniej upewnić się, czy propolis nie wywoła u nich reakcji alergicznej, np. robiąc test na małej powierzchni skóry.