Jesień to dobry czas na przygotowanie leków z kasztanów. Warto to zrobić, bo teraz mają najwięcej leczniczych substancji. Jakie działanie zdrowotne mają kasztany i jak je wykorzystać? Przygotuj domowe maści, nalewkę i intrakt według naszych przepisów. Sprawdź, na co pomogą kuracje z kasztanów i jak je stosować?
Spis treści
Kiedy dzieci wracają do szkoły, zbierają kasztany, by zrobić z nich ludziki i zwierzątka na lekcjach plastyki. Dorośli też powinni je zbierać, bo można z nich przygotować cenne domowe, naturalne leki. Niektórzy też wierzą, że noszenie kasztanów w kieszeni, torebce czy trzymanie ich pod poduszką pomoże pochłonąć szkodliwe promieniowanie i złą energię, a położone na telewizorze lub komputerze pochłaniają szkodliwe promieniowanie elektromagnetyczne. Ale tego działania nie potwierdzają badania naukowe. Jak zatem wykorzystać kasztany?
Kasztanowiec zwyczajny to drzewo występujące w południowo-wschodniej Europie. Jego owoce przypominają słodkie, jadalne kasztany (przysmak francuski czy hiszpański), ale nie nadają się do jedzenia, ponieważ mają gorzki smak. Uwaga! Nieprzetworzone kasztany są trujące i nie nadają się do spożycia.
Kasztany zawierają cenne dla zdrowia żywice, bogate w terpeny, flawonoidy (w tym rutynę, escynę, witaminę K), kumaryny, saponiny, fenolokwasy i garbniki. Dzięki temu wzmacniają naczynia krwionośne i zapobiegają tworzeniu się tzw. pajączków. Poprawiają krążenie krwi, zmniejszając skłonność do żylaków.
W przeszłości ekstrakt z nasion kasztanowca był stosowany w leczeniu bólu stawów, problemów z pęcherzem i układem pokarmowym, gorączki, skurczów nóg i innych schorzeń.
Obecnie wyciąg z kasztanów jest polecany jest i wykorzystywany do leczenia przewlekłej niewydolności żylnej (objawami są m.in.: obrzęki i uczucie ciężkości nóg, bóle, mrowienia), zespołu jelita drażliwego, choroby hemoroidalnej i innych schorzeń.
Jesienią kasztany są najcenniejsze, bo leczniczych substancji jest w nich najwięcej. To właśnie dzięki temu tak skutecznie leczą uszkodzenia naczyń krwionośnych.
Jej stosowanie poprawia krążenie w naczyniach i zapobiega powstawaniu zakrzepów.
Jak zrobić?
Przechowujemy w lodówce do 9 miesięcy.
Jak stosować?
Smarujemy miejsca z żylakami i obrzękami 4-5 razy dziennie przez ok. 2 tygodnie.
Uwaga! Nie wolno używać na otwarte rany i podrażnienia, błony śluzowe czy owrzodzenia.
Masaż tym specyfikiem przynosi ulgę, gdy po całym dniu mamy opuchnięte nogi.
Jak zrobić?
Jak stosować?
Smarujemy nogi przynajmniej raz dziennie, gdy robią się "ciężkie" i opuchnięte.
Mikstura rozgrzewa i likwiduje obrzęki. Przyniesie ulgę w bólach i kurczach łydek, uczuciu ciężkości nóg i w żylakach, a także przy hemoroidach.
Jak stosować?
Nalewką można smarować zmarznięte i obolałe stopy – 5 kropli dodajemy do oliwki dla niemowląt, kremu do stóp lub balsamu.
Doskonale rozgrzewa, przynosi ulgę zmęczonym, obolałym stopom.
Jak zrobić?
Możemy też zmieszać intrakt w kąpieli wodnej (miseczkę z miksturą wstawiamy na garnek z wrzącą wodą) z wazeliną kosmetyczną lub z masłem shea. Wtedy uzyskamy wygodna do stosowania maść.