Druga połowa czerwca to sezon na zbiór zielonych włoskich orzechów. Mają bardzo silne właściwości zdrowotne, dzięki czemu możesz z nich przygotować lecznicze nalewki, syropy, sok oraz inne domowe kuracje. Jak i kiedy dokładnie zbierać niedojrzałe orzechy włoskie? Wypróbuj przepisy na domowe mikstury z zielonych orzechów włoskich i sprawdź, jak je stosować.
Spis treści
Substancje zawarte w niedojrzałych owocach orzecha włoskiego (łac. Juglans regia L.), m.in. witaminy, garbniki i olejki eteryczne wzmacniają odporność organizmu, mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne a dodatkowo poprawiają trawienie. Ponadto ich skórka zawiera sporo jodu, który jest niezbędny do prawidłowej pracy tarczycy. Podpowiadamy, jak przygotować z nich lecznicze mikstury.
Zbiór zielonych orzechów uzależniony jest od pogody i stopnia ich dojrzewania. Owoc musi być miękki, a po przekłuciu powinien zacząć wyciekać z niego sok. Podobno najlepsze są orzechy zebrane dwa tygodnie po nocy świętojańskiej.
Domowe nalewki, syropy, sok i inne mikstury z zielonych orzechów włoskich pomogą zwalczyć wiele dolegliwości. Są łatwe w przygotowaniu, ale pamiętaj o ich regularnym stosowaniu według zaleceń. Tylko wtedy dadzą oczekiwany rezultat.
Oliwa jest skutecznym środkiem przeczyszczającym i przeciwpasożytniczym. Zewnętrznie można stosować przy owrzodzeniach i ropniach skóry, odmrożeniach, a także hemoroidach.
Przepis
100 g orzechów pokrój ćwiartki lub w plasterki i zalej pół litra oliwy z oliwek. Odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce. Pij po łyżeczce dziennie przez 2 tygodnie.
Składniki orzechówki, czyli olejek eteryczny oraz garbniki doskonale pobudzają trawienie.
Przepis I
1 kg orzechów pokrój drobno i wrzuć do słoja. Zasyp szklanką cukru i dobrze wymieszaj. Odstaw na 12 godzin (aż puszczą sok) i zalej mieszkanka wody i spirytusu (pół na pół) tak, by płyn pokrył orzechy. Odstaw na 3 mies., zlej i odstaw na kolejne 3-6 mies. Pij po łyżeczce przed posiłkiem.
Przepis II
40 młodych zielonych orzechów pokrój, zalej litrem alkoholu, dodaj 150 g brązowego cukru. Postaw w słonecznym miejscu na 40 dni. Przecedź nalewkę i przelej do butelki. Pij po łyżce dziennie, na pusty żołądek.
25 zielonych orzechów, umyj i pokrój na ćwiartki. Przełóż do słoja, zalej 250 ml spirytusu i 250 ml wódki. Odstaw w słoneczne miejsce na 30-45 dni, co jakiś czas wstrząsając słojem. Po tym czasie zlej do butelek, filtrując przez gazę. Zagotuj wodę z 3/4 szklanki cukru, aż się rozpuści. Gdy syrop ostygnie, dodaj go do pozostałych po odsączeniu orzechów. Odstaw na 30 dni. Po miesiącu zlej z orzechów syrop i połącz z odlaną nalewką. Odstaw na 3 miesiące, by wytrącił się osad. Klarowną nalewkę przelej do butelki.
Pij 2 łyżki dziennie rozcieńczone w kieliszku wody.
Zielone orzechy są dobrym źródłem jodu, potrzebnego szczególnie osobom z niedoczynnością tarczycy. Wspomagają także oczyszczanie organizmu (zwłaszcza wątroby) z toksyn. Miodową miksturę można stosować również w walce z otyłością i osłabieniem (np. po chorobie). Dodaje energii i zwiększa odporność. Syrop złagodzi też dolegliwości związane z menopauzą.
Przepis
30 sztuk orzechów posiekaj drobniutko, wsyp do słoja i zalej litrem miodu. Ustaw słój w słonecznym miejscu na 6 tygodni i codziennie nim potrząsaj. Potem zlej do butelek i postaw w ciemnym, chłodnym miejscu. Pij jedną łyżeczkę codziennie na czczo.
Kilogram orzechów umyj, osusz, pokrój w plasterki. Włóż do wygotowanych słoików, przesypując 2 kilogramami cukru. Pozostaw na 40 dni w nasłonecznionym miejscu. Przechowuj w lodówce. Pij 2 razy dziennie po łyżce mikstury.
Orzechy pokrój i przepuść przez maszynkę do mięsa, następnie zalej przegotowaną wodą (na każdą szklankę miazgi weź pół szklanki wody). Przykryj i odstaw na 6 godzin. Po tym czasie wyciąg przefiltruj przez gazę. Pozostałą masę przepuść przez sokowirówkę. Oba wyciągi połącz. Zażywaj 4 razy dziennie po 4 łyżki soku.