Nalewka z orzecha włoskiego jest dobra nie tylko na żołądek. Dowiedz się, na co pomaga i jak ją zrobić
Nalewka z orzecha włoskiego pomaga na żołądek, odporność i układ nerwowy.
Fot. 123RF/Picsel

Nalewka z orzecha włoskiego jest dobra nie tylko na żołądek. Dowiedz się, na co pomaga i jak ją zrobić

Nalewka z orzechów włoskich, często nazywana orzechówką, świetnie sprawdzi się w dolegliwościach żołądkowych, w przypadku biegunek i pasożytów, ale pozytywnie wpłynie też na pamięć i układ nerwowy. Zobacz, jak przygotować i stosować nalewkę z orzechów włoskich. Potrzebujesz tylko kilku składników i... trochę cierpliwości.

Nalewka z orzecha włoskiego jest popularnym domowym remedium w wielu kulturach, szczególnie w krajach Europy Środkowej. Ludzie od wieków używają jej do łagodzenia różnych dolegliwości, w tym problemów z trawieniem, kontroli poziomu cukru we krwi, a także do poprawy ogólnej odporności. Nalewka z orzecha włoskiego jest również bogata w antyoksydanty. Poznaj jej wszystkie właściwości i zobacz, jak ją przygotować. 

Właściwości lecznicze nalewki z orzecha włoskiego

Substancje zawarte w zielonych owocach orzecha włoskiego (łac. Juglans regia L.), m.in. witaminy, garbniki i olejki eteryczne wzmacniają odporność organizmu, mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne a dodatkowo poprawiają trawienie. 

Orzechy zawierają garbniki i gorycze, czyli substancje ściągające dobre na żołądek i pobudzające trawienie, a także olejek eteryczny, który wspomaga to działanie.

Nalewka z orzecha włoskiego pomaga na:

  • zatrucia pokarmowe bakteryjne
  • niestrawność
  • zaparcia
  • biegunkę
  • grypę żołądkową
  • uczucie ciężkości w żołądku
  • choroby pasożytnicze

Mniej znane właściwości zielonych orzechów włoskich to: poprawa funkcjonowania tarczycy i mózgu, wzmocnienie odporności, zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie, regulacja procesów metabolicznych, usuwanie toksyn z organizmu, ukojenie nerwów. Poza tym nalewka obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, poprawia stan cery i włosów. Warto wiedzieć, że taka nalewka dostarczy też sporą dawkę witaminy C oraz pierwiastki - selen, fosfor, cynk, potas, wapń, a także dobrze przyswajalne kwasy tłuszczowe.

Jak stosować nalewkę z orzecha włoskiego?

Trzeba pamiętać, że jest to napój alkoholowy i należy go używać jako lekarstwo, dlatego ilość też powinna być odpowiednia. Nalewkę orzechową najlepiej spożywać w temperaturze pokojowej, ale nada się też lekko schłodzona. Nie podgrzewaj jej, aby nie straciła swoich odżywczych właściwości. 

Zwykle w problemach żołądkowych nalewkę z orzecha włoskiego pije się 3 razy dziennie po 5 ml (łyżeczka). Można ją rozcieńczyć - 1 łyżeczkę w 100 ml wody, wtedy smak będzie łagodniejszy.

Kto nie powinien pić nalewki z orzecha włoskiego?

Choć wymieniliśmy jej liczne walory zdrowotne, nalewka z orzechów włoskich nie nadaje się dla każdego. Nie powinny jej pić osoby, które mają wrzody żołądka lub problemy z jelitami, cierpią na refluks, mają cukrzycę lub muszą ograniczyć cukier, zmagają się z nadwrażliwością pokarmową, są uczulone na któryś składnik nalewki. Trzeba też pamiętać, że jest to trunek wysokoprocentowy, więc nie może być podawany dzieciom i osobom niepełnoletnim.

Jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego?

171242036_m_normal_none
Podstawowym surowcem nalewki są młode zielone orzechy włoskie.
Fot. 123rf.com

Głównym składnikiem nalewki są zielone owoce orzecha. Ważne, żeby były niedojrzałe i niestwardniałe. Idealne do zebrania są pod koniec czerwca/na początku lipca. Aby poznać, czy są wystarczająco miękkie, wystarczy nożykiem spróbować je przekroić - jeśli ostrze gładko wejdzie w orzech i przedzieli go, można robić nalewkę. 

Do zbierania orzechów włoskich najlepiej wybrać obszary oddalone od ruchliwej ulicy z dala od spalin. Orzechy wykorzystuje się wraz z łupiną. Umyj je i osusz. Każdy pokrój na ćwiartki ostrym nożem. Uwaga, młode orzechy włoskie wydzielają sok, który na długo barwi dłonie na brunatny kolor, więc warto użyć do tego rękawiczek.

Klasyczny przepis na nalewkę z orzechów włoskich

Składniki:

  • 20 sztuk zielonych orzechów włoskich
  • 0,5 litra spirytusu 
  • 0,5 litra wódki 
  • 1 szklanka cukru

Przygotowanie:

  1. Pokrojone orzechy umieść w gąsiorku lub dużym słoju i zalej wódką oraz spirytusem (płyn powinien je przykrywać). Odstaw w widne, ciepłe miejsce na 4 tygodnie.
  2. W pierwszej fazie płyn będzie przezroczysty, ale z czasem orzechy puszczą sok i pociemnieje. Po tym czasie zlej alkohol, a do orzechów wlej pół szklanki wody i wsyp cukier.
  3. Odstaw tym razem w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie. Co jakiś czas wstrząśnij słojem.
  4. Następnie zlej syrop i połącz z alkoholem. Ważne - wlej spirytus do syropu, nie na odwrót. Połączone płyny przelej przez gazę do butelek.
  5. Najlepsze właściwości lecznicze nalewka ma po około roku, ale można po nią sięgnąć już po 6 miesiącach.  

Stary przepis babci na nalewkę z orzechów włoskich

Składniki:

  • 10 zielonych orzechów włoskich (zbieranych na przełomie czerwca i lipca)
  • 500 ml spirytusu 70%
  • 500 ml wody
  • 250 g cukru
  • skórka z jednej cytryny (bez białej części)
  • 1 laska cynamonu
  • 4 goździki

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie zielone orzechy włoskie. Pokrój je na ćwiartki lub mniejsze kawałki (pamiętaj o założeniu rękawiczek, aby uniknąć przebarwień skóry).
  2. Umieść pokrojone orzechy w dużym szklanym słoju. Dodaj skórkę z cytryny, laskę cynamonu i goździki. Zalej wszystko spirytusem i szczelnie zamknij słoik. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 4-6 tygodni, co jakiś czas potrząsając słoikiem.
  3. Po upływie maceracji, przygotuj syrop cukrowy: zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier. Po rozpuszczeniu cukru, odstaw syrop do ostygnięcia.
  4. Przefiltruj nalewkę przez gazę lub drobne sitko, aby usunąć kawałki orzechów i przypraw. Wymieszaj przefiltrowaną nalewkę z przygotowanym syropem cukrowym. Przelej nalewkę do czystych butelek i szczelnie je zamknij.
  5. Nalewkę odstaw na kolejne 2-3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce, aby dojrzała i nabrała głębszego smaku.
  6. Po okresie leżakowania nalewka jest gotowa do spożycia. Przed podaniem można ją jeszcze raz przefiltrować, aby uzyskać klarowny płyn.

Nalewka orzechowa bez cukru

Składniki:

  • 20 sztuk zielonych orzechów włoskich
  • 0,5 litra spirytusu 
  • 0,5 litra wódki 

Przygotowanie:

  1. Opłukane orzechy pokrój w drobną kostkę lub zblenduj. Umieść w szklanym naczyniu i zalej spirytusem i wódką. Odstaw w ciemne miejsce na około 6 tygodni.
  2. Od czasu do czasu wymieszaj zawartość. Będziesz obserwować zmieniający się kolor nalewki - stopniowo aż do ciemnego brązowego.
  3. Zlej nalewkę do szklanej, zakręcanej butelki i przechowuj nawet do kilkunastu miesięcy. 

Przepis na nalewkę z orzechów włoskich z anyżem i skórką pomarańczową

Składniki:

  • 30 sztuk zielonych orzechów włoskich
  • 1 litr spirytusu 
  • 0,5 litra wody
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 2 laski cynamonu
  • 10 goździków
  • skórka z pomarańczy
  • skórka z cytryny
  • 1 szklanka cukru brązowego

Przygotowanie:

  1. Umyte i osuszone orzechy pokrój w ćwiartki lub ósemki i włóż do dużego słoja. Dorzuć do tego wymienione w przepisie przyprawy i skórki z cytrusów, zasyp cukrem. Dokładnie wymieszaj zawartość.
  2. Odstaw (nie zakręcaj słoja) na 2 doby w ciemne miejsce, wymieszaj po pierwszej nocy. Po tym czasie zalej zawartość alkoholem i wodą. Zalewa powinna w całości przykryć orzechy. Zakręć i potrząsaj chwilę.
  3. Odstaw na 3 miesiące, co tydzień potrząsaj słojem. Na koniec zlej nalewkę do butelek.

 

 

Czytaj więcej