Nalewka z orzecha włoskiego pomaga na żołądek, odporność i układ nerwowy.
Fot. 123RF/Picsel
Domowe kuracje
Nalewka z orzecha włoskiego jest dobra nie tylko na żołądek. Dowiedz się, na co pomaga i jak ją zrobić
Malgorzata Germak
24.06.2024 11:11
Nalewka z orzechów włoskich, często nazywana orzechówką, świetnie sprawdzi się w dolegliwościach żołądkowych, w przypadku biegunek i pasożytów, ale pozytywnie wpłynie też na pamięć i układ nerwowy. Zobacz, jak przygotować i stosować nalewkę z orzechów włoskich. Potrzebujesz tylko kilku składników i... trochę cierpliwości.
Nalewka z orzecha włoskiego jest popularnym domowym remedium w wielu kulturach, szczególnie w krajach Europy Środkowej. Ludzie od wieków używają jej do łagodzenia różnych dolegliwości, w tym problemów z trawieniem, kontroli poziomu cukru we krwi, a także do poprawy ogólnej odporności. Nalewka z orzecha włoskiego jest również bogata w antyoksydanty. Poznaj jej wszystkie właściwości i zobacz, jak ją przygotować.
Właściwości lecznicze nalewki z orzecha włoskiego
Substancje zawarte w zielonych owocach orzecha włoskiego (łac. Juglans regia L.), m.in. witaminy, garbniki i olejki eteryczne wzmacniają odporność organizmu, mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne a dodatkowo poprawiają trawienie.
Orzechy zawierają garbniki i gorycze, czyli substancje ściągające dobre na żołądek i pobudzające trawienie, a także olejek eteryczny, który wspomaga to działanie.
Mniej znane właściwości zielonych orzechów włoskich to: poprawa funkcjonowania tarczycy i mózgu, wzmocnienie odporności, zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie, regulacja procesów metabolicznych, usuwanie toksyn z organizmu, ukojenie nerwów. Poza tym nalewka obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, poprawia stan cery i włosów. Warto wiedzieć, że taka nalewka dostarczy też sporą dawkę witaminy C oraz pierwiastki - selen, fosfor, cynk, potas, wapń, a także dobrze przyswajalne kwasy tłuszczowe.
Trzeba pamiętać, że jest to napój alkoholowy i należy go używać jako lekarstwo, dlatego ilość też powinna być odpowiednia. Nalewkę orzechową najlepiej spożywać w temperaturze pokojowej, ale nada się też lekko schłodzona. Nie podgrzewaj jej, aby nie straciła swoich odżywczych właściwości.
Zwykle w problemach żołądkowych nalewkę z orzecha włoskiego pije się 3 razy dziennie po 5 ml (łyżeczka). Można ją rozcieńczyć - 1 łyżeczkę w 100 ml wody, wtedy smak będzie łagodniejszy.
Kto nie powinien pić nalewki z orzecha włoskiego?
Choć wymieniliśmy jej liczne walory zdrowotne, nalewka z orzechów włoskich nie nadaje się dla każdego. Nie powinny jej pić osoby, które mają wrzody żołądka lub problemy z jelitami, cierpią na refluks, mają cukrzycę lub muszą ograniczyć cukier, zmagają się z nadwrażliwością pokarmową, są uczulone na któryś składnik nalewki. Trzeba też pamiętać, że jest to trunek wysokoprocentowy, więc nie może być podawany dzieciom i osobom niepełnoletnim.
Jak zrobić nalewkę z orzecha włoskiego?
Głównym składnikiem nalewki są zielone owoce orzecha. Ważne, żeby były niedojrzałe i niestwardniałe. Idealne do zebrania są pod koniec czerwca/na początku lipca. Aby poznać, czy są wystarczająco miękkie, wystarczy nożykiem spróbować je przekroić - jeśli ostrze gładko wejdzie w orzech i przedzieli go, można robić nalewkę.
Do zbierania orzechów włoskich najlepiej wybrać obszary oddalone od ruchliwej ulicy z dala od spalin. Orzechy wykorzystuje się wraz z łupiną. Umyj je i osusz. Każdy pokrój na ćwiartki ostrym nożem. Uwaga, młode orzechy włoskie wydzielają sok, który na długo barwi dłonie na brunatny kolor, więc warto użyć do tego rękawiczek.
Klasyczny przepis na nalewkę z orzechów włoskich
Składniki:
20 sztuk zielonych orzechów włoskich
0,5 litra spirytusu
0,5 litra wódki
1 szklanka cukru
Przygotowanie:
Pokrojone orzechy umieść w gąsiorku lub dużym słoju i zalej wódką oraz spirytusem (płyn powinien je przykrywać). Odstaw w widne, ciepłe miejsce na 4 tygodnie.
W pierwszej fazie płyn będzie przezroczysty, ale z czasem orzechy puszczą sok i pociemnieje. Po tym czasie zlej alkohol, a do orzechów wlej pół szklanki wody i wsyp cukier.
Odstaw tym razem w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie. Co jakiś czas wstrząśnij słojem.
Następnie zlej syrop i połącz z alkoholem. Ważne - wlej spirytus do syropu, nie na odwrót. Połączone płyny przelej przez gazę do butelek.
Najlepsze właściwości lecznicze nalewka ma po około roku, ale można po nią sięgnąć już po 6 miesiącach.
Stary przepis babci na nalewkę z orzechów włoskich
Składniki:
10 zielonych orzechów włoskich (zbieranych na przełomie czerwca i lipca)
500 ml spirytusu 70%
500 ml wody
250 g cukru
skórka z jednej cytryny (bez białej części)
1 laska cynamonu
4 goździki
Przygotowanie:
Umyj dokładnie zielone orzechy włoskie. Pokrój je na ćwiartki lub mniejsze kawałki (pamiętaj o założeniu rękawiczek, aby uniknąć przebarwień skóry).
Umieść pokrojone orzechy w dużym szklanym słoju. Dodaj skórkę z cytryny, laskę cynamonu i goździki. Zalej wszystko spirytusem i szczelnie zamknij słoik. Odstaw w ciemne i chłodne miejsce na 4-6 tygodni, co jakiś czas potrząsając słoikiem.
Po upływie maceracji, przygotuj syrop cukrowy: zagotuj wodę i rozpuść w niej cukier. Po rozpuszczeniu cukru, odstaw syrop do ostygnięcia.
Przefiltruj nalewkę przez gazę lub drobne sitko, aby usunąć kawałki orzechów i przypraw. Wymieszaj przefiltrowaną nalewkę z przygotowanym syropem cukrowym. Przelej nalewkę do czystych butelek i szczelnie je zamknij.
Nalewkę odstaw na kolejne 2-3 miesiące w ciemne i chłodne miejsce, aby dojrzała i nabrała głębszego smaku.
Po okresie leżakowania nalewka jest gotowa do spożycia. Przed podaniem można ją jeszcze raz przefiltrować, aby uzyskać klarowny płyn.
Nalewka orzechowa bez cukru
Składniki:
20 sztuk zielonych orzechów włoskich
0,5 litra spirytusu
0,5 litra wódki
Przygotowanie:
Opłukane orzechy pokrój w drobną kostkę lub zblenduj. Umieść w szklanym naczyniu i zalej spirytusem i wódką. Odstaw w ciemne miejsce na około 6 tygodni.
Od czasu do czasu wymieszaj zawartość. Będziesz obserwować zmieniający się kolor nalewki - stopniowo aż do ciemnego brązowego.
Zlej nalewkę do szklanej, zakręcanej butelki i przechowuj nawet do kilkunastu miesięcy.
Przepis na nalewkę z orzechów włoskich z anyżem i skórką pomarańczową
Składniki:
30 sztuk zielonych orzechów włoskich
1 litr spirytusu
0,5 litra wody
4 gwiazdki anyżu
2 laski cynamonu
10 goździków
skórka z pomarańczy
skórka z cytryny
1 szklanka cukru brązowego
Przygotowanie:
Umyte i osuszone orzechy pokrój w ćwiartki lub ósemki i włóż do dużego słoja. Dorzuć do tego wymienione w przepisie przyprawy i skórki z cytrusów, zasyp cukrem. Dokładnie wymieszaj zawartość.
Odstaw (nie zakręcaj słoja) na 2 doby w ciemne miejsce, wymieszaj po pierwszej nocy. Po tym czasie zalej zawartość alkoholem i wodą. Zalewa powinna w całości przykryć orzechy. Zakręć i potrząsaj chwilę.
Odstaw na 3 miesiące, co tydzień potrząsaj słojem. Na koniec zlej nalewkę do butelek.