Nalewka z orzechów włoskich, często nazywana orzechówką, świetnie sprawdzi się w dolegliwościach żołądkowych, w przypadku biegunek i pasożytów, ale pozytywnie wpłynie też na pamięć i układ nerwowy. Zobacz, jak przygotować i stosować nalewkę z orzechów włoskich. Potrzebujesz tylko kilku składników i... trochę cierpliwości.
Spis treści
Nalewka z orzecha włoskiego jest popularnym domowym remedium w wielu kulturach, szczególnie w krajach Europy Środkowej. Ludzie od wieków używają jej do łagodzenia różnych dolegliwości, w tym problemów z trawieniem, kontroli poziomu cukru we krwi, a także do poprawy ogólnej odporności. Nalewka z orzecha włoskiego jest również bogata w antyoksydanty. Poznaj jej wszystkie właściwości i zobacz, jak ją przygotować.
Substancje zawarte w niedojrzałych owocach orzecha włoskiego (łac. Juglans regia L.), m.in. witaminy, garbniki i olejki eteryczne wzmacniają odporność organizmu, mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne a dodatkowo poprawiają trawienie.
Orzechy zawierają garbniki i gorycze, czyli substancje ściągające dobre na żołądek i pobudzające trawienie, a także olejek eteryczny, który wspomaga to działanie.
Nalewka z orzecha włoskiego pomaga na:
Mniej znane właściwości zielonych orzechów włoskich to: poprawa funkcjonowania tarczycy i mózgu, wzmocnienie odporności, zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie, regulacja procesów metabolicznych, usuwanie toksyn z organizmu, ukojenie nerwów. Poza tym nalewka obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, poprawia stan cery i włosów. Warto wiedzieć, że taka nalewka dostarczy też sporą dawkę witaminy C oraz pierwiastki - selen, fosfor, cynk, potas, wapń, a także dobrze przyswajalne kwasy tłuszczowe.
Trzeba pamiętać, że jest to napój alkoholowy i należy go używać jako lekarstwo, dlatego ilość też powinna być odpowiednia. Nalewkę orzechową najlepiej spożywać w temperaturze pokojowej, ale nada się też lekko schłodzona. Nie podgrzewaj jej, aby nie straciła swoich odżywczych właściwości.
Zwykle w problemach żołądkowych nalewkę z orzecha włoskiego pije się 3 razy dziennie po 5 ml (łyżeczka). Można ją rozcieńczyć - 1 łyżeczkę w 100 ml wody, wtedy smak będzie łagodniejszy.
Choć wymieniliśmy jej liczne walory zdrowotne, nalewka z orzechów włoskich nie nadaje się dla każdego. Nie powinny jej pić osoby, które mają wrzody żołądka lub problemy z jelitami, cierpią na refluks, mają cukrzycę lub muszą ograniczyć cukier, zmagają się z nadwrażliwością pokarmową, są uczulone na któryś składnik nalewki. Trzeba też pamiętać, że jest to trunek wysokoprocentowy, więc nie może być podawany dzieciom i osobom niepełnoletnim.
Głównym składnikiem nalewki są zielone owoce orzecha. Ważne, żeby były niedojrzałe i niestwardniałe. Idealne do zebrania są pod koniec czerwca/na początku lipca. Aby poznać, czy są wystarczająco miękkie, wystarczy nożykiem spróbować je przekroić - jeśli ostrze gładko wejdzie w orzech i przedzieli go, można robić nalewkę.
Do zbierania orzechów włoskich najlepiej wybrać obszary oddalone od ruchliwej ulicy z dala od spalin. Orzechy wykorzystuje się wraz z łupiną. Umyj je i osusz. Każdy pokrój na ćwiartki ostrym nożem. Uwaga, młode orzechy włoskie wydzielają sok, który na długo barwi dłonie na brunatny kolor, więc warto użyć do tego rękawiczek.
Składniki:
Wykonanie: Pokrojone orzechy umieść w gąsiorku lub dużym słoju i zalej wódką oraz spirytusem (płyn powinien je przykrywać). Odstaw w widne, ciepłe miejsce na 4 tygodnie. W pierwszej fazie płyn będzie przezroczysty, ale z czasem orzechy puszczą sok i pociemnieje. Po tym czasie zlej alkohol, a do orzechów wlej pół szklanki wody i wsyp cukier. Odstaw tym razem w ciemne i chłodne miejsce na 2 tygodnie. Co jakiś czas wstrząśnij słojem. Następnie zlej syrop i połącz z alkoholem. Ważne - wlej spirytus do syropu, nie na odwrót. Połączone płyny przelej przez gazę do butelek. Najlepsze właściwości lecznicze nalewka ma po około roku, ale można po nią sięgnąć już po 6 miesiącach.
Składniki:
Wykonanie: Opłukane orzechy pokrój w drobną kostkę lub zblenduj. Umieść w szklanym naczyniu i zalej spirytusem i wódką. Odstaw w ciemne miejsce na około 6 tygodni. Od czasu do czasu wymieszaj zawartość. Będziesz obserwować zmieniający się kolor nalewki - stopniowo aż do ciemnego brązowego. Zlej nalewkę do szklanej, zakręcanej butelki i przechowuj nawet do kilkunastu miesięcy.
Składniki:
Wykonanie: Umyte i osuszone orzechy pokrój w ćwiartki lub ósemki i włóż do dużego słoja. Dorzuć do tego wymienione w przepisie przyprawy i skórki z cytrusów, zasyp cukrem. Dokładnie wymieszaj zawartość. Odstaw (nie zakręcaj słoja) na 2 doby w ciemne miejsce, wymieszaj po pierwszej nocy. Po tym czasie zalej zawartość alkoholem i wodą. Zalewa powinna w całości przykryć orzechy. Zakręć i potrząsaj chwilę. Odstaw na 3 miesiące, co tydzień potrząsaj słojem. Na koniec zlej nalewkę do butelek.