Dieta na obniżenie ciśnienia. Jakie produkty włączyć do codziennego jadłospisu, gdy mamy podwyższone ciśnienie krwi??
Fot. 123rf/picsel

Dieta na obniżenie ciśnienia. Jakie produkty włączyć do codziennego jadłospisu, gdy mamy podwyższone ciśnienie krwi??

Obniżyć ciśnienie można nie tylko za pomocą leków, ale również diety. Wystarczy wprowadzić do codziennego jadłospisu kilka odpowiednich produktów, aby zadbać o układ krążenia i odczuć poprawę.

Regulując i kontrolując wartości ciśnienia, zmniejszasz ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego, problemów z nerkami, udaru mózgu czy zawału serca.

Zanim jednak zdecydujesz się na leczenie farmakologiczne (które często ma efekty uboczne), spróbuj kilku naturalnych metod – mogą naprawdę pomóc!

Wysokie ciśnienie – co uwzględnić w diecie?

  • Jedz surowe migdały
    Nie prażone! Migdały są ważnym elementem zdrowej dla serca diety DASH (zbliżonej do śródziemnomorskiej). Dzięki bogactwu kwasów tłuszczowych obniżają cholesterol i ciśnienie krwi oraz zmniejszają stany zapalne w naczyniach krwionośnych.
  • Dodawaj do potraw pieprz cayenne
    Rozszerza naczynia krwionośne i poprawia przepływ krwi, co sprawia, że ciśnienie spada. Cayenne uważany jest za najszybciej działający, naturalny środek je obniżający. Jeśli dwie łyżeczki pieprzu wymieszasz z ciepłą wodą i miodem, uzyskasz skuteczne lekarstwo, które zadziała natychmiast.
  • Pij wodę kokosową
    Można kupić gotową w większości sklepów. Zawiera wiele niezbędnych dla zdrowia elektrolitów, m.in. sporą dawkę potasu. Dzięki temu właśnie obniża ona ciśnienie.
  • Jedz buraki 
    A jeszcze lepiej – świeżo wyciskany sok. Zawiera mnóstwo substancji, które szybko (i na długo!) rozszerzają naczynia krwionośne. Badania przeprowadzone na zlecenie British Heart Foundation udowodniły znaczący spadek ciśnienia krwi u osób codziennie pijących szklankę soku z buraka.
  • Uwzględniaj w menu ziemniaki
    Są doskonałym źródłem potasu, który reguluje ciśnienie. Pod tym względem najlepsze są te słodkie, czyli bataty. Podobnie działają też banany.
  • Żurawina – sprawdź, czy możesz ją włączyć do diety
    Zarówno sok, jak i suszone lub świeże owoce obniżają ciśnienie krwi. Jednak nie jest to metoda dla wszystkich. Powinny jej unikać osoby przyjmujące preparaty z grupy antagonistów wapnia – żurawina może nasilić działanie leków i wywołać gwałtowny, niebezpieczny spadek ciśnienia.

Nadciśnienie bardzo często towarzyszy nadwadze. W wielu przypadkach wystarczy unormować wagę, by ciśnienie wróciło do normy.

Czytaj więcej