Surowe zupy idealne na gorące dni. Nawodnią, polepszą trawienie i pomogą zgubić zbędne kilogramy. Sprawdzone przepisy
Surowa zupa z pomidorów i marchewki.
Fot. 123RF

Surowe zupy idealne na gorące dni. Nawodnią, polepszą trawienie i pomogą zgubić zbędne kilogramy. Sprawdzone przepisy

Surowe zupy jada się na zimno – jak chłodnik. Dzięki temu, że zawierają surowe warzywa, są bogate w błonnik, który obniża poziom cukru i cholesterolu. Takie zupy wspaniale nawadniają organizm, usprawniają również trawienie i są dobrą propozycją dla osób na diecie odchudzającej. Przygotowuje się je łatwo i szybko. Oto podstawowy przepis i kilka innych propozycji.

Surowe zupy to dobra propozycja dla każdego, kto nie ma przeciwwskazań do spożywania surowych warzyw. Surowe zupy są niskokaloryczne, mają dużo więcej witamin niż tradycyjnie gotowane i świetnie uzupełniają elektrolity.

Jak zrobić surową zupę? Podstawowy przepis

Warzywa do zupy umyj szybko w zimnej wodzie, by wypłukać jak najmniej składników odżywczych. Zetrzyj je lub zmiksuj. Dodaj wodę lub sok. Możesz też dodać bulion (np. drobiowy), trochę jogurtu czy mleka kokosowego. Zawierają tłuszcz, więc witaminy A, D, E i K lepiej się wchłoną. Zupę zagęszczą ugotowane ziemniaki, ryż, kasza lub jajka. Można posypywać je grzankami, orzechami czy pestkami. 

Ile razy w tygodniu można jeść surowe zupy?

By usprawnić trawienie, warto jeść takie zupy 2-3 razy w tygodniu, jeśli cierpisz na chroniczne zatwardzenie, to nawet częściej. Jeśli chorujesz na jelito drażliwe o charakterze biegunkowym, najpierw zjedz małą porcję i sprawdź, jak reaguje układ pokarmowy.

Uwaga! Za pierwszym razem zapewne nie będą ci smakować, do ich smaku trzeba przywyknąć.

Surowa zupa warzywna z cukiniowym spaghetti

69385826_m
Makaron z cukinii do zupy cukiniowej.
123RF

Ma 20 proc. więcej obniżającej cholesterol wit. B3 niż gotowana.

Składniki

  • cukinia 
  • papryka 
  • ogórek 
  • seler naciowy 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 szalotka 
  • 3 łyżki passaty 
  • kilka listków rukoli

Przygotowanie

Z cukinii obierakiem zestrugaj paski. Resztę warzyw zmiksuj z oliwą i passatą. Zalej cukinię. Udekoruj rukolą.

Surowa zupa pomidorowa

10514463_m
Surowa zupa pomidorowa.
123RF

Ma o 40 proc. więcej witaminy C, niż gdyby była ugotowana.

Składniki

  • sól 
  • 3 marchewki z natką 
  • 3 pomidory 
  • 1/2 papryki 
  • ząbek czosnku 
  • garść bazylii 
  • natka pietruszki 
  • pieprz 
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego

Przygotowanie

Wszystkie składniki poza bazylią i natką pietruszki zmiksuj razem. Bazylię i natkę pietruszki posiekaj i posyp zupę.

Surowy barszczyk ze szpinakiem

114119461_m
Surowy barszczyk ze szpinakiem.
123RF

Ma więcej potasu niż gotowany.

Składniki

  • 3 buraki z liśćmi 
  • cebula 
  • seler 
  • ogórek kwaszony 
  • łyżeczka tymianku
  • 4 gotowane ziemniaki 
  • jajko gotowane 
  • 1/2 łyżeczki goździków 
  • litr bulionu 
  • garść liści szpinaku

Przygotowanie

Buraki, ogórek, cebulę, seler zetrzyj na drobnej tarce, liście posiekaj. Dodaj lekko ciepły bulion, przyprawy, pokrojone ziemniaki i jajko.

Surowa zupa pieczarkowa

112121584_m
Zupa pieczarkowa.
123RF

Surowe pieczarki mają o 30 proc. więcej dobrej dla mózgu wit. B12 niż po obróbce termicznej.

Składniki

  • 15 pieczarek
  • por 
  • seler
  • 2 marchewki 
  • pietruszka 
  • łyżeczka masła 
  • łyżeczka majeranku 
  • 2-3 łyżki sosu sojowego 
  • pół łyżeczki pieprzu

Przygotowanie

Składniki zmiksuj razem. Dla smaku zupę możesz polać jogurtem i posypać podsmażonymi na maśle plasterkami pieczarek.

Surowa zupa dyniowa z kremem orzechowym

124135087_m
Surowa zupa dyniowa z kremem orzechowym.
123RF

Taka zupa ma więcej wit. A, D, E, C, B1 i B3 oraz potasu niż ugotowana. Dodatkowo sok z surowej dyni i pestki zabijają większość pasożytów układu pokarmowego.

Składniki

  • 3 szklanki posiekanej, obranej dyni z pestkami
  • 2 szklanki soku z pomarańczy 
  • łyżka miodu 
  • 1/2 łyżeczki imbiru 
  • 1/2 łyżeczki kardamonu 
  • 1/3 łyżeczki pieprzu
  • sól
  • 1 szklanka namoczonych orzechów nerkowca

Przygotowanie

Miksujemy wszystkie składniki (bez orzechów) razem. Orzechy miksujemy z 1/3 szkl. wody i szczyptą soli na krem. Robimy kleks z kremu w zupie.

 

Czytaj więcej