Surowe zupy jada się na zimno – jak chłodnik. Dzięki temu, że zawierają surowe warzywa, są bogate w błonnik, który obniża poziom cukru i cholesterolu. Takie zupy wspaniale nawadniają organizm, usprawniają również trawienie i są dobrą propozycją dla osób na diecie odchudzającej. Przygotowuje się je łatwo i szybko. Oto podstawowy przepis i kilka innych propozycji.
Spis treści
Surowe zupy to dobra propozycja dla każdego, kto nie ma przeciwwskazań do spożywania surowych warzyw. Surowe zupy są niskokaloryczne, mają dużo więcej witamin niż tradycyjnie gotowane i świetnie uzupełniają elektrolity.
Warzywa do zupy umyj szybko w zimnej wodzie, by wypłukać jak najmniej składników odżywczych. Zetrzyj je lub zmiksuj. Dodaj wodę lub sok. Możesz też dodać bulion (np. drobiowy), trochę jogurtu czy mleka kokosowego. Zawierają tłuszcz, więc witaminy A, D, E i K lepiej się wchłoną. Zupę zagęszczą ugotowane ziemniaki, ryż, kasza lub jajka. Można posypywać je grzankami, orzechami czy pestkami.
By usprawnić trawienie, warto jeść takie zupy 2-3 razy w tygodniu, jeśli cierpisz na chroniczne zatwardzenie, to nawet częściej. Jeśli chorujesz na jelito drażliwe o charakterze biegunkowym, najpierw zjedz małą porcję i sprawdź, jak reaguje układ pokarmowy.
Uwaga! Za pierwszym razem zapewne nie będą ci smakować, do ich smaku trzeba przywyknąć.
Ma 20 proc. więcej obniżającej cholesterol wit. B3 niż gotowana.
Składniki
Przygotowanie
Z cukinii obierakiem zestrugaj paski. Resztę warzyw zmiksuj z oliwą i passatą. Zalej cukinię. Udekoruj rukolą.
Ma o 40 proc. więcej witaminy C, niż gdyby była ugotowana.
Składniki
Przygotowanie
Wszystkie składniki poza bazylią i natką pietruszki zmiksuj razem. Bazylię i natkę pietruszki posiekaj i posyp zupę.
Ma więcej potasu niż gotowany.
Składniki
Przygotowanie
Buraki, ogórek, cebulę, seler zetrzyj na drobnej tarce, liście posiekaj. Dodaj lekko ciepły bulion, przyprawy, pokrojone ziemniaki i jajko.
Surowe pieczarki mają o 30 proc. więcej dobrej dla mózgu wit. B12 niż po obróbce termicznej.
Składniki
Przygotowanie
Składniki zmiksuj razem. Dla smaku zupę możesz polać jogurtem i posypać podsmażonymi na maśle plasterkami pieczarek.
Taka zupa ma więcej wit. A, D, E, C, B1 i B3 oraz potasu niż ugotowana. Dodatkowo sok z surowej dyni i pestki zabijają większość pasożytów układu pokarmowego.
Składniki
Przygotowanie
Miksujemy wszystkie składniki (bez orzechów) razem. Orzechy miksujemy z 1/3 szkl. wody i szczyptą soli na krem. Robimy kleks z kremu w zupie.