Surowa dieta witariańska (raw food) będzie idealnym wyborem na czas upałów. Nie wymaga gotowania posiłków, więc możemy zaoszczędzić sporo czasu. Na czym polega surowa dieta? Co na niej jeść? Jakie są jej wady i zalety? Podajemy przepisy na koktajle, sałatki, musy z warzyw i owoców. Wypróbuj jadłospis na 6 dni.
Spis treści
Dieta raw food odchudza, bo jest w niej mnóstwo warzyw, które dają uczucie sytości (zasługa błonnika). Równocześnie poprawia się tzw. profil lipidowy (ważne przy problemach z cholesterolem), zapobiegamy także wahaniom stężenia glukozy we krwi, a tym samym napadom objadania się.
Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) oraz wielu innych organizacji zdrowotnych, dorosłe osoby powinny jeść co najmniej 5 porcji (ok. 400 gramów) owoców i warzyw każdego dnia.
Porcja owoców lub warzyw to mniej więcej tyle, ile zmieścisz w jednej dłoni. Na przykład, jedna porcja może to być jedno duże jabłko, banan, pomarańcza lub gruszka, dwa mniejsze owoce, takie jak kiwi lub mandarynki, lub garść drobnych owoców, takich jak truskawki lub maliny.
Jedna porcja warzyw to na przykład jedna duża marchewka, trzy łyżki gotowanych warzyw, takich jak brokuły, szpinak, fasolka szparagowa, lub sałatka warzywna o wielkości około 3/4 szklanki.
Ale uwaga! Te zalecenia mówią o minimalnych dziennych porcjach produktów roślinnych w naszej diecie. Dlatego spożycie większej ilości owoców i warzyw, np. dzięki surowej diecie, da nam więcej korzyści zdrowotnych.
Lato to wprost wymarzona pora, by rozpocząć swoją przygodę z dietą raw food. Świeżych sezonowych warzyw i owoców jest wtedy pod dostatkiem, a w czasie upałów nie mamy ochoty na ciężkie dania.
Stosowanie diety witariańskiej okresowo może przynieść kilka korzyści zdrowotnych, ale jedną z najważniejszych jest zwiększenie spożycia warzyw i owoców.
Większość z nas nie je rekomendowanej ilości warzyw i owoców na co dzień. Przejście na dietę witariańską, nawet na krótki okres, pomoże nam wyrobić zdrowe normy. Warzywa i owoce są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, które działają korzystnie na zdrowie: wspierają układ odpornościowy, poprawiają trawienie, obniżają ciśnienie krwi, a także pomagają w utrzymaniu prawidłowej wagi.
Ponadto, zasada "jedzenia z natury" może pomóc zredukować spożycie przetworzonych pokarmów, które są bogate w sól, cukry dodane i niezdrowe tłuszcze. To może przyczynić się do poprawy naszego profilu lipidowego, obniżenia ciśnienia krwi i redukcji ryzyka wielu przewlekłych chorób.
W USA przechodzi na dietę Raw Food wiele osób z nadwagą i otyłością, u których zdiagnozowano np. nadciśnienie tętnicze, cukrzycę. Ta dieta odmładza i jednocześnie pomaga schudnąć. Oto jej zasady.
Dieta surowa (witariańska) polega na spożywaniu pożywienia, którego temperatura nie przekracza 42 stopni Celsjusza, dlatego nie wymaga od nas gotowania posiłków. Zaleca się jedzenie surowych warzyw (i koktajli z ich dodatkiem), kiełków, owoców. Polecane są też warzywa kiszone i produkty fermentowane (maślanka, kefir), czyli te, które nie niszczą enzymów w pożywieniu.
Napoje roślinne przygotowywane samodzielnie w domu pomogą uzupełnić niedobory białka w diecie spowodowane całkowitą eliminacją mięsa.
Latem, gdy mamy zmniejszony apetyt oraz mniejszą ochotę na gorące potrawy, można wypróbować dietę bez gotowania. Spożywanie surowych warzyw bez obróbki termicznej, sałatek, chłodników oraz jogurtów, koktajli i smoothie owocowych to mniejsze straty witamin i składników mineralnych! Bo to podczas gotowania tracimy witaminy: C, A, B1 i B2 - twierdzi Małgorzata Wilkowska – dietetyczka dietoswiat.pl.
Jednak... całkowicie surowa dieta ma też wady: jadłospis oparty wyłącznie o warzywa i owoce, bez produktów zbożowych, strączków, mięs, ryb (bo je trzeba ugotować lub upiec) nie będzie dostarczał nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin. Zatem przy dłuższym stosowaniu takiej diety może to prowadzić do niedoborów.
Dzień 1.
Śniadanie ok. 400 kcal
II śniadanie ok. 370 kcal
Obiad ok. 540 kcal
Podwieczorek ok. 110 kcal
Kolacja ok. 260 kcal
Dzień 2.
Śniadanie ok. 350 kcal
II śniadanie ok. 430 kcal
Obiad ok. 500 kcal
Podwieczorek ok. 180 kcal
Kolacja ok. 280 kcal
Dzień 3.
Śniadanie ok. 390 kcal
II śniadanie ok. 260 kcal
Obiad ok. 440 kcal
Podwieczorek ok. 270 kcal
Kolacja ok. 330 kcal
Dzień 4.
Śniadanie ok. 210 kcal
II śniadanie ok. 450 kcal
Obiad ok. 580 kcal
Podwieczorek ok. 70 kcal
Kolacja ok. 370 kcal
Dzień 5.
Śniadanie ok. 330 kcal
Pudding z chia. Połącz: 20 g nasion chia, 1 szkl. mleka migdałowego, garść malin i 1 łyżkę orzechów włoskich.
II śniadanie ok. 165 kcal
Miks sałat. Wymieszaj 1 opakowanie różnych sałat, dopraw 1 łyżeczką oliwy, posyp 1 łyżką nasion słonecznika.
Obiad ok. 455 kcal
Lazania z kabaczka. 1 kabaczek pokrój, polej sosem ze zmiksowanego 1 pomidora, 2 suszonych pomidorów, 3 daktyli, 2 ząbków czosnku, 1 łyżki nerkowców i 1 łyżki oliwy. Posyp pestkami dyni. i 50 ml mleczka kokosowego
Podwieczorek ok. 150 kcal
1 ogórek potnij w plasterki, posmaruj je pastą z 1/4 awokado i 1 łyżeczki oliwy, posyp słonecznikiem.
Kolacja ok. 365 kcal
Drink migdałowy. 1 szkl. napoju migdałowego wymieszaj z garścią posiekanych suszonych owoców. Posyp płatkami migdałów.
Dzień 6.
Śniadanie ok. 260 kcal
"Owsianka z lnem". Zblenduj 1 jabłko, 1 banan, łyżkę siemienia lnianego (namoczonego) z 1 szkl. wody.
II śniadanie ok. 200 kcal
Ananas z kokosem. Zblenduj: 200 g ananasa i 50 ml mleczka kokosowego.
Obiad ok. 410 kcal
Tagliatelle z warzyw. 1 cukinię pokrój w paski, wymieszaj z 2 garściami szpinaku i 1/4 posiekanego selera. Zblenduj 1 paprykę, 1 pomidor, 1 ząbek czosnku i 1 łyżkę oliwy. Polej w warzywa, posyp 2 łyżkami pestek dyni.
Podwieczorek ok. 230 kcal
Zmiksuj po garści jarmużu i szpinaku, 1 kiwi, 1/2 pomarańczy, 1 banan i 1 szkl. wody.
Kolacja ok. 420 kcal
Miks czekoladowy. 2 łyżki chia namocz w 1 szkl. napoju migdałowego. Polej musem z: 1/2 awokado, 1 łyżki kakao i orzechów włoskich.