Zupa jarmużowa to wegetariańskie i dietetyczne danie. Jarmuż jest niskokaloryczny i zawiera mnóstwo witamin. Ta prosta zupa z zaledwie kilku łatwo dostępnych składników smakuje wyśmienicie. Wypróbuj nasz przepis.
Jarmuż jest świetną bazą dla dietetycznego obiadu. Jedząc go, dostarczamy naszemu organizmowi mało kalorii, a mnóstwo witamin i minerałów, takich jak: żelazo, wapń, potas, fosfor i magnez, błonnik, kwas foliowy, witaminy K i C, a także inne składniki. Zdecydowanie warto włączyć jarmuż do swojego menu.
Jarmuż ma niewiele kalorii, więc mogą go jeść osoby odchudzające się. Wyróżnia go przede wszystkim obecność witaminy K, która rzadko występuje w warzywach. Witamina K wspiera profilaktykę chorób nowotworowych. Witamina K pomaga też uporać się z nadmiernym krwawieniem w czasie menstruacji i przyspiesza gojenie się ran. Witamina C zawarta w jarmużu wzmacnia układ odpornościowy. To tylko niektóre z dobrodziejstw, jakimi obdarza nas to warzywo.
Składniki
Przygotowanie
W rondelku rozpuść masło, dodaj czosnek, migdały i rozmaryn, a następnie jarmuż. Zalej bulionem. Po zagotowaniu zblenduj składniki. Przypraw solą i pieprzem.