Odchudzające sałatki z ciecierzycą. Są pyszne i tak sycące, że możesz je jeść jako danie obiadowe! Łatwe przepisy
20.10.2022 08:35
Sałatki z ciecierzycą mogą z powodzeniem zastąpić obiad, jeśli tylko zestawi się je z odpowiednimi dodatkami, jak np. mięso, ryba czy makaron. Już sama ciecierzyca jest sycąca dzięki olbrzymiej zawartości błonnika, a w połączeniu z warzywami, mięsem i ryżem dostarcza organizmowi wszystkich potrzebnych składników odżywczych. Ponadto niewielka porcja takiego posiłku zaspokaja apetyt na długi czas, więc jest to znakomita propozycja dla osób, które chcą schudnąć. Wypróbuj nasze 4 proste przepisy.
Ciecierzyca jest idealnym warzywem nie tylko dla wegetarian, ale też wszystkich, którzy chcą zgubić kilka zbędnych kilogramów. Zawiera duże ilości białka, ale także fosforu, potasu, żelaza oraz błonnika i witaminy B. Ponadto przeciwdziała zaparciom, obniża ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu, zapobiegając chorobom serca. Wspomaga odchudzanie, hamuje apetyt. Reguluje również poziom glukozy we krwi, w związku z czym może zapobiegać rozwojowi cukrzycy.
Kokilki z ciecierzycą, łososiem i awokado
Wartość kaloryczna 1 porcji: 360 kcal
Czas przygotowania: 45 min + moczenie
Przepis na: 4 porcje
Składniki
1,5 szkl. suchej ciecierzycy
15 dag wędzonego łososia pokrojonego w plasterki
2 dojrzałe miękkie awokado
2 małe czerwone cebulki
1 duży czerwony grejpfrut
4 garście rukoli
1 łyżka czarnego sezamu
4 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy do opanierowania:
1/2 łyżeczki soli
po 1 łyżeczce mielonej słodkiej papryki, kurkumy i chili
Sos:
po 3 łyżki oliwy i soku z limonki
2 ząbki czosnku
sól
świeżo mielony pieprz
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej cieciorkę zalej zimną wodą. Przykryj i odstaw na noc. Następnego dnia ziarenka osącz, osusz na papierowym ręczniku. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Rozłóż na niej cieciorkę. Piecz 15 minut w 200 st.
Do miski wsyp przyprawy do opanierowania. Wlej oliwę z oliwek. Przełóż do tego podpieczone ziarenka i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką, by przyprawy dobrze pokryły cieciorkę. Ponownie rozłóż ją na blaszce z pergaminem i piecz jeszcze 15 minut, aż ziarenka będą miękkie i chrupiące. Wyłącz piekarnik i zostaw w nim cieciorkę, dopóki nie ostygnie (dzięki temu zrobi się jeszcze bardziej chrupiąca).
Awokado przetnij na połówki. Usuń pestki i każdą część obierz ze skórki. Skrop sokiem z limonki. Rukolę opłucz, osusz. Grejpfrut sparz, obierz i powycinaj fileciki. Cebulki obierz, pokrój w talarki.
Przygotuj sos: do słoiczka wlej oliwę, dodaj sok z limonki, obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Zakręć słoiczek i energicznie nim potrząśnij.
W czterech miseczkach rozłóż rukolę. Na to wyłóż łososia, cieciorkę, grejpfrut, cebulkę i pokrojone w plasterki połówki awokado. Polej sosem, posyp sezamem.
Sycący dodatek. Na spód miseczek wsyp ugotowany ryż i dopiero na tym ułóż pozostałe składniki. Taka sałatka zastąpi obiad!
Ryż z kurczakiem, cieciorką i sosem musztardowym
Wartość kaloryczna 1 porcji: 320 kcal
Czas przygotowania: 60 min
Przepis na: 4 porcje
Składniki
Sałatka:
2 małe pieczone filety z kurczaka
40 dag cieciorki z puszki
1/3 szkl. suchej zielonej soczewicy
15 dag ryżu
1 chili
garść świeżych listków bazylii lub innych ziół
po 2 listki laurowe i kuleczki ziela angielskiego
1 łyżka oliwy
sól
Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka musztardy, np. rosyjskiej
ćwiartka cytryny
1 łyżeczka sosu sojowego
szczypta mielonego imbiru
czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Sos: musztardę utrzyj z sokiem wyciśniętym z cytryny, sosem sojowym, imbirem i szczyptą pieprzu. Ew. możesz dodać łyżeczkę miodu lub szczyptę cukru. Ciągle mieszając, wlej oliwę. Odstaw. Jeśli zrobisz sos z podwójnej ilości składników, możesz trzymać go w lodówce (w zakręcanym słoiku) przez 3–4 dni.
Soczewicę przepłucz zimną wodą. Wsyp do garnka i zalej szklanką wrzątku. Wrzuć listki i ziele, wlej oliwę i gotuj do miękkości – próbuj co 4–5 minut od zagotowania, bo soczewica łatwo się rozgotowuje. Po ugotowaniu wyjmij listki i ziele, soczewicę dobrze ostudź.
W drugim garnku ugotuj ryż z oczyszczoną papryczką chilli (wcześniej możesz go podsmażyć na łyżce oliwy). Ryż odcedź i ostudź. Wyrzuć papryczkę. Upieczone filety z kurczaka pokrój w plasterki lub większą kostkę (uwaga: drób możesz zastąpić np. pieczonym filetem rybnym).
Umyj i osusz ręcznikiem papierowym listki bazylii – część porwij na kawałeczki, kilka zostaw do dekoracji. Wymieszaj wszystkie składniki sałatki z porwaną bazylią. Schłodź w lodówce. Polej niewielką ilością sosu i przełóż do czystej miski. Resztę sosu podaj w sosjerce.
Falafele z cieciorki, komosy i soczewicy z warzywnym miksem
Wartość kaloryczna 1 porcji: 380 kcal
Czas przygotowania: 60 min
Przepis na: 4 porcje
Składniki
Falafele:
30 dag suchej cieciorki
1 szkl. ugotowanej komosy ryżowej
10 dag ugotowanej soczewicy
2 szalotki
3 ząbki czosnku
1/2 pęczka kolendry
kumin
kardamon
cynamon
chili
olej do głębokiego smażenia
Dodatki:
8 listków sałaty
8 pomidorków koktajlowych
1 marchewka
4 rzodkiewki
1 ogórek
kiełki brokuła
po łyżeczce siemienia lnianego i sezamu
Sos:
3 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego
1 łyżeczka musztardy
sól
pieprz mielony
Sposób przygotowania:
Falafele. Dzień wcześniej cieciorkę namocz w zimnej wodzie. Następnego dnia opłucz ją, osusz i zmiel w blenderze na gładką masę (jest dobra, gdy zaczyna się lepić). Dodaj soczewicę, komosę, obrane, posiekane szalotki i czosnek oraz pokrojoną kolendrę. Dopraw mielonymi przyprawami. Wymieszaj i uformuj małe kotleciki. Usmaż je w głębokim oleju (5 minut).
Sałatę opłucz, osusz, porwij na kawałeczki. Rzodkiewki i ogórek umyj, osusz, potnij w plasterki. Marchew obierz, opłucz. Obieraczką do warzyw potnij ją w cieniutkie długie plasterki. Sparz je wrzątkiem, osusz. Pomidorki umyj, osusz, pokrój na ćwiartki.
Z podanych składników przy gotuj sos. W salaterkach rozłóż sałatę i pozostałe warzywa. Skrop sosem. Dodaj po porcji falafeli, posyp kiełkami i ziarenkami.
Makaronowa fantazja z ciecierzycą i bazylią
Wartość kaloryczna 1 porcji: 250 kcal
Czas przygotowania: 105 min + moczenie
Przepis na: 4 porcje
Składniki
Sałatka:
1/2 szkl. suchej cieciorki
20 dag makaronu razowego
1/2 bakłażana
kilkanaście małych pomidorków
1/2 żółtej papryki
sól
świeże listki bazylii
Sos:
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 ostrej papryczki
1/4 jabłka
1/2 cytryny
szczypta brązowego cukru
biały pieprz
sól
Sposób przygotowania:
Dzień wcześniej przepłucz cieciorkę zimną wodą. Zalej ją czystą wodą (3 cm ponad poziom ziarenek, cieciorka wchłonie ją podczas moczenia). Zostaw w chłodnym miejscu lub wstaw do lodówki.
Zrób sos: papryczkę umyj i oczyść z pestek. Jabłko obierz, oczyść i skrop sokiem z cytryny, by nie ściemniało. Wymieszaj z papryczką, cukrem i dużą szczyptą pieprzu. Możesz też dodać kilka gałązek świeżych ziół, np. bazylii. Zalej oliwą, zmiksuj w blenderze. Sos przypraw solą, przełóż do słoiczka, zakręć go i schowaj do lodówki na noc.
Cieciorkę odcedź, zalej 1,5 szkl. zimnej wody i gotuj ok. 50 minut, aż będzie miękka. Wodę możesz posolić. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie – nie może być rozgotowany! Odcedź go, przelej zimną wodą i ew. wymieszaj z łyżką oliwy.
Bakłażan umyj i pokrój w kostkę. Zgrilluj na suchej patelni i wymieszaj z łyżką sosu. Pomidorki i paprykę umyj, pokrój. Warzywa połącz z cieciorką i makaronem, schłodź przez 30 minut. Polej sosem, wymieszaj i od razu podawaj.