Dynia – najsmaczniejsze odmiany na zupę krem i inne jesienne przysmaki
Dynia piżmowa ma dużo miąższu o orzechowym posmaku.
Fot. 123RF

Dynia – najsmaczniejsze odmiany na zupę krem i inne jesienne przysmaki

Owoce dyni są piękną jesienną ozdobą, a ponadto świetnie smakują! Jadalny jest ich miąższ, nasiona, a nawet kwiaty. Zobacz, jakie odmiany dyni najlepiej nadają się na zupę, a z których zrobisz warzywny makaron.

Dynia (Cucurbita) jest rośliną jednoroczną, którą uprawiamy dla smacznych owoców, mających niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Z wielu odmian dyni przygotujemy pyszne zupy, zapiekanki, a nawet ciasta. Kulinarnym hitem, zwłaszcza jesienią, jest zupa krem z dyni. Najlepszymi odmianami dyni na zupę są dynia piżmowa i hokkaido

Dyniowa zupa-krem to bardzo zdrowe, lekkostrawne i zarazem dietetyczne danie. Dynia jest niskokaloryczna – w 100 g znajduje się zaledwie ok. 35 kcal, dlatego warzywo polecane jest osobom na diecie. Zawiera za to dużo witamin, m.in.: A, B1, B2, C, PP, oraz składników mineralnych, takich jak fosfor, żelazo, wapń i magnez.

Wartościowe są również nasiona zawierające fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają odkładaniu się w tkankach złogów cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy. Pestki dyni są też źródłem białka, witaminy E oraz selenu. 

 

Jaka odmiana dyni ma nasiona bez łupinek?

'Junona', 'Miranda' i 'Olga' to najpopularniejsze odmiany dyni olbrzymiej o bezłupinowych nasionach i smacznym, wartościowym miąższu. Są one doskonałe do niewielkich ogródków, ponieważ nie rozrastają się intensywnie. Same owoce nie są też za duże.

W środku dojrzałej dyni znajdziemy nasiona pozbawione twardej łupiny, wystarczy je wydobyć i wysuszyć – są gotowe do spożycia. Możemy je też podprażyć, aby wydobyć orzechowy posmak. Nasiona dyń bezłupinowych są wykorzystywane do tłoczenia zdrowego oleju.

Najsmaczniejsze odmiany dyni na zupę

Warzywo ma całą gamę odmian i gatunków. Najpopularniejsze są dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) oraz olbrzymia (Cucurbita maxima), której owoce osiągają wielkie rozmiary. Ale też inne gatunki zasługują na uwagę.

Dynia piżmowa 'Butternut'

111462140_m
Dynia piżmowa 'Butternut'.
123RF

Ta odmiana dyni piżmowej o wydłużonym kształcie ma mało nasion, a dużo miąższu o orzechowym posmaku. Skórka mięknie podczas gotowania, więc nie trzeba jej obierać. Z tej odmiany dyni piżmowej przygotujesz bardzo smaczną zupę krem. 

Dynia piżmowa 'Muscat de Provence'

134068657_m
Dynia piżmowa 'Muscat de Provence'.
123RF

Odmiana 'Muscat de Provence' rodzi spłaszczone, mocno żebrowane owoce. Na początku są one ciemnozielone, a w miarę dojrzewania stają się pomarańczowe. Dynia piżmowa jest doskonałą odmianą na zupę. 

Dynia 'Hokkaido'

131362533_m
Dynia 'Hokkaido'.
123RF

Jej okrągłe owoce mają masę 1-3 kg i skórkę, której nie trzeba usuwać przed gotowaniem. Charakteryzuje ją delikatny, orzechowy posmak. To bardzo dobra dynia na zupę krem.

Dynia makaronowa

65651573_m
Dynia makaronowa.
123RF

Po ugotowaniu jej miąższ rozpada się na pasemka podobne do makaronu. Ma delikatny smak. Można ją podawać do obiadu z samym masłem oraz solą zamiast klusek. Dynia makaronowa jest pyszną i zdrową alternatywą dla zwykłego makaronu.

Aromatyczny krem z dyni

109833909_m
Zupa krem z dyni.
123RF

Składniki:

  • 2 kg dyni (odmiany dyni na zupę: dynia piżmowa lub hokkaido)
  • cebula ząbek czosnku
  • 2 kwaskowe jabłka
  • łyżki oleju
  • pestki dyni
  • przyprawy: rozmaryn, 2 goździki, listek laurowy, ziele angielskie, cynamon, gałka muszkatołowa, kolorowy pieprz, pieprz ziołowy, ostra mielona papryka, sól
  • 1/4 kostki masła

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
  2. Na oleju zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj dynię. Drobno pokrojone jabłko oraz wszystkie przyprawy. Zalej wodą. Gotuj około 40 minut (aż dynia będzie się rozpadała).
  3. Z zupy wyjmij goździki, listek laurowy i ziele angielskie. Dołóż masło. Kiedy się rozpuści, zmiksuj wszystko na gładko – ewentualnie ponownie przypraw. Udekoruj pestkami dyni i rozmarynem.
  4. Zupę podaj posypaną uprażonymi bez tłuszczu pestkami dyni. Możesz też ja ugotować z dodatkiem soku z pomarańczy.

Spaghetti z dyni makaronowej

112643089_m
Dyniowy makaron
123RF

Składniki

  •  2 kg dyni makaronowej
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • szczypta oregano
  • listki mięty
  • 4 łyżki tartego parmezanu 
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Dynię przekrój na pół i włóż do piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 45 minut.
  2. Na patelnię wlej 2-3 łyżki oleju. Przez minutę podsmaż na nim posiekany czosnek, oprószony solą, pieprzem i oregano.
  3. Miąższ upieczonej dyni wyskrob widelcem o szeroko rozstawionych zębach. Wymieszaj dyniowy „makaron” z czosnkiem. Rozłóż na talerze. Dodaj parmezan i miętę.

Ravioli z dynią i parmezanem

10403391_m_normal_none
Ravioli z dynią i parmezanem
123 RF

Ravioli to tradycyjne włoskie pierożki z różnego rodzaju nadzieniami. Nadzienie z dynią i parmezanem to doskonałe połączenie słodko-słonych smaków, idealne na jesienne wieczory. Dynia nadaje potrawie aksamitnej kremowości, podczas gdy parmezan dodaje głęboki, słony smak.

Składniki:

  • 500 g dyni (najlepiej hokkaido lub inny słodki gatunek)
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej (możliwe, że będzie potrzeba więcej do podsypania)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła (do podania)
  • Świeże zioła (np. szałwia) do dekoracji i podania

Przygotowanie nadzienia:

  1. Dynię kroimy na małe kawałki, usuwając skórkę i pestki.
  2. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku do momentu, gdy stanie się miękka.
  3. Po ugotowaniu blendujemy dynię na gładki puree.
  4. Mieszamy puree z dyni z startym parmezanem. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Odstawiamy na bok.

Przygotowanie ciasta na pierożki ravioli:

  1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w środku dołek.
  2. Do dołka wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę oliwy.
  3. Mieszamy składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Wygniatamy ciasto przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne.
  5. Odkładamy je na około 30 minut do lodówki owinięte w folię spożywczą.

Formowanie ravioli:

  1. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek.
  2. Nakładamy małe porcje nadzienia w równych odstępach na połowie placka.
  3. Przykrywamy drugą połową ciasta i dociskamy wokół nadzienia, usuwając powietrze.
  4. Wycinamy ravioli za pomocą noża lub foremki.

Gotowanie ravioli:

  1. W dużej rondli gotujemy osoloną wodę.
  2. Wrzucamy ravioli i gotujemy przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

Podanie:

W małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy świeże zioła (np. szałwię) i smażymy przez chwilę. Wykładamy ravioli na talerz, polewamy aromatycznym masłem i dekorujemy świeżymi ziołami.

Jeśli przygotowujemy to pyszne danie na dla gości, możemy podać je w bardziej spektakularny sposób - w misie z wydrążonej dyni.

 

Czytaj więcej