Koreańska zupa z dyni na słodko posmakuje również najmłodszym.
Fot. Mat. pras.
Obiady
Koreańska słodka zupa z dyni – jest inna, ale smakuje pysznie!
29.10.2021 13:37
Kremowa zupa z dyni to prawdziwy hit wśród jesiennych dań. Można ją przygotować na wiele pysznych sposobów i nigdy się nie znudzi. Zobaczcie, jak przygotować koreańską słodką zupę z dyni. Przepis pochodzi z niezwykłej książki Wiolety Błazuckiej pt. "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego". To pyszna propozycja dla całej rodziny, ale szczególnie posmakuje dzieciom.
W Korei zupę z dyni zawsze przygotowuje się na słodko i je się ją zwykle jako przekąskę lub na śniadanie – wyjaśnia Wioleta Błazucka w książce "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego". Przygotowuje się ją z koreańskiej słodkiej dyni, która nazywa się danhobak (단호박), ale w Polsce idealnym wyborem będzie dynia hokkaido lub piżmowa. Zdaniem autorki przepisów, zupa dyniowa w tej wersji jest pyszna, i choć bardzo różni się od polskich zup dyniowych, na pewno przypadnie do gustu każdemu miłośnikowi tego warzywa.
Jak zrobić koreańską słodką zupę z dyni?
Składniki:
1 dynia hokkaido lub piżmowa (około 1 kg)
150 g surowego koreańskiego ryżu (lub do sushi)
400 ml wody + 100 ml do miksowania ryżu
2 łyżki cukru
szczypta soli
Potrzebne akcesoria:
blender
Przygotowanie:
Dynię kroimy na mniejsze kawałki (nie obieramy), usuwamy pestki i gotujemy na parze do miękkości (około 20 minut).
Gdy dynia się gotuje, kilka razy dokładnie płuczemy ryż, następnie zalewamy go wodą i odstawiamy na 15 minut. Wodę odlewamy, a ryż przekładamy do blendera, dodajemy do niego 100 mililitrów świeżej wody i miksujemy 30 sekund. Ziarnka ryżu powinny być lekko rozkruszone, ale nie zmiksowane na jednolitą masę.
Gdy dynia się ugotuje, lekko ją studzimy, wydrążamy miąższ łyżką (skórki wyrzucamy) i przekładamy do garnka. W garnku dokładnie ją rozgniatamy – najlepiej przy użyciu tłuczka do ziemniaków – i zalewamy 400 mililitrami wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i dodajemy zblendowany ryż oraz cukier i sól. Gotujemy, często mieszając, około 20 minut.
Powstanie gęsta, słodka zupa dyniowa, którą podajemy w małych miseczkach. Jeżeli chcemy, żeby była jeszcze bardziej koreańska, to na wierzchu możemy ułożyć kwiatki z orzeszków piniowych lub pestek dyni.
Więcej przepisów na oryginalne koreańskie dania znajdziemy w książce Wiolety Błazuckiej, pt. "Pierogi z kimchi. Koreańskie smaki dla każdego", wyd. Znak Horyzont.