Zupa dyniowa z cieciorką. Rozgrzewające jesienne danie
12.10.2022 15:49
Sycąca zupa krem z dyni, ziemniaków, marchwi, podawana z mlekiem kokosowym i cieciorką. Rozgrzewające danie na chłodniejsze dni. Zobacz przepis!
Zupa dyniowa to proste i rozgrzewające jesienne danie. Idealny pomysł na obiad, kiedy mamy sezon na pyszne dynie i można je dostać w niemal każdym markecie. Wypróbuj koniecznie!
Jak zrobić miskę z dyni?
Dynia z gatunku Hokkaido ma delikatną, ale wytrzymałą skórkę, dlatego nada się jako naczynie do serwowania zupy. Na początku umyj dynię i obrysuj nożem miejsce, w którym będziesz odcinać jej „czapeczkę”. Odcinaj górną część po linii. Następnie dynię wydrąż za pomocą łyżki. Usuń cały miąższ. Pestki wysusz. Mogą być dodatkiem do zupy dyniowej.
Zupa dyniowa z cieciorką
Liczba porcji: 6 Czas przygotowania: 40 minut
Składniki
1 dynia hokkaido
2 marchewki
2 ziemniaki
2 ząbki czosnku
kurkuma
kumin
chili
gałka muszkatołowa
1 szklanka mleka kokosowego
masło
1/2 słoika gotowanej cieciorki
sól, pieprz
kolendra
Przygotowanie
Dynię obierz, miąższ pokrój w kostkę, odrzucając pestki. Posiekaj obrane ziemniaki i marchew. Czosnek zmiażdż, zeszklij na łyżce masła z łyżeczką kuminu, chili i kurkumy. Dodaj warzywa, smaż kilka minut. Wlej 6 szklanek wody. Gotuj pod przykryciem 25 minut.
Zupę zdejmij z ognia, zmiksuj na gładki krem. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Rozlej do miseczek (lub podawaj w opieczonej i wydrążonej dyni). Do każdej porcji dodaj 2-3 łyżki cieciorki ze słoika. Ozdób kolendrą.