Dynia – najsmaczniejsze odmiany na zupę krem i inne jesienne przysmaki
Dynia piżmowa ma dużo miąższu o orzechowym posmaku.
Fot. 123RF

Dynia – najsmaczniejsze odmiany na zupę krem i inne jesienne przysmaki

Owoce dyni są piękną jesienną ozdobą, a ponadto świetnie smakują! Jadalny jest ich miąższ, nasiona, a nawet kwiaty. Zobacz, jakie odmiany dyni najlepiej nadają się na zupę, a z których zrobisz warzywny makaron.

Dynia (Cucurbita) jest rośliną jednoroczną, którą uprawiamy dla smacznych owoców, mających niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Z wielu odmian dyni przygotujemy pyszne zupy, zapiekanki, a nawet ciasta. Kulinarnym hitem, zwłaszcza jesienią, jest zupa krem z dyni. Najlepszymi odmianami dyni na zupę są dynia piżmowa i hokkaido

Dyniowa zupa-krem to bardzo zdrowe, lekkostrawne i zarazem dietetyczne danie. Dynia jest niskokaloryczna – w 100 g znajduje się zaledwie ok. 35 kcal, dlatego warzywo polecane jest osobom na diecie. Zawiera za to dużo witamin, m.in.: A, B1, B2, C, PP, oraz składników mineralnych, takich jak fosfor, żelazo, wapń i magnez.

Wartościowe są również nasiona zawierające fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają odkładaniu się w tkankach złogów cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy. Pestki dyni są też źródłem białka, witaminy E oraz selenu. 

Jaka odmiana dyni ma nasiona bez łupinek?

'Junona', 'Miranda' i 'Olga' to najpopularniejsze odmiany dyni olbrzymiej o bezłupinowych nasionach i smacznym, wartościowym miąższu. Są one doskonałe do niewielkich ogródków, ponieważ nie rozrastają się intensywnie. Same owoce nie są też za duże.

W środku dojrzałej dyni znajdziemy nasiona pozbawione twardej łupiny, wystarczy je wydobyć i wysuszyć – są gotowe do spożycia. Możemy je też podprażyć, aby wydobyć orzechowy posmak. Nasiona dyń bezłupinowych są wykorzystywane do tłoczenia zdrowego oleju.

Najsmaczniejsze odmiany dyni na zupę

Warzywo ma całą gamę odmian i gatunków. Najpopularniejsze są dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) oraz olbrzymia (Cucurbita maxima), której owoce osiągają wielkie rozmiary. Ale też inne gatunki zasługują na uwagę.

Dynia piżmowa 'Butternut'

111462140_m
Dynia piżmowa 'Butternut'.
123RF

Ta odmiana dyni piżmowej o wydłużonym kształcie ma mało nasion, a dużo miąższu o orzechowym posmaku. Skórka mięknie podczas gotowania, więc nie trzeba jej obierać. Z tej odmiany dyni piżmowej przygotujesz bardzo smaczną zupę krem. 

Dynia piżmowa 'Muscat de Provence'

134068657_m
Dynia piżmowa 'Muscat de Provence'.
123RF

Odmiana 'Muscat de Provence' rodzi spłaszczone, mocno żebrowane owoce. Na początku są one ciemnozielone, a w miarę dojrzewania stają się pomarańczowe. Dynia piżmowa jest doskonałą odmianą na zupę. 

Dynia 'Hokkaido'

131362533_m
Dynia 'Hokkaido'.
123RF

Jej okrągłe owoce mają masę 1-3 kg i skórkę, której nie trzeba usuwać przed gotowaniem. Charakteryzuje ją delikatny, orzechowy posmak. To bardzo dobra dynia na zupę krem.

Dynia makaronowa

65651573_m
Dynia makaronowa.
123RF

Po ugotowaniu jej miąższ rozpada się na pasemka podobne do makaronu. Ma delikatny smak. Można ją podawać do obiadu z samym masłem oraz solą zamiast klusek. Dynia makaronowa jest pyszną i zdrową alternatywą dla zwykłego makaronu.

Aromatyczny krem z dyni

109833909_m
Zupa krem z dyni.
123RF

liczba porcji: 6-8 

liczba kalorii: 224 kcal

czas przygotowania:  54 minut 

Składniki

  • 2 kg dyni (odmiany dyni na zupę: dynia piżmowa lub hokkaido)
  • cebula ząbek czosnku
  • 2 kwaskowe jabłka
  • łyżki oleju
  • pestki dyni
  • przyprawy: rozmaryn, 2 goździki, listek laurowy, ziele angielskie, cynamon, gałka muszkatołowa, kolorowy pieprz, pieprz ziołowy, ostra mielona papryka, sól
  • 1/4 kostki masła

Przygotowanie

  1. Dynię obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
  2. Na oleju zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj dynię. Drobno pokrojone jabłko oraz wszystkie przyprawy. Zalej wodą. Gotuj około 40 minut (aż dynia będzie się rozpadała).
  3. Z zupy wyjmij goździki, listek laurowy i ziele angielskie. Dołóż masło. Kiedy się rozpuści, zmiksuj wszystko na gładko – ewentualnie ponownie przypraw. Udekoruj pestkami dyni i rozmarynem.
  4. Zupę podaj posypaną uprażonymi bez tłuszczu pestkami dyni. Możesz też ja ugotować z dodatkiem soku z pomarańczy.

Spaghetti z dyni makaronowej

112643089_m
Dyniowy makaron
123RF

Składniki

  •  2 kg dyni makaronowej
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • szczypta oregano
  • listki mięty
  • 4 łyżki tartego parmezanu 
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Dynię przekrój na pół i włóż do piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 45 minut.
  2. Na patelnię wlej 2-3 łyżki oleju. Przez minutę podsmaż na nim posiekany czosnek, oprószony solą, pieprzem i oregano.
  3. Miąższ upieczonej dyni wyskrob widelcem o szeroko rozstawionych zębach. Wymieszaj dyniowy „makaron” z czosnkiem. Rozłóż na talerze. Dodaj parmezan i miętę.

Czytaj więcej