Najsmaczniejsze odmiany dyni. Zrobisz z nich zupę krem i inne jesienne przysmaki
Dynia piżmowa ma dużo miąższu o orzechowym posmaku - jest idealna na zupę
Fot. 123RF

Najsmaczniejsze odmiany dyni. Zrobisz z nich zupę krem i inne jesienne przysmaki

Owoce dyni są piękną jesienną ozdobą, a ponadto świetnie smakują! Jadalny jest ich miąższ, nasiona, a nawet kwiaty. Zobacz, jakie odmiany dyni najlepiej nadają się na zupę, a z których zrobisz warzywny makaron.

Dynia (Cucurbita) jest rośliną jednoroczną, którą uprawiamy dla smacznych owoców, mających niezwykle szerokie zastosowanie w kuchni. Z wielu odmian dyni przygotujemy pyszne zupy, zapiekanki, a nawet ciasta. Kulinarnym hitem, zwłaszcza jesienią, jest zupa krem z dyni. Najlepszymi odmianami dyni na zupę są dynia piżmowa i hokkaido

Dyniowa zupa-krem to bardzo zdrowe, lekkostrawne i zarazem dietetyczne danie. Dynia jest niskokaloryczna – w 100 g znajduje się zaledwie ok. 35 kcal, dlatego warzywo polecane jest osobom na diecie. Zawiera za to dużo witamin, m.in.: A, B1, B2, C, PP, oraz składników mineralnych, takich jak fosfor, żelazo, wapń i magnez.

Wartościowe są również nasiona zawierające fitosterole i nienasycone kwasy tłuszczowe, które zapobiegają odkładaniu się w tkankach złogów cholesterolu, przeciwdziałając miażdżycy. Pestki dyni są też źródłem białka, witaminy E oraz selenu. 

Dynia ma wiele odmian. Najpopularniejsze są dynia zwyczajna (Cucurbita pepo) oraz olbrzymia (Cucurbita maxima), której owoce osiągają wielkie rozmiary. Ale też inne gatunki zasługują na uwagę.

Najsmaczniejsze odmiany dyni: dynia piżmowa Butternut

111462140_m
Dynia piżmowa 'Butternut'.
123RF

Ta odmiana dyni piżmowej o wydłużonym kształcie ma mało nasion, a dużo miąższu o orzechowym posmaku. Skórka mięknie podczas gotowania, więc nie trzeba jej obierać. Z tej odmiany dyni piżmowej przygotujesz bardzo smaczną zupę krem. 

Najsmaczniejsze odmiany dyni: dynia piżmowa Muscat de Provence

134068657_m
Dynia piżmowa 'Muscat de Provence'.
123RF

Odmiana 'Muscat de Provence' rodzi spłaszczone, mocno żebrowane owoce. Na początku są one ciemnozielone, a w miarę dojrzewania stają się pomarańczowe. Dynia piżmowa jest doskonałą odmianą na zupę. 

Najsmaczniejsze odmiany dyni: dynia Hokkaido

131362533_m
Dynia 'Hokkaido'.
123RF

Jej okrągłe owoce mają masę 1-3 kg i skórkę, której nie trzeba usuwać przed gotowaniem. Charakteryzuje ją delikatny, orzechowy posmak. To bardzo dobra dynia na zupę krem.

Najsmaczniejsze odmiany dyni: dynia makaronowa

65651573_m
Dynia makaronowa.
123RF

Po ugotowaniu jej miąższ rozpada się na pasemka podobne do makaronu. Ma delikatny smak. Można ją podawać do obiadu z samym masłem oraz solą zamiast klusek. Dynia makaronowa jest pyszną i zdrową alternatywą dla zwykłego makaronu.

Aromatyczny krem z dyni

109833909_m
Zupa krem z dyni.
123RF

Składniki:

  • 2 kg dyni (odmiany dyni na zupę: dynia piżmowa lub hokkaido)
  • cebula ząbek czosnku
  • 2 kwaskowe jabłka
  • łyżki oleju
  • pestki dyni
  • przyprawy: rozmaryn, 2 goździki, listek laurowy, ziele angielskie, cynamon, gałka muszkatołowa, kolorowy pieprz, pieprz ziołowy, ostra mielona papryka, sól
  • 1/4 kostki masła

Przygotowanie:

  1. Dynię obierz, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w kostkę.
  2. Na oleju zeszklij cebulę i czosnek. Dodaj dynię. Drobno pokrojone jabłko oraz wszystkie przyprawy. Zalej wodą. Gotuj około 40 minut (aż dynia będzie się rozpadała).
  3. Z zupy wyjmij goździki, listek laurowy i ziele angielskie. Dołóż masło. Kiedy się rozpuści, zmiksuj wszystko na gładko – ewentualnie ponownie przypraw. Udekoruj pestkami dyni i rozmarynem.
  4. Zupę podaj posypaną uprażonymi bez tłuszczu pestkami dyni. Możesz też ja ugotować z dodatkiem soku z pomarańczy.

Spaghetti z dyni makaronowej

112643089_m
Dyniowy makaron
123RF

Składniki:

  •  2 kg dyni makaronowej
  • 2 ząbki czosnku
  • olej
  • szczypta oregano
  • listki mięty
  • 4 łyżki tartego parmezanu 
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzej do 200 st. C. Dynię przekrój na pół i włóż do piekarnika na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez około 45 minut.
  2. Na patelnię wlej 2-3 łyżki oleju. Przez minutę podsmaż na nim posiekany czosnek, oprószony solą, pieprzem i oregano.
  3. Miąższ upieczonej dyni wyskrob widelcem o szeroko rozstawionych zębach. Wymieszaj dyniowy „makaron” z czosnkiem. Rozłóż na talerze. Dodaj parmezan i miętę.

Ravioli z dynią i parmezanem

10403391_m_normal_none
Ravioli z dynią i parmezanem
123 RF

Ravioli to tradycyjne włoskie pierożki z różnego rodzaju nadzieniami. Nadzienie z dynią i parmezanem to doskonałe połączenie słodko-słonych smaków, idealne na jesienne wieczory. Dynia nadaje potrawie aksamitnej kremowości, podczas gdy parmezan dodaje głęboki, słony smak.

Składniki:

  • 500 g dyni (najlepiej hokkaido lub inny słodki gatunek)
  • 100 g startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej (możliwe, że będzie potrzeba więcej do podsypania)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka masła (do podania)
  • Świeże zioła (np. szałwia) do dekoracji i podania

Przygotowanie nadzienia:

  1. Dynię kroimy na małe kawałki, usuwając skórkę i pestki.
  2. Gotujemy na parze lub pieczemy w piekarniku do momentu, gdy stanie się miękka.
  3. Po ugotowaniu blendujemy dynię na gładki puree.
  4. Mieszamy puree z dyni z startym parmezanem. Dodajemy sól, pieprz i gałkę muszkatołową do smaku. Odstawiamy na bok.

Przygotowanie ciasta na pierożki ravioli:

  1. Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy w środku dołek.
  2. Do dołka wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli i łyżeczkę oliwy.
  3. Mieszamy składniki, aż powstanie jednolite ciasto.
  4. Wygniatamy ciasto przez około 10 minut, aż stanie się elastyczne.
  5. Odkładamy je na około 30 minut do lodówki owinięte w folię spożywczą.

Formowanie ravioli:

  1. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek.
  2. Nakładamy małe porcje nadzienia w równych odstępach na połowie placka.
  3. Przykrywamy drugą połową ciasta i dociskamy wokół nadzienia, usuwając powietrze.
  4. Wycinamy ravioli za pomocą noża lub foremki.

Gotowanie ravioli:

  1. W dużej rondli gotujemy osoloną wodę.
  2. Wrzucamy ravioli i gotujemy przez około 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię.

Podanie:

W małej patelni rozgrzewamy masło, dodajemy świeże zioła (np. szałwię) i smażymy przez chwilę. Wykładamy ravioli na talerz, polewamy aromatycznym masłem i dekorujemy świeżymi ziołami.

Jeśli przygotowujemy to pyszne danie na dla gości, możemy podać je w bardziej spektakularny sposób - w misie z wydrążonej dyni.

Jaka odmiana dyni ma nasiona bez łupinek?

'Junona', 'Miranda' i 'Olga' to najpopularniejsze odmiany dyni olbrzymiej o bezłupinowych nasionach i smacznym, wartościowym miąższu. Są one doskonałe do niewielkich ogródków, ponieważ nie rozrastają się intensywnie. Same owoce nie są też za duże.

W środku dojrzałej dyni znajdziemy nasiona pozbawione twardej łupiny, wystarczy je wydobyć i wysuszyć – są gotowe do spożycia. Możemy je też podprażyć, aby wydobyć orzechowy posmak. Nasiona dyń bezłupinowych są wykorzystywane do tłoczenia zdrowego oleju.

Czytaj więcej