Chleb na słodko zamiast ciasta – bananowy, daktylowy, z rodzynkami, bakaliowy, z cynamonem i z kawą
Chleb bananowy. Klasyczny przepis można wzbogacić, dodając do niego wiórki z kokosa.
Fot. 123RF

Chleb na słodko zamiast ciasta – bananowy, daktylowy, z rodzynkami, bakaliowy, z cynamonem i z kawą

Jest zdrowszy niż ciasto, bo zawiera mniej cukru. Można go jeść z masłem lub jogurtem i owocami na śniadanie, a nawet na deser. Polecamy nasze przepisy na chleb bananowo-kokosowy, chleb piwny z rodzynkami, chleb daktylowy, chleb z kawą zbożową, chleb z orzechami i bakaliami oraz chleb cynamonowy.

 

Chlebki przygotowujemy na sodzie, proszku do pieczenia lub drożdżach. Dzięki temu, że chleb nie jest na zakwasie, jest lekkostrawny, zaś dodanie takich składników jak rodzynki, banany czy daktyle sprawia, że jest słodki i lekko wilgotny. Możemy jeść go bez niczego – jak ciasto, z masłem – jak zwykły chleb albo zrobić owocową kanapkę – posmarować gęstym jogurtem i obłożyć plasterkami sezonowych owoców. Taka kanapka zawierająca białko (jogurt), błonnik (chleb) i witaminy (owoce) będzie smacznym, pełnowartościowym i dostarczającym energii śniadaniem.

Chleb bananowy z kokosową nutą

42662377_s
Chleb kokosowo-bananowy.
123RF

Banany i kokos mają dużo witaminy z grupy B, magnez i potas.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 3 niedojrzałe banany
  • łyżka aromatu waniliowego
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • masło

Przygotowanie:

  1. Rozgniatamy banany i mieszamy z roztopionym masłem. Następnie dodajemy jajka, mleko i aromat.
  2. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem, wiórkami i dopiero potem z resztą składników. 
  3. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą. Przelewamy masę do formy. Pieczemy 60 minut w 180 st.

Chleb piwny z rodzynkami

36875395_s

Chleb piwny z rodzynkami

123RF

Rodzynki zawierają jod, który pozytywnie wpływa na funkcjonowanie tarczycy, i bor, który poprawia pracę mózgu.

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • łyżeczka soli 
  • łyżeczka sody
  • 1/2 szklanki rodzynek 
  • 330 ml piwa
  • 3 łyżki miodu 
  • jabłko

Przygotowanie:

  1. Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem i solą, a następnie z piwem, miodem i zagniatamy.
  2. Rodzynki parzymy, osączamy i studzimy. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Do ciasta dodajemy rodzynki i jabłko, znowu zagniatamy. 
  3. Oprószamy dłonie mąką i formujemy bochenek. Nacinamy go nożem na krzyż (dzięki temu sam nie pęknie podczas pieczenia). Pieczemy 40 minut w 200 st. Studzimy na kratce, przy uchylonych drzwiczkach.

Chleb daktylowy

148010645_s
Chleb daktylowy.
123RF

Daktyle mają dużo działających antynowotworowo polifenoli oraz ułatwiającego trawienie błonnika. Mają też niski indeks glikemiczny, mimo że są słodkie.

Składniki:

  • 30 dag mąki
  • 10 dag mąki razowej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • op. drożdży instant 
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki miodu
  • 10 dag suszonych daktyli
  • 2 łyżki sezamu
  • op. cukru wanilnowego

Przygotowanie:

  1. Mieszamy sól, mąki, cukier i drożdże. Wlewamy olej, miód i 200 ml ciepłej wody. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na godzinę, aż podwoi objętość.
  2. Dodajemy posiekane daktyle i sezam. Formujemy bochenek i układamy go na wysmarowanej olejem blaszce. Zostawiamy w cieple na 40 min. Pieczemy 55 min w 160 st. Gdy wierzch się zarumieni, przykrywamy go folią aluminiową.

Chleb cynamonowy

31447880_s
Chleb cynamonowy.
123RF

Cynamon przyspiesza przemianę materii, obniża poziom cholesterolu i ciśnienie.

Składniki:

  • 25 dag mąki 
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki drożdży instant
  • 2 łyżki masła 
  • 140 ml mleka
  • łyżeczka soli
  • łyżka cynamonu 
  • łyżka kakao

Przygotowanie:

  1. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 2 godz. Następnie 1/3 ciasta mieszamy z kakao i cynamonem. Pozostałą część ponownie zagniatamy.
  2. Po 20 min rozwałkowujemy ciasta. Na jasnym układamy ciemne i zawijamy do środka. Przekładamy do natłuszczonej formy. Odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy 35 minut w 180 st.

Chleb z orzechami i bakaliami

26886424_s
Chleb z orzechami i bakaliami.
123RF

Orzechy i bakalie łagodzą objawy menopauzy.

Składniki:

  • 60 dag mąki pełnoziarnistej
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 10 dag masła
  • op. drożdży instant
  • jajko
  • 10 dag orzechów
  • łyżka aromatu rumowego
  • 10 dag bakalii, np. posiekanych fig i moreli, żurawiny lub mieszanki keksowej 
  • 1,5 szklanki mocnego naparu czarnej herbaty

Przygotowanie:

  1. Napar podgrzewamy i rozpuszczamy w nim masło. Roztrzepujemy z jajkiem i mieszamy z resztą składników. 
  2. Ciasto przelewamy do dwóch keksówek wyłożonych pergaminem. Pieczemy 50 minut w 180 st.

Chleb z kawą zbożową

111635597_s
Chleb z kawą zbożową.
123RF

Kawa zbożowa usprawnia trawienie.

Składniki:

  • 50 dag mąki 
  • op. drożdży instant 
  • 1/4 kostki masła 
  • 300 ml mleka 
  • łyżeczka soli 
  • łyżka melasy (lub miodu)
  • 2 łyżeczki kawy zbożowej instant

Przygotowanie:

  1. Mleko podgrzewamy z masłem, solą, kawą i melasą.
  2. Zagniatamy mąkę, drożdże i mleko. Odstawiamy do wyrośnięcia.
  3. Ciasto dzielimy na dwie części. Z każdej wyrabiamy bochenek. Odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy na krzyż.
  4. Pieczemy 30 min w 180 st.

 

Czytaj więcej