Chleb to jeden z prostszych i najsmaczniejszych wypieków. Domowego nie da się porównać z tym ze sklepu. Chleb można upiec na zakwasie, na drożdżach lub nawet na sodzie. Podpowiemy, jak się za to zabrać.
Spis treści
Dla wielu z nas smak i zapach świeżo upieczonego chleba był do niedawna tylko wspomnieniem z dzieciństwa. Jednak, kiedy wyjście po świeże pieczywo do piekarni grozi infekcją, masowo wracamy do wypiekania chleba.
Przepisów na domowy chleb jest mnóstwo. Ten najbardziej tradycyjny można przygotować na zakwasie, nieco lżejszy na drożdżach. A gdy nie ma w sklepie drożdży, to nawet na sodzie. I żaden nie będzie mniej smaczny od drugiego. Co zatem będzie potrzebne?
Rodzaj mąki użytej do wypiekania chleba zależy od tego, jaki chleb chcesz upiec. Dla początkujących polecana jest mąka pszenna (typ 750, 1400 lub 1800). Do chleba na zakwasie najlepsza będzie za to mąka razowa (typ 3000). Chleby razowe oraz pytlowe powstają z mąki żytniej. Można kupić gotowe mieszanki chlebowe, jednak w ich składzie zazwyczaj znajdują się polepszacze.
Drożdże świeże przechowujemy w lodówce, ale używamy jak suszone w temp. pokojowej. Wymagają one zrobienia rozczynu z mąki i ciepłego płynu. Drożdże suszone instant od razu dodajemy do ciasta. Efekt wypieku jest bardzo podobny.
Dodatki zależą od naszych upodobań. Najpopularniejsze to kminek, czarnuszka, pestki słonecznika czy dyni. Niektórzy dodają sezam. Można dodać pokrojone czarne oliwki lub suszone pomidory. To dla amatorów chleba typu włoskiego lub greckiego.
Na zakwasie piecze się chleby cięższe, spoiste, a zrobienie zakwasu, który można trzymać nawet kilka, lat trwa tydzień. Aby przygotować go na szybko, weź:
Wymieszaj wodę z pokruszonymi drożdżami oraz mąką. Przykryj folią spożywczą, odstaw na 2 doby w ciepłe miejsce.
Chleb na zakwasie
Do zakwasu dodaj pokruszone drożdże, wymieszane obie mąki i sól. Wyrób ciasto i odstaw pod przykryciem do wyrośnięcia na 40 min. Ciasto wyrób raz jeszcze, przełóż do foremki typu keksówka wysmarowanej masłem, posmaruj wodą. Przykryj i ponownie odstaw do wyrośnięcia na półtorej godziny. Piecz 50 minut w 200 st. C.
Chleb na drożdżach
Mleko wymieszaj z drożdżami i cukrem. Wsyp mąkę razową, wymieszaj. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Dodaj sól i mąkę pszenną. Wyrób elastyczne ciasto. Umieść w wysmarowanej masłem foremce keksowej. Odstaw w ciepłe miejsce na 40 min. Wierzch posmaruj wodą, piecz 50 - 60 min w 190 st.C.
Chleb na sodzie
Obie przesiane mąki wymieszaj z solą i sodą oczyszczoną. Dodaj maślankę i wyrób ciasto. Ma być miękkie i lekko kleiste. Wyłóż na blat wysypany mąką. Uformuj kulę, posyp mąką i natnij na krzyż. Wierzch posmaruj mlekiem. Chleb przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz 30 - 35 minut w 200 st. C.