Przepisy na pączki, które Cię zachwycą! Z konfiturą, serowe, bezglutenowe, z ziemniakami
Karnawałowe pączki
Fot. 123.RF

Przepisy na pączki, które Cię zachwycą! Z konfiturą, serowe, bezglutenowe, z ziemniakami

Tłusty czwartek to ostatni moment, żeby przygotować pyszne karnawałowe pączki, pączusie lub oponki. Wybierz tradycyjny przepis albo jedną z popularnych nowości. Hitem są serowe oponki, wilgotne pączki z ziemniakami i pączki w wersji mini. A jeśli unikasz glutenu, specjalnie dla ciebie mamy przepis na rozpływające się w ustach jaglane pączusie.

Nasze sprawdzone przepisy na pączki i porady krok po kroku pomogą ci przygotować słodką ucztę na zakończenie karnawału. Pączki wyjdą pyszne, nawet jeśli jeszcze nigdy ich nie piekłaś!

Sekrety udanych karnawałowych pączków

Jeśli zdecydowałaś się na tradycyjne drożdżowe przysmaki, pamiętaj, że ciasto musi być dokładnie wyrobione i dobrze napowietrzone. Dzięki temu pięknie wyrośnie. Pączki, które są zbite i za mało wyrośnięte, nasiąkną tłuszczem i staną się mało apetyczne. Pamiętaj jednak, że ciasto na karnawałowe pączki czy pączusie nie może też nadmiernie wyrosnąć. Jeśli zostawisz je zbyt długo w ciepłym miejscu, wykipi. Gotowe słodkości będą zaś puste w środku.


Karnawałowe pączki kojarzą się ze słodką rozpustą. Jest jednak ważna zasada. Nie należy dodawać zbyt dużo cukru do wyrabianego ciasta. Podczas smażenia w głębokim tłuszczu bardzo łatwo może się ono przypalić. Dlatego lepiej, by pączki były delikatnie posłodzone, a potem polukrowane, oblane czekoladą lub nadziane konfiturami czy wybranym kremem.

Jak nadziewać karnawałowe pączki?

Najlepiej i najwygodniej zrobić to już po usmażeniu. Nie ryzykujesz wówczas, ze ciasto się rozklei, a nadzienie wypłynie. Pączki bez dodatków w środku są też lżejsze, a dzięki temu lepiej i równomierniej się smażą. Aby je nadziać, musisz zaopatrzyć się w specjalną długą szprycę z cienką końcówką. Jeśli jej nie masz, wybierz drugi sposób. Na wycięte z surowego ciasta krążki nakładaj po łyżeczce konfitur. Zlepiaj ciasto, formują kulki. Odłóż je do wyrośnięcia.

Karnawałowe pączki z konfiturą

Karnawałowe pączki z konfiturami
Karnawałowe pączki z konfiturami
123.RF

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 25 g drożdży
  • 2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 35 g masła
  • szczypta soli
  • olej lub smalec do głębokiego smażenia
  • 1 słoik konfitury różanej lub innej

Przygotowanie:

  1. Drożdże utrzyj z odrobiną mleka i mąki oraz z cukrem. Odstaw zaczyn na kilka minut do wyrośnięcia.
  2. Jajko i żółtka ubij z cukrem waniliowym na puszystą masę. Połącz z mąką, solą, resztą mleka, wyrośniętym zaczynem i płynnym masłem.
  3. Wyrób starannie gładkie i elastyczne ciasto. Odłóż je na ok. 90 min. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, wytnij szklanką 10 krążków. Odłóż na 45 min. W szerokim garnku rozgrzej olej lub smalec. Partiami wkładaj wyrośnięte pączki. Smaż po kilka minut z każdej strony. Osącz na papierowych ręcznikach kuchennych. Lekko rozgrzaną konfiturę przełóż do szprycy cukierniczej z cienką końcówką, nadziej przestudzone pączki.

Jaglane pączusie bez glutenu

jaglane
Jaglane pączusie bez glutenu
123.RF

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 200 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jaja
  • 300 g mąki ryżowej
  • 5 g drożdży instant
  • 50 g ksylitolu
  • 200 ml mleka
  • olej do głębokiego smażenia
  • sól
  • cukier puder lub mielony ksylitol do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Zimną kaszę zmiksuj z żółtkami. Wsyp mąkę, drożdże i ksylitol. Wlej ciepłe mleko, wyrób gładkie ciasto. Dodaj białka ubite ze szczyptą soli, połącz starannie składniki.
  2. Ciasto odstaw na godzinę w ciepłe miejsce. Ponownie wyrób. W szerokim garnku rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Formuj małe pączki (rób to w dłoniach lub nabieraj łyżką porcje ciasta). Smaż 4-5 min. Osącz z nadmiaru tłuszczu. Posyp cukrem pudrem lub zmielonym ksylitolem.

Karnawałowe oponki

oponki
Karnawałowe oponki
123.RF

Liczba porcji: 12

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 g mielonego białego sera
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 szkl. cukru
  • 2 żółtka
  • 100 g jogurtu greckiego
  • olej do głębokiego smażenia
  • 1 op. lukru
  • cukrowe perełki

Przygotowanie:

  1. Mąkę, ser, sodę, cukier, żółtka i jogurt umieść w misce, zagnieć gładkie ciasto. Rozwałkuj je na placek (1-1,5 cm grubości).
  2. Szklanką wytnij krążki, małą szklaneczką zrób w środku otwory. Smaż oponki w głębokim oleju po 1 minucie z każdej strony. Osącz z tłuszczu, ostudź. Udekoruj lukrem oraz cukrowymi perełkami.

Wilgotne pączki z ziemniakami

zziemniakami
Wilgotne pączki z ziemniakami
123.RF

Liczba porcji: 10

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 270 g mąki
  • 4 g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 100 g purée z ziemniaków
  • 50 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • tłuszcz do głębokiego smażenia
  • cukier puder, lukier lub polewa czekoladowa

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj w misce mąkę, drożdże instant, cukier oraz sól. Dodaj ziemniaczane purée, masło, całe jajka oraz ekstrakt z wanilii.
  2. Wyrób ciasto, odstaw je na 2 godziny. Ponownie krótko wyrób, rozwałkuj na placek o grubości 1,5 cm. Szklanką wykrój krążki, odłóż na 30 min do wyrośnięcia.
  3. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia. Partiami wkładaj pączki. Smaż po 2 min z każdej strony. Osącz z tłuszczu. Podaj z cukrem pudrem, lukrem lub czekoladą.

Serowe pączki w wersji mini

serowe
Serowe pączki w wersji mini
123.RF

Liczba porcji: 6

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:

  • 250 g tłustego białego sera
  • 100 g gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 żółtka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 250 g mąki 
  • 1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 litr oleju 
  • cukier puder

Przygotowanie:

  1. Biały ser, śmietanę, żółtka, cukier oraz cukier waniliowy umieść w misce, rozgnieć widelcem. Wsyp mąkę oraz sodę i dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć ciasto. Podziel je na 24 kawałki, uformuj małe kulki (najlepiej robić to zwilżonymi w wodzie dłońmi).
  2. Do szerokiego garnka wlej olej, dobrze rozgrzej. Partiami wkładaj przygotowane kulki. Smaż je na złoty kolor po 1,5 minuty z każdej strony. Wyjmij, osącz z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Czytaj więcej