Lukrowane donuty  jaglane z siemieniem lnianym – lżejsza wersja tradycyjnych pączków
Jeśli zależy ci na bardziej dietetycznej wersji donutów, możesz zrezygnować z lukru
Fot. 123rf/picsel

Lukrowane donuty jaglane z siemieniem lnianym – lżejsza wersja tradycyjnych pączków

Uwielbiasz pączki? Co powiesz na to, by tradycyjny drożdżowy wypiek zastąpić lżej strawnym i zdrowszym? Nasza propozycja na słodkie co nieco to donuty zrobione z kaszy jaglanej i ryżowej z dodatkiem siemienia lnianego, które dobrze wpływa na trawienie. 

Lukrowane jaglane donty

Składniki na 5 porcji

  • 2/3 szkl. mąki jaglanej
  • 1/3 szkl. mąki ryżowej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 szkl. musu jabłkowego
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
  • 3 łyżki mleka roślinnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka esencji, np. waniliowej
  • lukier i groszek cukrowy

Przygotowanie

  1. Zalej siemię 3 łyżkami ciepłej wody. Olej rozpuść. Mąki wymieszaj z cukrem, proszkiem i sodą. Mus dokładnie połącz z olejem, mlekiem i esencją. Na koniec dodaj napęczniałe siemię lniane.
  2. Mokre składniki dodaj po porcji do suchych, miksując na wolnych obrotach. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Foremki na donaty posmaruj olejem i wyłóż ciastem. Jeśli nie masz specjalnych foremek, natłuść pergamin rozłożony na blaszce do pieczenia i wyciskaj na niego małe okręgi, zachowując między nimi odstępy. Piecz ok. 15 minut, do suchego patyczka. Zdejmij z blaszki do wystygnięcia.
  3. Zrób lukier: podgrzej 4 łyżki mleka, np. kokosowego lub sojowego z kartonu. W miseczce wymieszaj 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku z 1 łyżką słodzika w proszku. Dodaj kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny. Utrzyj lukier i od razu posmaruj wystudzone donaty. Posyp cukrowym groszkiem i zostaw do zastygnięcia.

Sposoby na odchudzenie ciasta

Wymagają one trochę przygotowań i specjalnych zakupów, ale warto je wykorzystać, by ulubione łakocie stały się dużo lżejsze.

  • Cukier: 1/3 porcji podanej w tradycyjnym przepisie zastąp miodem. Nie zmieni on smaku ciasta, a obniży jego kaloryczność. Cukier możesz zastąpić też cukrem brzozowym (ksylitolem) lub stewią. Ksylitol ma 1/2 mniej kalorii niż cukier, a stewia nie ma ich w ogóle!
  • Mleko wybierz roślinne: kokosowe, sojowe, ryżowe. W 100 ml jest około 45 kcal (2 razy mniej niż w krowim).
  • Mąka: pszenną zamień lub wymieszaj z mąką pełnoziarnistą: żytnią, gryczaną, lub bezglutenową: kokosową czy kukurydzianą. Są dużo zdrowsze!
  • Poncz: ciasto nasącz lekką herbatą owocową lub kawą.
  • Krem: zrób go z jogurtu lub wody z cieciorki (ubija się ją jak śmietanę).

Czytaj więcej