Jeśli zależy ci na bardziej dietetycznej wersji donatów, możesz zrezygnować z lukru
Fot. 123rf/picsel
Ciasta i desery
Przepis na donaty jaglane z siemieniem lnianym – lżejsza wersja tradycyjnych pączków
Elżbieta Bożek
27.03.2021 12:52
Uwielbiasz pączki? Co powiesz na to, by tradycyjny drożdżowy wypiek zastąpić lżej strawnym i zdrowszym? Nasza propozycja na słodkie co nieco to donaty zrobione z kaszy jaglanej i ryżowej z dodatkiem siemienia lnianego, które dobrze wpływa na trawienie.
Zalej siemię 3 łyżkami ciepłej wody. Olej rozpuść. Mąki wymieszaj z cukrem, proszkiem i sodą. Mus dokładnie połącz z olejem, mlekiem i esencją. Na koniec dodaj napęczniałe siemię lniane.
Mokre składniki dodaj po porcji do suchych, miksując na wolnych obrotach. Piekarnik rozgrzej do 170 st. Foremki na donaty posmaruj olejem i wyłóż ciastem. Jeśli nie masz specjalnych foremek, natłuść pergamin rozłożony na blaszce do pieczenia i wyciskaj na niego małe okręgi, zachowując między nimi odstępy. Piecz ok. 15 minut, do suchego patyczka. Zdejmij z blaszki do wystygnięcia.
Zrób lukier: podgrzej 4 łyżki mleka, np. kokosowego lub sojowego z kartonu. W miseczce wymieszaj 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku z 1 łyżką słodzika w proszku. Dodaj kilka kropel soku wyciśniętego z cytryny. Utrzyj lukier i od razu posmaruj wystudzone donaty. Posyp cukrowym groszkiem i zostaw do zastygnięcia.
Sposoby na odchudzenie ciasta
Wymagają one trochę przygotowań i specjalnych zakupów, ale warto je wykorzystać, by donaty stały się dużo lżejsze.
Cukier: 1/3 porcji podanej w tradycyjnym przepisie zastąp miodem. Nie zmieni on smaku ciasta, a obniży jego kaloryczność. Cukier możesz zastąpić też cukrem brzozowym (ksylitolem) lub stewią. Ksylitol ma 1/2 mniej kalorii niż cukier, a stewia nie ma ich w ogóle!
Mleko wybierz roślinne: kokosowe, sojowe, ryżowe. W 100 ml jest około 45 kcal (2 razy mniej niż w krowim).
Mąka: pszenną zamień lub wymieszaj z mąką pełnoziarnistą: żytnią, gryczaną, lub bezglutenową: kokosową czy kukurydzianą. Są dużo zdrowsze!
Poncz: ciasto nasącz lekką herbatą owocową lub kawą.
Krem: zrób go z jogurtu lub wody z cieciorki (ubija się ją jak śmietanę).