Gluten zawarty w mące pszennej sprawia, że ciasto jest sprężyste i ładnie rośnie. Ale jest sposób, aby go wyeliminować i nadal cieszyć się pysznym smakiem drożdżowych bułeczek. Pomoże mieszanka mąk – ryżowa i ziemniaczana. Razem stworzą idealne bezglutenowe drożdżówki.
Mamy idealny przepis dla osób, które z przyczyn zdrowotnych (np. celiakii) nie jedzą glutenu, a tęsknią za smakiem pysznych, świeżych drożdżówek. Będą jeszcze lepsze, jeśli dodasz do nich swoje ulubione nadzienie, np. jagodowe.
Przed pieczeniem ciastka posyp makiem, sezamem, posiekanymi migdałami albo bezglutenową kruszonką: do miseczki wrzuć po 5 dag masła, mąki ryżowej i kokosowej oraz cukru. Siekaj albo rozcieraj palcami, aż powstaną drobne grudki.
Składniki
Przygotowanie